Vart femte barn mår dåligt när de idrottar.Vart femte barn mår dåligt när de idrottar.
Vart femte barn mår dåligt när de idrottar.
Flera förbund har gått samman och släppt en film där vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv.Flera förbund har gått samman och släppt en film där vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv.
Flera förbund har gått samman och släppt en film där vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv.

Vart femte barn mår dåligt när de idrottar

Publicerad

Vart femte barn mår dåligt när de idrottar.

Nu slår Stockholmsidrotten larm för att få bort föräldrarna som dödar lusten att träna.

Flera förbund har gått samman och släpper i dag en film där vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv.

– Varje dag släcks idrottsintresset för barn runtom i Sverige på grund av vuxnas beteende. Vi ska låta barnidrotten vara just barnens idrott, säger SOK:s ordförande Hans Vestberg.

20 procent av de barn som idrottar sägs uppleva för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Och efter 11 års ålder väljer många barn att sluta idrotta. Det menar Stockholms idrottsförbund som tillsammans med Stockholmsförbunden inom fotboll, innebandy, basket och handboll nu väljer att belysa föräldrars osunda syn på sina barns idrott.

För att nå fram med sitt budskap har förbunden producerat en film som ska få föräldrar att vakna upp och ifrågasätta sin roll vid sidlinjen.

"Ni dödar lusten att fortsätta"

I filmen vänder sig en ung berättarröst direkt till de vuxna lyssnarna med följande budskap:

"Hej alla ni vuxna som tycker det är superviktigt att barn och ungdomar håller på med idrott. Alla ni föräldrar, tränare och släktingar. Vet ni att träningslusten dör för så många, så tidigt, på grund av er. Fatta, ni gör ett fantastiskt arbete som coachar, skjutsar och bryr er. Som står vid sidan och hejar helg efter helg. Men det är också ni som dödar lusten att fortsätta, som tar bort glädjen med idrott."

Även SOK:s ordförande Hans Vestberg medverkar i filmen för att få bort föräldrars hets från idrotten.

– Vi ska låta barnidrotten vara just barnens idrott. Då lägger vi grunden för ett intresse som håller längre, förhoppningsvis hela livet, säger Vestberg i filmen.

Test avgör vilken förälder du är

Förutom informationsvideon har Stockholmsförbunden även tagit fram ett test avsett för föräldrar till idrottande barn. Genom att svara på en rad frågor får de vuxna på så sätt reda på om deras syn på barnens idrott är sund eller direkt olämplig.

– Syftet med filmen är att skapa medvetenhet och förändring bland vuxna, tränare, ledare, föräldrar och andra personer som finns i barnens idrott. Vi vill även att barnen ska veta att vi gör detta för deras och för idrottens skull. Att vi står på deras sida, säger distriktsidrottschefen Cinnika Beiming i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag