Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åt vanlig värktablett – fick ovanlig sjukdom

Foto: BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Först blev han OS-hjälte i Pyeongchang.

Sen drabbades han av ett mystiskt sjukdomssyndrom efter att ha tagit en vanlig värktablett – något som hade kunnat kosta honom synen.

Nu berättar norske Daniel-André Tande om mardrömmen.

– Det kändes verkligen som att jag låg på dödsbädden där i några dagar, säger han enligt Dagbladet. 

Under de olympiska spelen i Sydkorea tidigare i år stod Daniel-André Tande, 24, på toppen av sin backhoppningskarriär hittills.

Norrmannen var en del av det lag som tog hem guldmedaljen under lagtävlingen i OS och överträffade därmed silvermedaljen från VM i Lahtis året innan. Men tiden efter OS har varit en mardröm för Tande, som drabbades av det mycket ovanliga Stevens–Johnsons syndrom. 

Ett syndrom som liknas vid en extremt kraftig allergisk reaktion. I Tandes fall rörde det sig om en reaktion på värktabletten Ibuprofen som han tagit för att lindra en förkylning.

– Jag blev ordentligt dålig. Sannolikheten för att få Stevens–Johnsons syndrom är mindre än att vinna på lotto. Det är typiskt min tur, säger Tande enligt Dagbladet. 

Tog värktablett – kunde ha blivit blind

Mardrömmen började då han plötsligt vaknade upp en natt och inte kunde andas. Han lyckades ta sig till sjukhuset, där han sen blev kvar i drygt en vecka.

Stevens–Johnsons syndrom leder till hudutslag liknande brännskador och efterföljs sen av feber och utmattning. I många fall kan ögonlocken  torka ihop och i värsta fall blir den drabbade av med synen.

Detta var något som den norske backhopparen fruktade.

– Jag fick panik. Hela munnen var mer eller mindre ett köttsår. Det hade kunnat gå riktigt illa om jag inte kommit in till sjukhuset så pass tidigt. Nu känner jag mig ganska bra, men det kändes verkligen som att jag låg på dödsbädden i några dagar. Det är som att immunförsvaret mer eller mindre attackerar de egna cellerna. Alla slemhinnor, ögon och näsa blir till sår, säger Tande som nu har träningsförbud.

Målet är dock att kunna satsa på VM som hålls i Seefeld i februari 2019.

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.