Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna sågas: ”De blir nyttiga idioter”

Uljana Nigmatulina, en av silverhjältarna från stafetten
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putin fortsätter att använda ryska idrottare som propagandavapen i hemlandet. 

Nu sågas flera OS-medaljörer som deltog i en hyllningsceremoni i Kreml. 

– Här blir utövarna nyttiga idioter, säger Rysslandsexperten Atle Grönn till NRK. 

De idrottsliga sanktionerna mot Ryssland har varit omfattande sedan landets invasionskrig mot Ukraina. Det internationella skidförbundet Fis kritiserades för att agera sent i frågan, men har stängt av alla ryska utövare och även stoppat Ryssland från att arrangera tävlingar. 

De ryska utövarna själva har dock inte tagit avstånd från kriget. Alexander Bolsjunov har fått utstå hård kritik efter att dels ha publicerat en bild på Instagram som tolkades som ett stöd till den ryska armén och även poserat på bild bredvid Vladimir Putin med sina guldmedaljer från OS i Kina. 

– När man ser såna där bilder har jag väldigt svårt att tro att de ska få komma tillbaka till världscupen. Nu måste man sätta ner foten än mer. Det här är illa, sa den svenske stjärnan Calle Halfvarsson

Tidigare i veckan väckte det ryska längdlandslagets planer på att starta säsongen på annekterade Krim reaktioner i Norge. 

Och under tisdagen var flera av Rysslands största vinteridrottare på plats i Kreml för att hyllas av Putin. Bland dem Veronika Stepanova, som var med och ledde de ryska stafettlaget till OS-guld och damernas skidskyttestafettlag som tog silver i Kina. 

Även Kamila Valijeva, den 16-åriga konståkaren som avslöjades ha lämnat ett positivt dopingprov före OS, var på plats under ceremonin i det ryska presidentpalatset. 

Enligt NRK hyllade Veronika Stepanova Vladimir Putin och ska även ha bett honom att signera hennes guldmedalj. 

– I mina ögon har Ryssland blivit mäktigt, stolt och framgångsrikt. Alla gillar det inte, men vi vill vinna, som vi vann i OS. Tack till presidenten för att han hissar landets flagga högt. Vi kommer inte att sänka den. Jag lovar, ska Stepanova ha sagt i statliga Match TV. 

Vladimir Putin skakar hand med Veronika Stepanova
Foto: VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SP / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryska idrottare sågas – dök upp med Putin 

NRK har pratat med Atle Grönn, schackexpert och professor i ryska vid universitetet i Oslo. Grönn menar att Putin arrangerar den här typen av ceremonier för att inte tappa stöd i hemlandet. 

– Motståndet mot Ryssland är massivt internationellt. De är tvungna att visa att de har stöd internt. Det är inte möjligt att bedriva en PR-kampanj utomlands, men de måste mobilisera. De kan inte tappa på hemmaplan, säger han. 

Atle Grönn önskar att fler ryska idrottare skulle ta ställning mot kriget, som han menar att välkända ryssar inom exempelvis kulturen har gjort. 

– Vi har sett ett större motstånd bland intellektuella och i konstvärlden. Här blir utövarna nyttiga idioter, säger Grönn och understryker att de flesta av de ryssar som kritiserat kriget är aktiva utanför landet. 

https://www.instagram.com/p/CczoVRsOLl6/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.