Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då hade han slagit världsrekordet”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: KOEN VAN WEEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När saken var biff var Tomas Gustafson helt tagen. 

Nils van der Poels VM-guld är värd ett bragdguld, menar den svenske skridskolegendaren. 

– Jag tycker det är en bragd. Jag är väl part i mål, men att slå holländarna här, det är bragdartat, säger han. 

När ikonen Sven Kramer gett upp och det blev tydligt att Sergej Trofimovs tid inte skulle räcka gick Tomas Gustafson röstläge upp. 61-åringen, med tre OS-guld på sin meritlista, saknade plötsligt ord för att beskriva hur han kände för Nils van der Poels insats. 

– Det är så imponerande. En bragd! Jag vet inte vad jag ska säga. Och nu spelar de Abba också, säger han i TV10:s sändning samtidigt som ”Dancing Queen” börjar spelas i arenan Thialf i nederländska Heerenveen. 

När SportExpressen når honom några minuter senare är han mer samlad. Men lika glad. 

– Det är fantastiskt, säger han. 

– Jag tycker det är en bragd.

Legendarens hyllningar till van der Poel: ”En bragd”

Gustafson säger sig vara mest imponerad över hur van der Poel disponerade sitt lopp. 

– Jag pratade med honom innan VM, då snackade han om att hitta en bra fart och inte förivra sig. Åka ett varv på 29,1 sekunder, inte 28,7. Nils ville hitta en harmonisk åkning och ge sig själv chansen efter halva loppet. Han gör ju just precis det. Det är coolt tycker jag. 

Nederländaren Patrick Roest, som fick silverpengen, tvingades titta på när van der Poel jagade hans tid och när det gick upp för Roest att svensken skulle slå honom blev han tom i blicken. 

När det stod klart att det ”bara” blev silver för honom bröt han ihop. 

– Roest gjorde precis det som Nils inte gjorde. Han åkte för snabbt de första varven. Sen tiden, 6:10, han måste ha vetat att det inte skulle räcka. Så han fick sitta och hoppas på att Nils skulle köra dåligt. Det är som att slå ut på tee och hoppas att ens kompis ska spela dåligt, då är man illa ute alltså. 

Han var helt knäckt efteråt. 

– Ja, han var ju chockad. Han trodde nog inför att han skulle ta hem det. 

”Då hade han varit nära världsrekordet”

Men det blev alltså 24-åriga van der Poel från Trollhättan som bärgade guldet. Sveriges första någonsin på ett distans-VM och Sveriges första VM-guld totalt sedan Johan Granaths guld i sprint 1976. 

Att det är just van der Poel som tog det gör Gustafson glad. 

– Det är kul, det är riktigt roligt. För det är en väldigt ödmjuk kille och inte en stjärna som sprätter omkring och håller på. 

Gustafson menar att van der Poels insats är bragdartad, men vill ogärna jämföra med sina egna OS-framgångar. 

Var sätter man den här framgången i en historisk kontext? 

– Oj! Fråga någon annan. Det är klart… OS får alltid större uppmärksamhet. Men prestationsmässigt är det här lika stort. Att slå holländarna här, det är bragdartat. Synd att det inte är publik. 

Gustafson ser nu fram emot söndagens final på 10 000 meter, van der Poels favoritdistans. Men fördömer samtidigt vädergudarna som styr i Nederländerna. 

– Det var högtryck i dag. Det är synd, för annars hade van der Poel varit nere på världsrekordstider. 

Är det så?

– Ja, absolut. Sen ska det vara högtryck på söndag med, vilket är synd. Samtidigt... man vet aldrig vad en sån som Nils hittar på.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.