Foto: Gepa Pictures/ Amir Beganovic / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
 Foto: Gepa Pictures/ Amir Beganovic / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Domarnas miss kan kosta svensken OS

Publicerad

Måns Hedberg var en av medaljkandidaterna i VM-finalen i slopestyle.

Men Hedbergs medaljdröm sänktes av tekniska fel - och en domarmiss.

Domarna räknade fel på ett trick, och missen kan kosta Hedberg en OS-plats.

– Man blir upprörd och besviken över att det händer, säger svenske förbundskaptenen Joakim Hammar till SVT.

Måns Hedberg gick in i VM-finalen med ett start kvalåk, han var näst bäst, och drömmar om medalj.

När det var dags för det fjärde och sista hoppet i finalen försökte han sig på en 1440, det vill säga fyra varv i luften.

Men när han väl kom i mål fick han en tråkig överraskning.

Domarna bedömde hoppet som en 1080, det vill säga tre varv i luften.

Ett hopp som innebär betydligt lägre poäng, och Hedberg slutade nia i finalen.

Men Sveriges förbundskapten Joakim Hammar misstänkte att allt inte stod rätt till, och till slut kunde han ställa domarna mot väggen.

– Först ringde de och bad om ursäkt, sen stötte jag på dem. Tre av dem har bett om ursäkt, men det är lite sjukt att fyra domare har sett fel, nej faktiskt fem stycken, säger Hedberg till SVT.

Svensken kan missa OS - efter domarmissen

Nu tappar Måns Hedberg viktiga poäng inför uttagningen till OS i Pyeongchang om ett knappt år.

Om han slutat femma i finalen hade Hedberg fått med sig dubbelt så mycket poäng till OS-uttagningen.

– Vi är väldigt ledsna över situationen som uppstod på grund av att vi domare missade ett trick, säger huvuddomaren Matt Jennings till SVT.

Arrangörerna skyller i sin tur på den tv-produktion som domarna använder för att sätta betygen.

- Det kan skapa ett sånt här mindre misstag. Vi vill ju inte att det ska få ske igen, men det kan hända eftersom det effekten av många små saker, förklarar Roberto Moresi, som är tävlingsansvarig för big air och slopestyle.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag