Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt du måste veta om Vasaloppet 2018

Starten av Vasaloppet är alltid spektakulär, med 15 800 åkare. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Nils "Mora-Nisse" Karlsson vann Vasaloppet nio gånger. Foto: DN / SCANPIX SWEDEN DN
Blåbärssoppa – den klassiska drycken i Vasaloppet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Prinsessan Sofia med prins Alexander efter målgång i Tjejvasan. Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Britta Johansson Norgren vann Vasaloppet 2017. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
John Kristian Dahl tog hem herrarnas seger 2017. Foto: HENRIK HANSSON / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
1 / 7

På söndag är det dags! Första söndagen i mars är det dags för Vasaloppet.

90 kilometer från Sälen till Mora, till minne av Gustav Vasa.

Men han åkte förstås åt andra hållet. Vill du veta varför och mycket annat om Vasaloppet har du klickat på rätt länk.

Vad är Vasaloppet och hur långt är det?

Vasaloppet är världens mest populära och längsta långfärdslopp på skidor.

Loppet äger rum första söndagen i mars och är 90 kilometer långt, klassisk stil. Varje år tävlar 15 800 åkare 

Jörgen Brink är snabbast hittills, 2012 åkte han Vasaloppet på 3 timmar 38 minuter och 41 sekunder.

En mer normal tid är mellan sex och åtta timmar. Det beror mycket på vädret och underlaget.

Vilka reptider gäller för Vasaloppet?

För att få åka hela Vasaloppet måste du passera vissa platser före ett visst klockslag, annars måste du bryta loppet. Det här är tiderna:

Kontroll, Reptid

Smågan: 10.30

Mångsbodarna: 12.15

Risberg: 13.45

Evertsberg: 15.00

Oxberg: 16.30

Hökberg: 17.40

Eldris: 19.00

Om du bryter loppet måste du alltid uppsöka sjukvårdspersonal vid närmaste kontroll som tar hand om dig och ditt chip och ser till att du transporteras till Mora.

Så följer du Vasaloppet i tv

SVT1 sänder Vasaloppet 07.30–16.00. Sändningen sänds även i SVT Play, som även har åkande reportrar i spåret.

Så följer du släkt och vänner som åker Vasaloppet

Tack vare gps kan du följa de bästa åkarna, släkt och vänner i realtid på Vasaloppets hemsida. Klicka här och skriv in efternamn och förnamn så får du upp en karta var de är längs spåret. Här får du också all statistik, samt den beräknade målgången.

Vill du hellre klicka dig fram går du till vasaloppet.se och klickar på Resultat och Tracking & Replay.

Hur anmäler jag mig till Vasaloppet och vad kostar det?

Du anmäler dig på Vasaloppets hemsida. Startavgiften är 1 740 kronor och du måste fylla 19 det år du ska åka. Du måste vara på hugget om du vill åka, Vasaloppet 2018 blev fulltecknat direkt, söndagen den 19 mars 2017. 

Vill du åka Vasaloppet 2019 öppnar anmälan söndagen den 18 mars 2018. Tänk på att du måste logga in och anmäla dig, så det finns en poäng att skapa en användare i förväg, här.

Hur många startled är det i Vasaloppet?

Arrangörerna seedar de tävlande i led 0–9. Har du resultat från tidigare Vasaloppet, Öppet Spår, Halvvasan eller Tjejvasan sker seedningen automatiskt. För andra lopp måste du själv skicka in dina resultat, inte äldre än tre år.

Hur mycket vinner Vasaloppssegraren?

Herr- och damvinnarna får förutom segerkrans och en kram av en kransmas eller kranskulla vid målgången runt 92 000 kronor.

De som vinner spurtpriserna får 10 000 kronor vid Evertsberg, 6 000 kronor vid Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Oxberg, Hökberg och Eldris.

För att bli kransmas eller kranskulla ska personen vara ogift och representera IFK Mora eller Sälens IF. Han och hon ska också ha idrottsliga meriter och meriter som föreningsrepresentant.

Vilka lopp arrangerar Vasaloppet?

Det pågår tävlingar under hela veckan före själva Vasaloppet.

Det startar med Kortvasan, 30 kilometer från Oxberg till Mora, följt dagen efter av Tjejvasan med samma sträckning och längd.

Söndagen och måndagen före Vasaloppet är Öppet spår, 90 kilometer. Dagen efter är Halvvasan, 45 kilometer. 

För de yngre finns Ungdomsvasan på 9 och 19 kilometer för 11-16-åringar. För barn över 8 år arrangeras Blåbärsloppet, 9 kilometer klassisk stil. 

Tävlar man i lag finns två tävlingar; Stafettvasan och  Nattvasan, där ni åker i par. Det finns bara en kontroll så det gäller att packa ryggsäcken smart och inte glömma batterierna till pannlampan, för spåret är mörklagt.

