Genrebild som inte har någonting med artikeln att göra. Foto: Jed Jacobsohn / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTYGenrebild som inte har någonting med artikeln att göra. Foto: Jed Jacobsohn / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTY
Genrebild som inte har någonting med artikeln att göra. Foto: Jed Jacobsohn / GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGES GETTY
Genrebild som inte har någonting med artikeln att göra. Foto: Alexander Hassenstein / BONGARTS/GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMAGenrebild som inte har någonting med artikeln att göra. Foto: Alexander Hassenstein / BONGARTS/GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMA
Genrebild som inte har någonting med artikeln att göra. Foto: Alexander Hassenstein / BONGARTS/GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS / GETTY IMA

"Värsta jag sett inom barngymnastiken"

Publicerad

Det svenska gymnastikförbundet har omedelbart varnat och kallat till möte med en av sina föreningar.

Det här sker efter att förbundet uppmärksammat en film där barn pressas till gråt av sin ledare.

– Vad jag kan tolka från de här filmerna så strider de helt från det som vi står för, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för det svenska gymnastikförbundet.

– Det är det värsta jag har sett inom barn- och ungdomsgymnastiken i Sverige, berättar en anonym uppgiftslämnare med god insyn i svensk gymnastik för Expressen.

Under tisdagen fick det svenska gymnastikförbundet in uppgifter om att en förening med anslutning till förbundet har använt sig av olämpliga träningsmetoder.

Enligt en uppgiftslämnare som själv är aktiv utövare och ledare rör det sig om en förening i Stockholmsområdet, och metoderna i fråga har uppmärksammats med hjälp av en film som laddats upp av föreningen själva.

I den berörda filmen visas hur en grupp barn övar stretchövningar. Ett barn som inte själv kan gå ned i spagat får hjälp av en tränare som trycker på barnets ben, så till den grad att barnet börjar gråta.

– Det är det värsta jag har sett inom barn- och ungdomsgymnastiken i Sverige. När man tar det så långt att barnet börjar gråta då gör man inte ett litet övertramp utan då gör man ett stort övertramp. Just den här föreningen är lite stolta över att man har en hård skola och att man härdar barnen för att de ska bli bättre efteråt men struntar i hur de mår för tillfället, berättar uppgiftslämnaren.

Förbundet agerade omedelbart

Hos gymnastikförbundet ser man allvarligt på det inträffade.

– Vad jag kan tolka från de här filmerna så strider de helt från det som vi står för. Vår utgångspunkt är att barn och unga ska kunna växa upp och uppleva en trygghet och ha en påverkan och inflytande över träningen som aldrig ska strida mot ett eget val. Det finns en uppenbar osäkerhet kring vems villkor det här sker på, säger förbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.

Han berättar att det absolut viktigaste för dem är att barn ska kunna ha en trygg och säker miljö att träna i, och att förbundet snabbt bestämde sig för att de var tvungna att agera omedelbart.

Den berörda föreningen har tilldelats en varning och är kallade till ett möte med förbundet inom de närmsta dagarna. Föreningen har flera saker som förbundet kräver att de åtgärdar, och om saker inte förändras så riskerar föreningen att bli uteslutna från förbundet.

"Vi har inget att gömma"

Föreningen själva är oförstående till den kritik som riktats mot dem. En ledare berättar att föreningen alltid är mjuka i sin träning och att det alltid finns en stor respekt mellan tränare och barn.

– De kan bli trötta, och då kan de börja gråta, men då slutar vi direkt. Det måste vara kul. Annars finns det ingen mening. Annars vill de inte komma tillbaka, säger ledaren.

Har föräldrar klagat?

– Tvärtom. Om det blir svåra träningar, då går de vidare till en annan klubb. Men vi tänker inte på det. Vi vill att barnen ska ha det roligt. Det är därför vi filmar mycket. Vi gör ingenting olagligt, vi har inget att gömma.

Stormat kring gymnastiken

I dag har det svenska gymnastikförbundet cirka 230 000 aktiva i sina föreningar. De senaste åren har sporten dock varit föremål för stor debatt. Bland annat kritiserade den tidigare SOK-läkaren Klas Östberg svensk gymnastik och menade att "Sverige misshandlar sina gymnastikbarn".

Johan Fyrberg berättar att man sedan 2012 arbetat hårt för att få bukt på de problem som finns. Under hela nästa år planerar förbundet att analysera de åtgärder som vidtagits, för att se om de varit tillräckliga eller om ännu mer behöver göras.

– Den debatt som varit kring gymnastik har varit oerhört viktig. Vi är ett av få förbund som ökar och vi har en enormt stor ungdomsverksamhet. Det här visar att våra ledare reagerar omedelbart och att vi reagerar direkt när vi ser några missförhållanden, säger Johan Fyrberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag