"Vill att någon hjälper oss få slut på kriget"

Publicerad
Rädsla präglar den georgiska OS-truppen.
- Jag vill att någon hjälper oss få slut på det här kriget, säger Irakli Revisjvili, olympisk simmare från Georgien till TT i Peking.
- Jag vill hem till min familj.
Han är 18 år. Han är på sitt första OS. Han har just vunnit sitt försöksheat i 200 meter fritt. Han har slagit personligt rekord. Han borde vara en mycket lycklig ung man – men icke.
- Jag har inte sovit på hela natten. Jag tänker på att människor dör och på att städer förstörs. Och många av mina vänner är inkallade i armén...
Är du rädd?
- Ja, självklart.
Samtidigt som striderna i Sydossetien rasar, som bomber faller i georgiska städer och som Rysslands militära uppladdning pågår ska alltså den 35 personer starka OS-truppen försöka ladda för tävlingarna.

Vill åka hem

Georgiens president Micheil Saakasjvili beslutade tidigt på lördagen att OS-deltagarna ska fortsätta kämpa i Peking.
- Men i natt, klockan tre på morgonen, innan vi fick beskedet var jag redo att åka hem, säger Revisjvili.
Han vill hem, men säger att han riskerar bli avstängd om han bara sticker. Han är från huvudstaden Tbilisi som inte drabbats av bomberna, och har pratat med sin familj som mår bra – men han är orolig över kompisarna i armén.
Även om Revisjvili vann sitt försöksheat på personbästatiden 1.53,60 gick han långt ifrån vidare till nästa omgång. Totalt hamnade han på 53:e plats av 57 simmare – 16 gick vidare.
- Det har varit fruktansvärt svårt att koncentrera sig och ladda upp för loppet.

"Hatar inte"

Den georgiska simmerskan Ann Salnikova vägrade prata med medierna efter 100 meter bröstsim.
Efter finalen i luftpistol, 10 meter, omfamnade silvermedaljören Natalia Paderina, Ryssland, och bronsmedaljören Nino Salukvadze, Georgien, varandra på prispallen och talade efteråt om att idrott och politik måste hållas isär.
Den linjen följer också Irakli Revisjvili.
Hur skulle det kännas att möta en rysk simmare?
- Nej, nej, nej – jag hatar inte idrottsmän.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag