Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi håller hela tiden noga koll på hur det utvecklas”

Timbersportstjärnan Ferry Svan befinner sig just nu på träningsläger i Australien.
Foto: WITTERS / BILDBYRÅN
Ferry Svan under träningslägret i Australien.
Foto: Privat
Ferry Svan blev historisk när han sjua på VM i höstas.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Gunde och Marie Svan.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

De omfattande bränderna har fått ödesdigra konsekvenser i Australien där Timbersportstjärnan Ferry Svan, 23, just nu befinner sig på träningsläger. 

– Vi håller hela tiden koll på hur det utvecklas, säger Svan. 

Ferry Svan, son till skidlegendaren Gunde Svan, blev historisk när han i höstas slutade sjua på VM i timbersport

Nu satsar Ferry Svan på att kvalificera sig till hemma-VM i Göteborg i november, och är just nu på träningsläger i det brandhärjade Australien. 

– Vi är strax utanför Melbourne, några timmar från bränderna och har egentligen inte märkt av så mycket här. Men det är självklart väldigt mycket i tv och tidningar om bränderna. Och vi håller hela tiden noga koll på hur det utvecklas, säger Ferry Svan som anlände till Australien i början av januari. 

Då hade de omfattande bränderna redan pågått ett tag. 

– Jag hade tät kontakt med de här borta som försäkrade mig om att det inte är någon fara just där vi befinner oss under lägret så jag kände mig lugn med att åka hit. 

Pappa Gunde och mamma Marie hör dock av sig lite oftare än de brukar till sonen under vistelsen i Australien. 

– Ja, de är så klart lite mer undrande om allt är bra med anledning av bränderna. Men jag känner mig lugn och tror att de gör det också. 

”Det är därför jag är här”

Australien är en världsledande nation inom timbersport och det är anledningen till att Ferry Svan valt att åka på träningsläger dit. Just nu tränar han tillsammans med den före detta världsmästaren australiensaren Laurence O’Toole.

– Jag lär mig mycket av honom, han har stor erfarenhet så det är väldigt värdefullt för mig att få träna tillsammans med Laurence. 

– Det är erfarenheten jag saknar och det är den jag är här för att skaffa. 

Ferry Svan under träningslägret i Australien.
Foto: Privat

Den historiska sjundeplaceringen till trots så är Ferry Svan inte helt tillfreds med sin VM-insats i höstas.

– Resultatmässigt har ingen svensk gjort det bättre tidigare, men jag är ändå inte riktigt nöjd. Det var några misstag som jag hade velat vara utan, men så känner man ju ofta. 

Nu hoppas Ferry Svan dock nå nya framgångar under året. 

– VM i Göteborg är mitt stora mål, att få tävla inför hemmapublik vore fantastiskt. Men först gäller det att ta sig till VM via nordiska mästerskapen, men det hoppas jag lyckas med. 

Ferry Svan tillsammans med pappa Gunde.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Andreas Schaad

LÄS MER: Ferry Svan historisk efter succén 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.