Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolaget ligger bakom AIK bandy – har jätteskulder

Jonas Galotta.Foto: TOMMY PEDERSEN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Det stormar kring en av landets mest storsatsande bandyklubbar, AIK bandy. 

Ett konkursande bolag bakom klubben saknar helt bokföring och har över 800 000 kronor i skatteskulder.

Enligt Bandypuls riskerar ärendet att anmälas för misstanke om ekonomisk brottslighet och mitt i härvan befinner sig AIK-profilen Jonas Galotta. 

Det är få klubbar i bandysverige som har satsat så hårt som AIK bandy gjort de senaste åren. Klubben har på kort tid tagit klivet från division 1 till elitseriespel nästa säsong. Men enligt Bandypuls kan ekonomiska oegentligheter ha spelat en roll i klubbens snabba klättring. 

Sajten har granskat ett bolag vid namn Snöbollseffekten 1718. Bolaget var från början ett så kallat lagerbolag innan det den 15 september 2016 registrerades som AIK Bandy AB. Det namnet behöll man fram till det att man närmade sig obestånd, då de bytte namn till Snöbollseffekten 1718. Syftet med bolaget var att bedriva marknadsföring. Konkursförvaltaren Helena Ståbi skriver i en handling till Kronofogdemyndigheten: ”Som tidigare firma, AIK Bandy AB, antyder har verksamheten varit relaterad till AIK:s bandylag”.

Efter namnbytet så skulle företaget ”arbeta med marknadsföring”. I styrelsen till bolaget satt bland andra AIK:s vice ordförande Marco Engborg samt Jonas Galotta, AIK-profil som tidigare varit inblandad i kontroverser. 

Kaoset bakom AIK bandys succé

De första skatteskulderna i företaget dök upp redan 2017. 

Den 16 juli 2018 försattes bolaget i konkurs. Då hade skatteskulderna börjat hopa sig. Vid konkursen hade bolaget restförda skatteskulder och avgifter på runt 400 000 kronor och cirka 50 000 kronor i leverantörsskulder. Efter det har boet påförts ytterligare skatteskulder.

Samtliga ledamöter lämnade styrelsen i samband med likvidationen i april 2018 och konkursen några månader senare.

Det ska också visa sig att Snöbollseffekten enligt Bandypuls inte har någon bokföring eller årsredovisning. Det är då misstankar om brott uppkommer. 

– De har antagligen blivit skönstaxerade om de inte lämnat in deklarationer. Skatteverket tror säkert att bolaget plockat ut löner, säger konkursförvaltaren Helena Ståbi till Bandypuls

BANDYPULS: Vad händer om det inte kommer in några uppgifter?

– Då räknas det som bokföringsbrott och kommer hamna hos ekobrottsmyndigheten för utredning. I och med att man inte har lämnat ifrån sig något räkenskapsmaterial så är det klart att det finns en misstanke.

Skulden är uppe i över 800 000 kronor

Ståbi säger att hon tror att Galotta har haft insyn i företaget samt varit med och drivit det, så det är till honom tingsrätten vänder sig för svar. Men han har varit svår att få till tingsrättens edgång, där man talar under ed och straffansvar. 

Enligt Solna tingsrätts diarium har han kallats flera gånger men fått förhinder av olika slag. Först i fredags dök han upp i rätten. Enligt Bandypuls vill han inte kännas vid skulderna, som enligt Kronofogden är upp i över 800 000 kronor. 

Enligt Galotta så ska allt räkenskapsmaterial vara överlämnat till en man som varit revisor i AIK:s bandyförening. Galotta säger dessutom att denne man i ett tidigare skede försökt få kontakt med konkursförvaltaren utan att lyckas. 

Bandypuls har varit i kontakt med mannen som Galotta hänvisar till, som säger att han har en del räkenskapsmaterial, men att han inte är insatt i bolagets redovisning. Han menar i sin tur att Galotta är den som ”tagit tag i hela AIK:s bandyverksamhet och återskapat den”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.