Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Västerås tar guldet – efter straffdrama

Västerås hissar SM-pokalen
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Västerås damer kammar hem sitt första SM-guld någonsin, på straffar, efter en spännande final framför rekordpublik. 

Efter att ha givit bort ledningen till motståndarna satte VSK fart och visade sig hungriga på ett efterlängtat guld.

– Vi tar hem vårt första SM-guld och vi gör det på det här viset så det är klart att man är tårögd, säger Matilda Plan i VSK.

Euforin var total på läktaren och planen när Västerås tog guld i damernas SM-final på Studenternas IP. När Matilda Plan säkrade den första straffen, stod det klart att VSK skulle ta hem sitt första guld någonsin i historien.

– Jag vet inte om man orkar fira nu, man är fruktansvärt slut så vi gör det här tillsammans och för varandra, säger Matilda Plan i VSK.

Båda lagen hade rejäla klackar på läktaren och 6478 åskådare som troget hejade fram sina lag genom matchen. Trots en del vatten på planen och strålande solsken, blev det en jämn match med fart och fläkt åt båda håll. När slutsignalen gick kom tårarna för vinnarlaget.

– Vi tar hem vårt första SM-guld och vi gör det på det här viset så det är klart att man är tårögd, säger Matilda Plan i VSK.

Västerås fick en drömstart på SM-finalen och tog ledningen med 2-0. 


Matilda Plan skapade spänning för Västerås

I 44 minuten hade VSK ett eget frislag på egen planhalva, men Skutskär roffade åt sig bollen och satte sitt första mål av Tatiana Gurinchik.

Drygt tio minuter in i andra halvlek blev det straff för Skutskär, men Sara Carlström gjorde en sensationell räddning och höll Västerås i ledning. 

– Det är svårspelat och det blev en kamp, men vi gjorde en riktigt bra match, säger Sara Carlström.

Men det räckte inte. 

Kvitteringen kom strax där efter när Skutskärs Tatiana Gurinchik gjorde sitt andra mål i matchen. Skutskär bombade kort där på med ledningsmålet av Emma Ahlander och vändningen var total.

VSK kvitterade genom Matilda Plan efter drygt 72 minuter i matchen och spänningen fortsatte.

Straffar fick avgöra dramatiska finalen

Finalen gick till förlängning och sedermera straffar. Väl där var det Linda Lohiniva som avgjorde för Västerås och säkrade guldet.

På studenternas IP bjöds det på sol och värme. Vädret gjorde att isen hade svårt att frysa till och planen blev ett vattenbad på sina ställen. Men det skapade inga förhinder för lagen att spela bra bandy och bjuda på en show.