Värvar rättigheterna för kommande fyra OS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karin Frick är en av Discovery Networks Swedens profiler
Foto: Carl Sandin
Viasats programledare Ola Wenström och Carolina Klüft under OS i Sotji
Foto: Sven Lindwall
SVT:s Jonas Karlsson, Andre Pops och Marie Lehmann under OS i Peking
Foto: Nils Jakobsson
Hasse Backe lämnade TV4 för Discovery förra året.
Foto: Nils Petter Nilsson

OS i Rio nästa år blir det sista i Viasat för den här gången.

Från och med 2018 kommer OS att sändas av Discovery Networks Sweden, uppger Discovery i ett pressmeddelande.

– Detta är ett betydande avtal för Discovery och IOK, och vi är glada över att ha Eurosport, det pan-europeiska hemmet för olympiska sporter, som en partner, säger IOK-presidenten Thomas Bach.

Vinter-OS i Sotji var det första olympiska mästerskapet som någonsin sändes av ett kommersiellt bolag i Sverige, när MTG och Viasat hade tagit över rättigheterna från SVT. Detta stod klart sommaren 2011.

– Det är klart att vi är besvikna. Allra mest besviken är jag på IOK som i mina ögon bryter mot sitt eget regelverk, sa SVT:s sportchef Per Yng då.

Nu står det klart att både SVT och Viasat får vänta ett bra tag innan de får chansen att sända OS igen. I dag meddelade nämligen IOK att sändningsrättigheterna för OS 2018-2024 tilldelas Discovery och Eurosport.

– Avtalet garanterar fullständig täckning av de olympiska spelen i hela Europa, inklusive en garanti för att ge omfattande free-to-air TV-sändningar i alla områden, säger IOK:s president Thomas Bach i ett pressmeddelande.

Värderas till 12 miljarder

I Sverige sänds OS 2016 i Viasat och därefter tar Discovery Networks Sweden över rättigheterna. Rättigheterna värderas till 12 miljarder kronor.

Discovery Networks Sweden omfattar bland annat de svenska kanalerna Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport och Eurosport 2.

De OS som sänds av Discovery Networks Sweden blir vinter-OS i Pyeongchang 2018 och sommar-OS i Tokyo, samt de olympiska spelen 2022 och 2024, vars värdstäder inte är utsedda än.

Boltenstern: "Jättekul"

I slutet av förra veckan presenterades Isabel Boltenstern som en av Discovery Networks Swedens nya medarbetare.

Hon menar att hon inte visste att hennes nya arbetsgivare skulle ta över OS-rättigheterna när hon skrev på.

  – Nej, jag hade ingen aning, så det här är en väldigt trevlig överraskning.

OS har under din uppväxt sänts i SVT, sen var du en del av Viasat. Vad kan ni i Discovery göra bättre?

  – Jag tycker alltid att SVT har gjort OS med bravur. Sen i Sotji, då var det en kritisk ton innan OS. Men då lyckades vi bevisa att OS kan gå i andra kanaler, och att även kommersiella kanaler kan göra OS. Så att jag är väldigt säker på att Discovery kommer göra det hur bra som helst.

Tror du vi någonsin får se OS i SVT igen?

– Svårt att säga, väldigt dålig koll på deras satsning. Men de har sagt att de vill ha tillbaka det, så det är klart att de är med och tävlar om det.


Så här twittrade Dicoverys profiler om de förvärvade rättigheterna:https://twitter.com/KarinFrick/status/615495944205922304


https://twitter.com/vacchi/status/615503663696596992

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.