Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi lever i en självisk värld och tjänar goa pengar...”

Foto: Haavard Hana/Right To Play Norge
Foto: Haavard Hana/Right To Play Norge

Till vardags är han stjärna i NHL och lagkompis med Henrik Lundqvist i New York Rangers.

Utanför isen är Mats Zuccarello en ännu större hjälte - för fattiga barn i Afrika.

– Att se glädjen vi ger barnen i Afrika är samma goa känsla som att göra mål i Madison Square Garden. Vi kan alla hjälpa andra lite mer och sluta gnälla i vardagen, säger han i en intervju med SportExpressen.

Lördagen den 11 augusti ska det spelas ishockey (!) på nationalarenan Ullevål i Oslo. Lagkompisarna från New York Rangers, Mats Zuccarello och Henrik Lundqvist ligger bakom "Summer Classic 2018", som kommer innehålla både en stjärnmatch, en kändismatch och även musikuppträdanden.

Allt för att samla in pengar för välgörande ändamål.

Några av de medverkande svenska NHL-stjärnorna är Victor Hedman, William Karlsson, Filip Forsberg, Mattias Ekholm, Oliver Ekman-Larsson, William Nylander, John Klingberg och Mika Zibanejad och lagen kommer även innehålla profiler som Roman Josi och Zdeno Chara och legendarerna Peter Forsberg och Mats Sundin.

 

Zuccarello och Henrik Lundqvist. Foto: BILL KOSTROUN / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Fick upp ögonen för välgörenhet i New York

Både Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello har länge varit engagerade i välgörenhetsarbete. Henrik och hans hustru Therese har genom stiftelsen Henrik Lundqvist Foundation i flera år gjort värdefulla insatser i såväl USA, Sverige som Dominikanska republiken.

- Jag fick upp ögonen för välgörenhet när jag kom till New York och började jobba med Rangers välgörenhetsorganisation. Sedan ville jag också göra något eget och det är något som vuxit med åren. I Sverige har vi länge samarbetat med Ronald McDonald Barnfond. Vi har lagt ner mycket jobb på många olika projekt och det är fantastiskt att se hur hjälpen kan påverka, säger Henrik till SportExpressen.

Henke har gjort flera besök på bland annat barnsjukhus och blivit väldigt berörd.

- Vi åker till barnsjukhus i New York varje jul. Då kommer man från sitt eget hem med familj, barn och julklappar - till en helt annan värld, med folk som har det väldigt svårt. Det är tufft att se vad många går igenom. 

Henrik är glad över vilken betydelse ekonomisk hjälp och besök kan ha och säger att välgörenhetsarbetet han gör är långsiktigt och att han planerar att göra ännu mer framöver.

Mats Zucarello har hjälpt barn i Norge och som ambassadör för organisationen "Right to play" har han gjort stora insatser för barn- och ungdomar i Tanzania. Han har själv rest till Afrika två gånger, senast tidigare i somras.

- Jag har alltid varit glad i barn. Vi idrottare lever i en väldigt självisk värld och tjänar goa pengar, det minsta vi kan göra är att hjälpa andra. Det är något vi alla kan bli lite skickligare på, säger han.

 

Foto: Haavard Hana/Right To Play Norge.

 

”Det gnälls för mycket” 

Mats har svårt för vardagsgnäll hos människor i Norge och Sverige som lever under helt andra förutsättningar än fattiga barn i Afrika.

- Det är klart vi alla kan gnälla någon gång. Men jag tycker det gnälls för mycket.  De flesta av oss kan lägga undan telefoner och paddor ibland och faktiskt göra något för andra. Det behövs så väldigt lite. Du kan swisha 50 kronor i månaden, bara du gör något. Hjälper du bara en människa, så gör du något bra.

Besöken i Tanzania har varit omtumlande för den 30-årige norrmannen som lever lyxigt vardagsliv på Manhattan.

- När man kommer dit och ser glädjen hos barnen. Vilken skillnad hjälpen från oss gör för dem. Man får en sån jävla go känsla. Det är helt otroligt. 

”Det är svårt att fatta hur det verkligen är”

Han är tacksam för all hjälp han fått av företag och privatpersoner genom åren och berättar om den kommande matchen på Ullevål med stolthet.

Sedan återkommer han till intrycken av Afrika.

- Det är verkligen en helt annan värld. Även om Tanzania är ett av de mest utvecklade länderna i Afrika så är det svårt att fatta hur det verkligen är där förrän man kommer dit. Det är vägar som inte finns på kartor. Det är 150 barn i samma klassrum. Det är bollar gjorda av gamla plastpåsar. 

- Ändå är det sådan glädje i vardagen. Det känns inte som någon där tycker synd om sig själv som vi kan göra här hemma. Människor jag mött i Afrika gnäller inte, de biter ihop och hittar glädje i sin vardag. Det borde vi i Norge och Sverige också kunna göra.

”För mycket fokus på sociala medier”

Mats Zuccarello upprepar att han tycker vi alla kan lägga undan telefoner och paddor ibland och han säger att han inte gillar sociala medier.

