Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är något av det värsta jag sett på tv”

Maren Lundby vann OS-guld i Pyeongchang 2018
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Lundby på norska Idrottsgalan 2020
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Daniel-André Tande landade svårt i Planica
Foto: TOMASZ MARKOWSKI +48605095588 VIA WWW. / IMAGO IMAGES/NEWSPIX WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Backhoppningsstjärnan Maren Lundby kan få chansen i skidflygning nästa säsong. 

Samtidigt kan norskan inte släppa skräckbilderna på landslagskollegan Daniel-André Tande. 

– Det är något av det värsta jag sett på tv, säger OS-guldmedaljören till Dagbladet

Skidflygningen – en utveckling av backhoppningssporten där utövarna flyger betydligt längre – har hittills endast varit öppen för män. Men snart kan världscupkommittén ta beslutet att för första gången även arrangera tävlingar i damklassen. 

Men det är med tillförsikt som den norska backhoppningsstjärnan Maren Lundby ser fram emot ett scenario där hon står på startlinjen i en backhoppningstävling. 

I samband med världscuptävlingarna i Planica i slutet av mars tappade norrmannen Daniel-André Tande kontrollen under ett hopp och kraschade svårt. 27-åringen hamnade i koma men kunde skrivas ut från sjukhuset några veckor senare, och nu väntar en lång återhämtningsperiod. 

– Det är något av det värsta jag sett på tv. Dessutom känner jag honom väldigt bra, jag fick en ordentlig klump i magen, säger Lundby till Dagbladet

Maren Lundby om skräckbilderna

– Det får mig att tänka extra över vad vi håller på med. Men jag kan inte säga att Tandes krasch har gjort någonting med min vilja att tävla i skidflygning, säger Maren Lundby till Dagbladet. 

Lundby, som tog OS-guld i Pyeongchang 2018, menar att det är bra att bli påmind om riskerna med sporten – men understryker att den här typen av krascher inte är speciellt vanliga. 

– Oftare och oftare går det bra i samband med såna här fall. Det blir också färre. Det är bra att bli påmind om riskerna med att hålla på med det här, säger Lundby till Dagbladet. 

Bertil Pålsrud sitter i det internationella skidförbundets (Fis) hoppkommitté och ser positivt på att förslaget om att även låta kvinnor tävla i skidflygning ska passera världscupkommittén i helgen och därefter få chansen att tas upp av Fis i maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.