Vart femte barn mår dåligt när de idrottar

Vart femte barn mår dåligt när de idrottar.
Flera förbund har gått samman och släppt en film där vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv.

Vart femte barn mår dåligt när de idrottar. 

Nu slår Stockholmsidrotten larm för att få bort föräldrarna som dödar lusten att träna. 

Flera förbund har gått samman och släpper i dag en film där vuxenvärldens krav framställs ur barnens perspektiv. 

– Varje dag släcks idrottsintresset för barn runtom i Sverige på grund av vuxnas beteende. Vi ska låta barnidrotten vara just barnens idrott, säger SOK:s ordförande Hans Vestberg. 

20 procent av de barn som idrottar sägs uppleva för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Och efter 11 års ålder väljer många barn att sluta idrotta. Det menar Stockholms idrottsförbund som tillsammans med Stockholmsförbunden inom fotboll, innebandy, basket och handboll nu väljer att belysa föräldrars osunda syn på sina barns idrott. 

För att nå fram med sitt budskap har förbunden producerat en film som ska få föräldrar att vakna upp och ifrågasätta sin roll vid sidlinjen. 

"Ni dödar lusten att fortsätta"

I filmen vänder sig en ung berättarröst direkt till de vuxna lyssnarna med följande budskap:

"Hej alla ni vuxna som tycker det är superviktigt att barn och ungdomar håller på med idrott. Alla ni föräldrar, tränare och släktingar. Vet ni att träningslusten dör för så många, så tidigt, på grund av er. Fatta, ni gör ett fantastiskt arbete som coachar, skjutsar och bryr er. Som står vid sidan och hejar helg efter helg. Men det är också ni som dödar lusten att fortsätta, som tar bort glädjen med idrott."

Även SOK:s ordförande Hans Vestberg medverkar i filmen för att få bort föräldrars hets från idrotten. 

– Vi ska låta barnidrotten vara just barnens idrott. Då lägger vi grunden för ett intresse som håller längre, förhoppningsvis hela livet, säger Vestberg i filmen. 

Test avgör vilken förälder du är

Förutom informationsvideon har Stockholmsförbunden även tagit fram ett test avsett för föräldrar till idrottande barn. Genom att svara på en rad frågor får de vuxna på så sätt reda på om deras syn på barnens idrott är sund eller direkt olämplig. 

– Syftet med filmen är att skapa medvetenhet och förändring bland vuxna, tränare, ledare, föräldrar och andra personer som finns i barnens idrott. Vi vill även att barnen ska veta att vi gör detta för deras och för idrottens skull. Att vi står på deras sida, säger distriktsidrottschefen Cinnika Beiming i ett pressmeddelande. 

Stockholmsidrottens 5 tips till idrottsföräldrar

1. Barn som tycker idrott är kul, blir bättre på det - i sin egen takt

2. Barn behöver få känna sig duktiga, ofta, och ska mätas mot egen förmåga

3. Barn behöver få större delaktighet för att skapa motivation att idrotta.

4. Barn behöver stöd och respekt när de tävlar, tränar och deltar inom idrott

5. Barn ska få lära sig förlora och vinna men med utveckling i fokus

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.