Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veteran fast för doping – kan förlora SM-guld

Per SwensonFoto: Privat

Mitt under skeet-SM i Frillesås slog dopingjägarna till.

Och de hittade en fuskare.

Eller ja, 61-årige Per Swensons hjärtmedicin gav utslag i testet. Han stängs nu av – och riskerar att bli ifråntagen SM-guldet.

– Ärligt talat så bryr jag mig inte särskilt mycket. Jag är bara glad att jag lever, säger Swenson.

En dopingstorm har dragit igenom idrottsvärlden under de sista två veckorna.

Först åkte Sveriges löparstjärna Abeba Aregawi fast för den förbjudna hjärtmedicinen meldonium. Sen avslöjades tennisesset Maria Sjarapova med samma substans i kroppen.

Och nu kommer alltså ännu ett dopingfall.

Nyhetsbyrån Siren slog larm under förmiddagen: "En tävlingsskytt från Mellansverige använde en förbjuden substans i samband med att han vann SM-guld förra sommaren. Nu har Dopingnämnden beslutat att stänga av skytten från allt tävlande i ett halvår."

Har hjärtproblem

Vem det handlar om? Per Swenson, 61, från Lagan.

Han har testat positivt för metoprolol och är smått uppgiven när SportExpressen ringer upp honom.

– Jag har problem med hjärtat och tar en medicin på grund av det. Tidigare har jag haft dispens för den, men jag har inte det längre... och nu gav den utslag, säger Swenson.

– Jag borde så klart haft dispens. Men vem testar ens en gammal gubbe på 61 år?

Han suckar.

– Jag tycker inte att jag har så mycket att be om ursäkt för. Jag är bara glad att jag lever, jag tar ju den här tabletten för att klara livhanken...

"Jag råkade vinna"

Per Swenson, som tidigare var med i landslaget och har representerat Sverige i flera EM och VM, blev testad i samband med SM i nationell skeet i Frillesås i somras.

Där vann han alltså guldet i seniorklassen med 188 träff. Men det var inte tack vare hjärtmedicinen.

– Jag råkade vinna där. Det bör man ju inte kunna göra i min ålder. Men motståndet var kanske inte vad det borde varit, säger Swenson.

– Men man ska veta att medicinen lugnar ner hjärtat och det har man inte någon fördel av här. Vi joggar ju till och med i gång inför tävlingen för att få upp pulsen lite. Det är stor skillnad mot om du skjuter på 50 meter med kula, då kan det möjligtvis vara bra att få ner pulsen lite.

Kan förlora guldet

Veteranen stängs nu av från allt tävlande fram till den 2 augusti 2016. Och han riskerar även att bli av med SM-guldet som han sköt hem på Frillesås.

Men Per Swenson är inte särskilt upprörd.

– Förmodligen blir jag väl av med guldet, men ärligt talat bryr jag mig inte så mycket. Vill de ha tillbaka guldet så får de gärna det. Jag har så många sen innan...

Han fortsätter:

– Jag tycker inte att jag har gjort så mycket fel. Det här är inte så jävla illa. Som sagt, jag tar den här medicinen för att överleva. En tablett om dagen. Och jag har inte tänkt be om ursäkt för att jag lever.

Vad händer med karriären nu?

– Jag har slutat röka och jag har slutat snusa. Att sluta skjuta lerduvor har varit lite värre. Men nu får jag väl göra det, i några månader i alla fall.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.