- Jag kanske är för gammal, men jag tycker ofta att det bara är skit. Jag tycker det är för mycket fokus på instagram och snapchat och allt vad det heter. Visst, jag är ute på sociala medier själv ibland och jag förstår att folk gillar det. Men det blir för mycket...

Han fortsätter:

- Det känns som många lägger ner väldigt mycket tid på att visa upp sina perfekta liv i stället för att prata med andra människor. 

Han vill inte prata politik, "jag är inte tillräckligt insatt", men säger att han inte gillar ilsket och hatiskt tonfall och ständiga motsättningar. Att vi alla borde kunna samarbeta bättte.

- Ofta är det alldeles för mycket fokus på det negativa. Små bagateller blir stora grejor hela tiden. När vi i stället borde kunna göra mer bra tillsammans. 

 

Foto: Haavard Hana/Right To Play Norge.

 

Ensam på fotbollsplanen

Besöken i Afrika, då han sportat med barn- och ungdomar och liknande möten i Norge - då leken i sporten sätts i centrum är något Zuccarello vill uppleva mer.

- Jag och mina kompisar kan fortfarande bara leka med en boll när vi träffas. Jag tycker väldigt mycket om hur man utvecklas, lär känna varandra och lär sig samarbeta genom sport.  

Men ibland känner han sig ensam.

Som när han någon sommarkväll i Oslo går till fotbollsplanen närmast där han bor.

Och ingen annan är där.

- När jag var liten var jag och mina kompisar ute och lirade helt tiden. Ända tills någon förbannad förälder kom och hämtade vid kvart i tolv och förklarade att man skulle varit hemma för flera timmar sen.   

- Nu är jag ute på fotbollsplanen och lirar lite för mig själv. Har kul med bollen. Skjuter lite frisparkar, bara på skoj. Men inga kids är ute där längre. Jag vet inte vad de gör. Om de sitter hemma med sina telefoner och paddor.

Det viktiga är att älska sin sport

Få elitidrottare reflekterar över hur lyckligt lottade de är under sina karriärer, såna tankar brukar komma senare. 

Mats Zuccarello och Henrik Lundqvist är undantag.

Båda har också samma viktiga egenskap för framgång, det där med att leka och ha roligt - och att älska sin sport. Båda tycker fortfarande hockey är det roligaste som finns.

Något Mats gärna påminner om, för barn- och ungdomar - och inte minst deras tränare och föräldrar.

- Leken är viktig. Jag förstår inte varför tolvåringar ska springa 45 minuter runt någon sjö, när de kan spela innebandy i en och en halv timme i stället. Det görs förstås väldigt mycket bra för ungdomar i Sverige och Norge. Och de unga som kommer upp nu är väldigt bra tränade, säger Mats och fortsätter:

- Men ibland kan jag sakna spelsinnet. Alla är bra tränade, men många saknar spelsinnet. De kan springa hur länge som helst, men knappt trixa till två med en boll. Unga borde slipa mer på spelsinnet och tekniken, det är svårare att lära sig när man blir äldre. 

 

Zuccarello i New York Rangers. Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX/SHU / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX/SHU REX FEATURES

 

Zuccarellos hyllar sin mamma

Mats Zuccarellos egen bästa förebild i livet är mamma Anita.

- Min morsa är den minst själviska person jag mött. Hon har betytt väldigt mycket för mig. Jag har lärt mig mycket av henne. I mitt jobb måste jag vara lite självisk, men jag har växt upp med att inte ta mig själv på för stort allvar och att vi alla är samma människor oavsett vad vi håller på med.

Under flera unga år var det bara han och mamma som bodde tillsammans och han hyllar hennes stöttning genom alla år.

Det är med sorg i hjärtat han ser andra föräldrar som hetsar sina barn.

- Det finns tyvärr en del galna föräldrar som sitter med tidtagarur på ungdomsmatcher, för att kolla att ingen ska få mer istid än deras son. Och som pushar och pushar. Men du blir aldrig bäst om du inte själv vill. Du måste ha kärlek till det du håller på med, annars blir det inte bra.

Henke ser fram emot matchen

Roligt och lekfullt kommer det definitivt bli på Ullevål den 11 augusti.

Och en hel del pengar till olika välgörande ändamål, bland annat Afrika.

- Alla vet varför vi gör detta. Jag är så otroligt glad för alla som ställer upp: spelare, företag och publik. Vi har sålt över 17 000 biljetter redan, vi hoppas på över 20 000 och det kommer bli den största välgörenhetsmatchen genom tiderna i Skandinavien. jag ser verkligen fram emot det, säger Mats.

Henrik håller med:

- Matchen i Oslo kommer tv-sändas i både Norge och Sverige och det är fantastiskt att se hur många som ställer upp på det här på olika sätt. Det ska bli en jättekul helg och en kul upplevelse för fansen. Samtidigt som det är ett bra tillfälle att skapa intresse och kunskap om det välgörenhetsarbete vi håller på med. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.