Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vi har unga cyklister som kommer leverera"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emma Johansson.
Foto: Daniel Ochoa De Olza

Sju individuella OS-medaljörer på hundra år – varav två kom i Peking 2008.

Men hur ser återväxten ut i svensk cykelsport efter Emma Johansson och Gustav Larsson?

– Det bubblar där ute. Vi har unga cyklister som kommer att leverera fantastiska resultat, säger Lena Alfvén, generalsekreterare på Svenska Cykelförbundet, SCF.

Svensk cykelsport växer så det knakar, visar ny statistik från SCF. 2014 ser ut att ha varit ett rekordår när det gäller antalet cyklister med tävlingslicens. Motionsboomen med cykel i fokus gör att medlemmarna i landets föreningar ökar snabbt. Fördelade på 362 föreningar har man nu 30 000 registrerade medlemmar.

Under förra året hade SCF 4 535 licensierade cyklister och antalet tävlande ökade med drygt 20 procent.

Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Lena Alfvén tror att de senaste årens satsningar på unga har varit ovärderlig för sporten i Sverige.

– Det vi gjort har skapat en grund för att få med hur många som helst. Det är superkul och det händer väldigt mycket nu, säger hon.

Förbundets ordförande Yvonne Mattsson håller med:

– Det ser ljusare ut än det gjort på länge i svensk cykelsport. Känslan är positiv. Vi har haft ungdomar som fokusområde i några år nu men under 2014 lyfte vi den verksamheten ytterligare. Vi har jobbat aktivt med insatser för att uppmuntra ungdomsverksamheterna runtom i landet, säger Mattsson.

"Jag får ståpäls"

Hon nämner rekryteringsarrangemanget Posttrampet for kids och en ny ungdomsledarutbildning som sjösatts nyligen. I januari hölls ett stort camp i Örebro med 115 ungdomar mellan 13 och 16 år.

– Jag får ståpäls bara jag tänker på det. Över hundra ungdomar som körde fem fyspass om dagen och tyckte att ’det här var det roligaste i mitt liv’, säger Lena Alfvén.

Sedan 1908 har 103 svenska cyklister tävlat i OS. 91 manliga och 12 kvinnliga. Innan Peking 2008 hade Sverige fem individuella medaljörer. Emma Johanssons och Gustav Larssons silversuccéer utökade siffran till sju och stärkte Sveriges närvaro på cykelkartan.

Emma Johansson har flera år kvar på toppnivå och guldsatsar hårt mot Rio 2016. Men när hon och Gustav Larsson lägger av finns massor av unga talanger redo att ta över, poängterar Yvonne Mattsson och nämner namn som Ida Jansson, Jenny Rissveds och Julia Karlsson. Hon tror också att många unga har inspirerats av framgångarna i senaste OS.

Förbundets generalsekreterare Lena Alfvén tror att Sverige kommer att fortsätta vara att räkna med framöver, om det nu blir i landsväg, mountainbike eller någon annan gren.

– Jag är övertygad om att vi kommer ta medaljer på stora mästerskap. Vi har sex olika grenar och vi kommer starkt i flera, säger Lena Alfvén.

FAKTA

Fakta: Fem andra heta namn i svensk cykling 2015

1) Jenny Rissveds

Född: 6 juni 1994 i Falun (20 år).

Gren: MTB.

Proffsteam: Scott-Odlo MTB Racing Team.

Klubb: Falu Cykelklubb.

Meriter i urval: Europamästare i XCE 2013, SM-mästare i XCO, SM-mästare i XCE, SM-mästare i downhill, silver i XCO U23. Europamästare i XCO 2012.

2) Alexandra Engen

Född: 5 januari 1988 i Sarpsborg, Norge (27 år).

Gren: MTB.

Proffsteam: Ghost Factory.

Klubb: Jönköpings CK.

Meriter i urval: 6 raka SM-guld åren 2007–2012, sprintvärldsmästare 2012 och 2013 silver i U23-VM XC 2009, silver i U23-EM. Sexa i OS 2012. EM-brons 2014.

3) Emil Lindgren

Född: 4 maj 1985 i Falun (29 år).

Gren: MTB.

Proffsteam: Kargo Pro MTB Team.

Klubb: CK Natén.

Meriter i urval: SM-mästare i ITT, SM-mästare i XCO, SM-mästare i lagstafett. VM-silver i sprinten 2014 och 9:a på världsrankingen. Kommer från sin bästa säsong hittills.

4) Tobias Ludvigsson

Född: 22 februari 1991 (23 år).

Gren: Landsväg.

Klubb: Team Giant Alpecin.

Meriter i urval: Vann totalen och etapp fem i etapploppet Étoile de Bessèges 2014. Har verkligen etablerat sig i proffsvärlden. Har vunnit Västboloppet och Hammarby tredagars.

5) Emma Johansson

Född: 23 september 1983 i Sollefteå (31 år).

Gren: Landsväg.

Proffsteam: Orica-AIS och Härnösand CK.

Meriter i urval: OS-silver i linjeloppet i Peking 2008. Har vunnit det franska femdagarsloppet Trophée d’Or Féminin och Ronde van Drenthe. VM-silver i linjelopp 2013 och VM-silver i lagtempo 2014. 2:a respektive. 3:a på VM 2013 och 2014. Levererar resultat år ut och år in

------

Extrafakta: Sveriges 7 svenska individuella OS-medaljörer i kronologisk ordning:

Harry Stenqvist, CK Uni i Uppsala. Vann landsvägstävlingen 1920 i Antwerpen.

Gösta Carlsson, SK Fyrishof i Uppsala. Trea på landsväg 1928 i Amsterdam.

Bernhard Britz, IFK Enskede. Trea på landsväg 1932 i Los Angeles.

Gösta ”Fåglum” Pettersson, Vårgårda CK. Kom trea på linjeloppet 1968 i Mexico City.

Bernt Johansson, Mariestadcyklisten. Vann linjeloppet 1976 i Montreal.

Emma Johansson, Härnösands CK. Tvåa på linjeloppet 2008 i Peking.

Gustav Larsson, Skoghalls CK. Tvåa i tempoloppet 2008 i Peking.

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.