Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar fusket: ”Borde bestraffas som doping”

Ilkka Herola tävlade för Finland i Ruka
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ilkka Herola under tävlingen
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordisk kombination skakas av en stor skandal.

Den finske tränaren Petter Kukkonen erkänner nu hur hans lag fuskade under världscuppremiären i Ruka.

– Jag tar ansvar för att idrottare stack in disktrasor i kalsongerna, säger Kukkonen enligt Ilta-Sanomat.

Ett utbrett problem inom backhoppning har varit dräkter som haft för mycket tyg i skrev och armhålor. Tyget gör att de tävlande kan hoppa längre och därför genomförs kontroller av dräkterna som inte ska vara större än nödvändigt och anpassas efter kroppen. Men under världscuppremiären i nordisk kombination skedde ett utbrett fusk enligt den finske tränaren Petter Kukkonen.

Precis som världscupen i längdskidor hade även den nordiska kombinationen sina första tävlingar för säsongen i Ruka. Och då fuskades det med både disktrasor och svampar, uppger Ilta-Sanomat som får informationen bekräftad av den finske tränaren Peter Kukkonen.

– Informationen är sann. Under tisdagen förra veckan hade vi en FIS-mätning i Ruka där vi bestämde oss för att fuska. Jag tar ansvar för att idrottare stack in disktrasor i kalsongerna vid mätningen, säger Petter Kukkonen enligt tidningen.

”Han måste se könsorganet”

Kukkonen säger att de finska åkarnas fusk gjorde att dräkterna kunde utvidgas ett par centimeter. Men enligt honom var anledningen till att de kom långt ifrån höga placeringar att andra nationer fuskade ännu mer.

Han sägar att de som i stället stoppat tvättsvampar i underkläderna fick till 7-8 centimeter extra på sina dräkter – vilket betydde ett försprång på omkring en minut i skidspåret efter backhoppningsmomentet.

– Det låter absurt att säga att vi fuskade för lite men det beror på att det storskaliga fusket tyvärr är den rådande kulturen. Och det är inte bara svampar som har klämts in i byxorna, jag har hört talas om de mest fantasifulla fyllningarna, säger Kukkonen.

Petter Kukkonen kritiserar FIS som han menar inte gör tillräckligt för att stoppa fusket.

– Straffet för fusk borde vara detsamma som för kemisk doping. Jag skulle jämföra den här mätningen med ett vanligt dopingtest. I det måste testaren se att urinet kommer från urinröret. Det vill säga att han måste se könsorganet hos idrottaren.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.