Björn Ferry svarar på Wassbergs uttalande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Thomas Wassberg vill se alla vargar utrotade.

Men nu får legendaren mothugg av en annan OS-hjälte, före detta skidskytten Björn Ferry.

– Alla rovdjur ska få finnas, säger Ferry till SportExpressen.se.

I går inleddes en på förhand mycket omdiskuterad rättegång i Mora tingsrätt. Fem män från Härjedalen står åtalade, misstänkta för vargjakt i Tandsjöreviret.

Då såg Thomas Wassberg, OS-guldmedaljör och allmänt betraktad som en av Sveriges största idrottare genom tiderna, sin chans att ge sig in i vargdebatten.

När han intervjuades i Östersundsposten propagerade 58-åringen för en avskjutning av Sveriges samtliga vargar.

– Det hade lika gärna kunnat vara jag som hade åkt dit om jag hade vistats i skog och mark och det hade kommit poliser som hade fått för sig att de ville sätta dit mig. Man kanske är i skogen för att jaga fågel och har med sig ammunition i självförsvar om det kommer en björn. Ska man sättas i förvar då?,  sa Wassberg till Östersundsposten.


Björn Ferry.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

– Vargen är ett problem på landsbygden. Det är bara en tidsfråga innan de kommer och tar ett barn söderut. Så illa är det.

"Tycker att det är rätt bra med varg"

Björn Ferry, själv OS-guldmedaljör i Vancouver 2010, är också engagerad i miljöfrågor. Men han kommer till vargens försvar, när han får höra om Wassbergs utspel.

– Själv tycker jag att det ska finnas en balans. Alla rovdjur ska finnas. Och som skogsägare tycker jag att det är rätt bra med varg. De äter upp både rådjur och harar och älgkalvar som annars äter upp mina tallplantor. Så det handlar som sagt om att hitta en balans. En balans i ekosystemet, säger Ferry till SportExpressen.se.

– Ska man skjuta på alla vargar så måste man skjuta alla älgar och rådjur också.

"Kan inte misstänka att han är senil"

Ferry tycker att Wassberg har åldern inne för att börja tycka saker, även inom politikens område.

– Han har börjat bli så gammal att han kan tycka vad som helst och komma undan med det. Gamla gubbar och tanter brukar ju man ha överseende med. Han är inte riktigt där än att man kan misstänka att han är senil, men man kommer undan med mer ju äldre man blir.

Och gällande en sak håller Ferry med Wassberg: att dåliga pålästa storstadsbor tar för stor plats i debatten om landsbygdsfrågor.

– Det är ett växande problem i Sverige. Den generation som växer upp i Stockholm i dag har inte flyttat in från Norrland, de har en begränsad uppfattning om hur världen fungerar. Det är en allmän kritik från resten av Sverige. Det är så i vargfrågan och i skogsfrågan, att man tycker något tvärsäkert utan själv varit ute och satt sin fot i skogen. Så jag förstår Wassbergs kritik, säger Ferry.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.