Tidsstraff för nedskräpning

Den som skräpar ner och blir påkommen straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Det är bara tillåtet att kasta skräp på anvisad plats, eller om du är säker på att en ledare eller anhörig plockar upp efter dig.

Vad händer om Vasaloppet ställs in eller jag inte kan starta?

Om du inte kommer till start förlorar du din anmälningsavgift. Du kan dock sälja din plats på startplatser.se. Där kan du också köpa plats sent. Sajten har en checklista att gå igenom så att du inte blir lurad av en bedragare. Kolla startnumrets ägare på vasaloppet.se.

Om du har en försäkring som Startklar får du tillbaka anmälningsavgiften om du missar tävlingar på grund av skada eller sjukdom. Försäkringen kostar 155 kronor och gäller ett helt år i Sverige. Här ingår även en olycksfallsförsäkring om du skadar dig under tävling.

Ställs Vasaloppet in betalas hälften av anmälningsavgiften tillbaka, i enlighet med Svenska Skidförbundets riktlinjer. Risken är dock liten. Vasaloppet har ställts in tre gånger, 1932 och 1990 på grund av snöbrist, 1934 på grund av för få anmälda.

Banprofilen för Vasaloppet

Plats, Avstånd. Höjd över havet

Berga 0 km 350 m

Sprängsbackarna 5 km 525 m

Smågan 11 km 480 m

Långheden 17 km 520 m

Mångsbodarna 24 km 425 m

Tennäng 29 km 315 m

Risberg 35 km 420 m

Lyttran 37 km 380 m

Evertsberg 47 km 430 m

Björnarvet 57 km 215 m

Kvarnbäcken 60 km 265 m

Oxberg 62 km 230 m

Hökberg 71 km 250 m

Eldris 81 km 205 m

Mora 90 km 165 m

Vad serveras vid kontrollerna?

Kontrollerna är inte bara blåbärssoppa. Här finns toaletter och sjukvårdspersonal. Vid kontrollerna serveras dryck och energi i ett antal former. Tillgången av glutenfria Vasaloppsbullar är begräsad. 

Du kan också få hjälp med din utrustning vid kontrollerna.

Varför åker vi Vasaloppet?

Vasaloppet är inspirerat av Gustav Vasas flykt från danske kungen Kristian II:s soldater 1520 eller 1521. Enligt legenden flydde den blivande svenske kungen på skidor från Mora till Sälen för att senare bli svensk kung. 

10 februari 1922 skrev riksdagsmannen och tidningsägaren Anders Pers att han en månad senare skulle arrangera Vasaloppet en månad senare. Samma sträcka som Gustav Vasa påstods ha skidat, men åt andra hållet. Dagens Nyheter sponsrade med 1 000 kronor så att loppet kunde genomföras 19 mars 1922.

136 anmälde sig, först var Carl Emmanuel Berg från IF Göta i Karlstad som nappade samma dag loppet blev känt. 116 startade och 112 kom i mål. Första segraren var den då 22-årige Ernst Alm från IFK Norsjö på tiden 7:32.49. Alm är fortfarande den yngsta segraren av Vasaloppet.

Varför åker vi Vasaloppet baklänges?

Gustav Vasa åkte, påstås det, Vasaloppet från Mora till Sälen. Han var på väg till Norge för att komma undan de elaka danskarna.

Men när första loppet spikades bestämde man sig för att åka åt andra håller av säkerhetsskäl, hette det.

Birgitta Westhed och hennes väninna Britt Dohsé trotsade förbudet och åkte förklädda till män i Vasaloppet 1978. Foto: HANS JAKOBSSON

Varför fick inte kvinnor åka Vasaloppet?

Första kvinnan var Margit Nordin. Hon genomförde Vasaloppet 1923 som enda kvinna av 161 startande. Hon åkte loppet på tio timmar och nio minuter och kom sist i mål av alla som fullföljde loppet.  Först hyllades hon, sedan skrev anonyma insändare i tidningarna att nio mil på skidor var för mycket för kvinnor och att de borde förbjudas att ställa upp. 

Så Vasaloppsarrangörerna bestämde att det fick vara nog. Det räckte med ett "kavat fruntimmer" i Vasaloppet. Beslutet vilade på Svenska skidförbundets regler som förbjöd kvinnliga deltagare i lopp längre än 10 kilometer, en regel som gällde fram till 1980.

 

LÄS MER: Hon förändrade Vasaloppet – med hjälp av lösmustasch 

 

Vad är en svensk klassiker?

Vasaloppet ingår i "En svensk klassiker". Där ska man åka Vasaloppet eller Engelbrektsloppet, cykelloppet Vättern runt, Vansbrosimningen och Lidingöloppet under ett år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!