Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världskänd klättrare död – föll 300 meter

Beskrivs som en våghals som ständigt lekte med döden.
Klättraren föll från El Potrero Chico peak i Hidalgo, Mexico.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han beskrivs som en av världens bästa friklättrare – men också en våghals som ständigt lekte med döden.

I onsdags föll klätterstjärnan Brad Gobright mot sin död.

Brad Gobright jagade ständigt kickar – och klassades som en världsstjärna inom friklättring.

Men i onsdags dog 31-åringen i en fallolycka.

Brad Gobright föll 300 meter från ett berg i en nationalpark i Mexiko och dog omedelbart.

På tisdagen, dagen innan, hade Brad Gobright publicerat ett inlägg på Instagram där han efterlyste en klättringspartner för att ta sig upp för El Sendero Luminoso, en känd klätterdestination.

Aidan Jacobson, 26, var den som nappade på erbjudandet.

https://www.instagram.com/p/BOOdtN0g02i/

”Han skrek”

Tillsammans tog de sig upp och nådde toppen på det berg som beskrivs som ”ett av de svåraste i hela regionen”.

På vägen ner var olyckan framme, skriver sajten Outsideonline.

De två klättrarnas säkerhetsrep trasslade ihop sig när de var sex-nio meter från den avsats som hade tänkt pausa på.

– Jag frågade om vi är okej och han sa ”ja, vi kan reda ut trasslet på vägen ner. Jag var en bit ovanför honom. Jag var till vänster, han till höger. Sen kände jag plötsligt en smäll och vi började falla, säger han till Outsideonline och fortsätter:

– Det var suddigt. Han skrek. Jag skrek. Jag föll genom någon vegetation, och allt jag minns sen är hans blå tröja som studsar ner över kanten.

https://www.instagram.com/p/B0ESgvcA-Cg/

Överlevde mirakulöst

Brad Gobright och Aidan Jacobson var ihopkopplade med rep men hade inte knutit säkerhetsknutar. Så när Brad Gobright föll lossnade till slut repet från kompisens repbroms. Outsideonline skriver att de två klättrarna använde sig av simul-rappelling, en riskfylld klätterteknik mellan två klättrare som anses spara tid, men som kräver samarbete och god kommunikation.

Aidan Jacobson landade på en klippavsats och fallet bromsades upp av att han föll genom en buske. Han kom undan med en skadad vrist men var i övrigt okej. I bilder på Facebook kan man se när Aidan Jacobson får hjälp av sjukvårdspersonal.

– Först var jag orolig att jag skulle dras ner över kanten av Brad, så jag höll fast i en sten och höll hårt i 30 sekunder. 

Aidan Jacobson klättrade med Brad Gobright, som dog i fallet. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Prioriterade inte säkerheten

Aidan Jacobson överlevde men Brad Gobright föll drygt 300 meter mot sin död.

Brad Gobright var en av de mest kända och framgångsrika klättrarna i USA med flera rekord i ryggen – det ena mer våghalsigt än det andra.

Han har tidigare medverkat i den prisvinnande dokumentärfilmen ”Safety third” och i filmens beskrivning går det att läsa:

”För de flesta klättrare är det säkerheten först som gäller. Men Brad Gobright är definitivt inte som de flesta klättrare”.

En av de stora utmanarna var stjärnan tillika vännen Alex Honnold, känd för att vara den enda som frisoloklättrat El Capitan, en 910 meter hög klippa i Yosemite nationalpark i Kalifornien, samt huvudrollsinnehavaren i den Oscarsvinnande dokumentären ”Free solo”.

”Jag är ledsen att höra om att Brad Gobright dött i en klättringsolycka. Han var en så varm och snäll själ, en av flera vänner som jag alltid älskade att tillbringa en dag med. Jag antar att man borde säga något om att vara försiktiga där ute och medföljande riskerna med att klättra, men jag bryr mig inte riktigt om det nu. Jag är bara ledsen för Brad och hans familj”, skriver Alex Honnold på Instagram där han har närmare 2 miljoner följare.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.