Amanda Delgado Johansson, Iksu. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅNAmanda Delgado Johansson, Iksu. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN
Amanda Delgado Johansson, Iksu. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN
Delgado Johansson firar efter sin superstraff i VM-finalen 2015. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅNDelgado Johansson firar efter sin superstraff i VM-finalen 2015. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN
Delgado Johansson firar efter sin superstraff i VM-finalen 2015. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN

Varningen: Delgado har en ny superstraff

Publicerad

Hon avgjorde VM-finalen med en läcker straff.

Och se upp, Kais Mora – Amanda Delgado Johansson, 21, har en ny farlig variant på lager inför SM-finalen.

- Den är minst lika bra, så mycket kan jag säga, säger Iksu-stjärnan och ler finurligt.

Iksu-tränaren Andreas Harnesk sågade järnet ur mästarlaget Pixbos och tränaren Jonas Eliassons spelfilosofi i fjol och menade att det var defensivt och fegt.

När Iksu i år har slagit ut Pixbo i semifinalen och ställs mot Kais Mora i lördagens SM-final saknar han sin antagonist på ett sätt.

- Rubrikerna på presskonferensen hade varit roligare med Eliasson, men på planen är jag jättenöjd med att det är Mora.

Andreas Harnesk känner viss oro för att dalalaget, som är framme i sin femte final de senaste sex åren, inte ska våga spela sin offensiva innebandy.

- Jag hoppas inte de tänker backa hem och kontra. Jag tycker innebandyn ska segra, att publiken ska få se en rolig innebandy. Men alla lag verkar vara rädda för oss, vilket jag kan förstå på ett sätt. Det är nog 50-50 om Mora vågar. Vi ska i alla fall attackera och ta för oss, det är vår matchplan.

För Iksus landslagsforward Amanda Delgado Johansson vore det värsta tänkbara scenario.

- Det är tråkigt om Mora inte vill anfalla. Det blir inte enklare för oss då heller, bara tråkigt.

"Vi får se vad vi hittar på"

Kais Moras lagkapten Anna Wijk:

- Vi får se vad vi hittar på, men jag vet inte varför vi skulle byta spelsätt till finalen. Vi tror stenhårt på det vi gör. Vi har våra styrkor i offensiven och kommer spela offensivt. Sedan är det tuffare mot Iksu som vill ha väldigt mycket boll, säger Kais Mora-kaptenen som utsågs till årets spelare tidigare i veckan och vet sin roll i finalen.

- Jag ska försöka leda och göra allt för att få igång alla i laget. Det är skönt att vi är en stark grupp. Jag behöver inte göra det själv, för vi gör det tillsammans. Det här blir säsongens höjdpunkt.

Showade i finalen

Amanda Delgado Johansson är en av Iksus viktigaste spelare. Inte minst om det kommer till straffar. Där visade hon i VM-finalen mot Finland 2015 hur iskall hon är.

- Jag tänker ingenting på VM-finalen, men blir påmind om det när många frågar om det. Det blir konstigt om jag tänker på att avgöra igen. Jag vill vinna matchen, det är det viktiga för mig.

Har ni tränat straffar?

- Självklart, och jag har varit med och lagt straffar. Jag har en ny variant, så mycket kan jag säga. Den är minst lika bra.

Iksu spelade åtta SM-finaler mellan 2005 och 2013, men nu var det fem år sedan Umeålaget gick hela vägen. I finalen får de ses som klara favoriter då de slagit superligans poängrekord den här säsongen och bara förlorat en av 32 matcher.

- Statistiken ljuger inte. Det här ska bli häftigt, säger Amanda Delgado Johansson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag