Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför utsätter ni er för Novemberkåsan?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

ÅSBRO. Du fryser. Du är blöt. Din krampande kropp skriker nej, nej, nej. 

Inför Novemberkåsa nummer 86 åkte SPORT-Expressens Johan Orrenius till Närkes mörka skogar för att söka svaret på en fråga han velat ställa länge. 

Varför gör ni det här? 

En mustaschprydd man          med svart flygarmössa på huvudet går upp på startrampen och tar tag  i en mikrofon.

 - Kul att se så många glada människor här  i träsket!

 Den 77-årige tävlingsledaren Martin Holm står bredvid och ser belåten ut. Hans ursprungliga plan var att anlita prins Carl Philip som hedersstarter till årets Novemberkåsa. När prinsen inte kunde gick nästa samtal till mannen i flygarmössan - Janne "Loffe" Carlsson.

 - Vi är stolta över att ha "Loffe" här, säger Martin Holm. Han är en riktig motorfantast. Personligen tror jag att många är här bara för att titta på "Loffe".


Klockan är nio på morgonen          och vi befinner oss vid Åsbro kursgård i Närke. Det är exakt en minut kvar till den första föraren ska inleda det som i välkomstbrevet beskrivs som "den utan jämförelse tuffaste endurotävlingen i världen." Publiken är förväntansfull och flera av de parkerade bilarna skvallrar om ett stort motorcykelintresse. På en av många bildekaler läser jag: "Gud skapade skogen för enduro (inte för jägare!)"

 Det vackra höstvädret - sol och sju plusgrader - gör många av de 136 förarna försiktigt optimistiska. Kanske blir det inte fullt så jävligt det här året ändå?

 Det är en förhoppning som tävlingsledaren Martin Holm snabbt tar död på.

 - Det är surt som fan i skogen, säger han nöjt innan han susar i väg på en fyrhjuling.


Ska man tro Anders Eriksson          avgörs halva Novemberkåsan i garaget. Och det ska man nog. Utöver sina sju VM-guld har Anders Eriksson tagit hem Kåsan tre gånger. Och som vanligt har han förberett sig noga. Med sig till Närke har han bland annat tolv klädombyten.

 - Du måste vara beredd på allt, säger han. Att det krampar i ljumskar och baklår är standard. Och blir du för blöt är du rökt.

 Anders Eriksson gör sig inga illusioner. Han är väl bekant med tävlingsledaren och vet att Martin Holm vill ha en krävande Kåsa. Särskilt den här gången eftersom det är 77-åringens sista som tävlingsledare.

 - Martin vill helst inte fylla en prispall, säger Anders Eriksson och skrattar.


Hur tuff är Martin Holm?          Första gången jag pratar med honom är han i full färd med att planera banan och blir inte överdrivet glad över att behöva ta en paus i arbetet.

 - Ställ korta frågor så får du korta svar, säger han bestämt.

Okej. Allt... under kontroll?

 - Det vet man inte förrän Kåsan är i gång.

Hur är det att hålla i en Kåsa?

 - Mycket jobb. Många problem som måste lösas under tiden.

För mycket jobb?

 - Nästan. Det blir svårare och svårare för varje gång. Men Kåsan måste ju gå!

Får du mycket uppskattning?

 - Det är mest negativt. Men efter några år kan det komma fram folk och säga: "Det var tur att du var där och gjorde det där."

Enligt Anders Eriksson är du en tuff tävlingsledare.

 - I mina ögon finns det inte många tuffa tävlingsledare kvar. Vid förra årets Kåsa var det ju huliganer på banan. Fyllhundar på fyrhjulningar! Jag var inte tävlingsledare då men tvingades gå in och styra upp. Det blev en paus på 45 minuter, sedan var Kåsan i gång igen.


Deltagarna i årets tävling          ska köra fyra specialsträckor i dagsljus - och åtta i kompakt novembermörker. Spårets kvalitet är minst sagt blandad. På vissa ställen är passagen mer eller mindre ett kärr och det är ofta kring dem åskådarna flockas.

 - Vet ni vägen till närmaste surhål? frågar en man upphetsat när vi själva är på väg till en publikplats.


Det är kombinationen          av extremt svårkörd terräng och tävlingens längd som får endurofolket att prata om den ultimata utmaningen. På You-tube finns en ambitiös film från Novemberkåsan 2009 som har dragit på sig många glada kommentarer av typen: "Jävligt bra film! All respekt för de som ställer upp i Kåsan. Att kuta omkring o sparka på en liten boll klarar vem som helst av o det är lika kul som att se färg torka."

 Stämningen runt banan är glad och högljudd. Åskådarna peppar förarna, briljerar med sin kunnighet och försöker i bästa mån peka ut rätt väg.

 Vid ett tillfälle, det är under specialsträcka fyra, råkar den bästa vägen gå mellan två män klädda i tomtekläder och lösskägg.

 - Julen kommer tidigt i år! ropar en av dem.


Tomtarna heter          Anton Svensson och Johannes Lindelöf. De kommer från Sandviken och är i skogen för att heja och ha skoj. Tomtekläderna köpte de på Rusta dagen innan.

 - 149 kronor, säger Anton Svensson. Jag skulle egentligen bara köpa en termos, men så låg tomtekläderna i en låda och då blev det så här.

 - Planen är att vara tomte hela Kåsan, säger Johannes Lindelöf.

 - Det ska inte vara några problem, fyller Anton i. Tomtedräkten är av fleece så det värmer gott.

Vad har ni för proviant?

 - Glögg, öl och Minttu. Bara fina grejer.

 Eldar tänds. Pannlampor skruvas fast. Grillkorvar träs på pinnar. Mörkret har kopplat greppet om skogen och det är nu, menar de verkliga experterna, som Kåsan avgörs.


Veteranen Anders Erikssons plan          var att mala sönder konkurrenterna under kvällen. Men  i stället ligger han nu på Örebro lasarett och har riktigt ont i en axel. Anders pappa Hans berättar att sonen vurpat under en av dagsträckorna och slagit sig illa.

 - Axeln hoppade ur led, säger Hans. Anders har fruktansvärt hög smärttröskel men nu hade han jävligt ont. Det blev ett bittert slut på den här gången. Men du kan ge dig den på att vi kommer igen.

 Anders Eriksson är inte den enda förare som har brutit och fler ska det bli. Men än så länge är de flesta med och kämpar. Terrängen blir allt svårare att hantera och när det dessutom börjar regna ställs ytterligare krav på redan utpumpade tävlande. Ungefär 400 meter från start finns en passage som enklast kan beskrivas som ett hav av lervälling. Det gör den till en attraktiv plats för publiken och medan deltagarna sitter fast med motorcyklarna i gyttjan växer sig stämningen allt vildare.


- Nu är det riktig Kåsa         , snacka om mandomsprov! jublar en man med pannlampa som intresserat följer lerkampen.

 Han hinner knappt avsluta hyllningen innan han måste kasta sig åt sidan när en åkare får ett kast med cykeln och hamnar mitt i folkhavet.

 Det där med mandomsprov återkommer ofta. Många tycks sätta likhetstecken mellan Novemberkåsan och manlighet. 2007 fick skribenten Linda Skugge nog av det. I en syrlig krönika i Expressen skrev hon bland annat: "Motorcyklarna drunknar i leran och de måste bära dem i mål. Det här är hulken på riktigt. En man som inte gjort en Novemberkåsa är ingen riktig man."


Men genom åren          har det även funnits kvinnliga förare. 1996 blev Pia Däldebring historisk när hon som första kvinna genomförde en hel Novemberkåsa. I dag åker hon inte enduro längre, men hon minns tillbaka på bedriften med stolthet.

 - Det var mycket vilja, säger hon. Det är inte så roligt när man är kall och blöt och när man har ont i precis hela kroppen. Men för min del handlade det om att utmana mig själv.

 Pia Däldebring berättar att hon sporrades av omgivningen. Hon ville visa att hon som kvinna också kunde klara "mandomsprovet".

 - De var en morot i sig. Det var många killar som inte trodde att man skulle klara det. Därför kändes det riktigt skönt när man väl stod där efter målgång.


Kväll blir natt, lördag blir söndag.          Men Novemberkåsan 2011 är långt ifrån över. Det allt kraftigare regnet skördar sina offer, precis som tröttheten. Mest frustrerande är det för de förare som fortfarande har god fysik - men som tvingas bryta på grund av problem med cykeln.

 Ute i skogen glider åskådarna in i två olika kategorier. Dels har vi gruppen som dricker kaffe och lyser med ficklampor på skitiga startlistor. Det här är de riktiga entusiasterna. De diskuterar sträcktider, spekulerar i utgången och imponerar stort i sin hängivenhet.

 Och så har vi gruppen som super sig till ap- stadiet.


Det går inte att komma ifrån fyllan.          Vissa besökare är så redlösa att man undrar om de kommer att minnas någonting alls från tävlingen när den väl är över.

 - Det är beklagligt, tycker tävlingsledaren Martin Holm. Helst vill vi bara ha åskådare som brinner för enduro. Men tyvärr verkar många prioritera alkoholen.

 Innan Anders Eriksson skadade axeln beklagade han sig även över den mer alkoholdoftande delen av publiken:

 - Tyvärr har det gått mer åt det hållet på senare år. Klart man ska kunna ta sig några pilsner i skogen och ha en härlig kväll. Men när man ser folk som knappt kan ta hand om sig själva känns det inte bra.


Jag rattar in Kåsaradion          som går att lyssna till under hela tävlingen. Musiken i Kåsaradion håller hög klass: "Cadillac" med Hep Stars, "Goldfinger" med Shirley Bassey och - inte minst - Towa Carsons "Laxå".

 Mellan låtarna bjuder kommentatorerna på initierade rapporter från banan. Det är den unge ledaren Johan Edlund som blir stående i vätan och tappar viktig tid. Det är spanjoren Oriel Mena som överraskar genom att inte vika ner sig i det ovana klimatet. Det är den tidigare vinnaren Calle Bjerkert som skuggar täten.

 Det är kortintervjuer med förare som hela tiden svarar "trött" på frågan: "Hur känns det?"


Själv känner jag likadant.          Efter att ha varit uppe i 20 timmar - och fastnat med fötterna i lera tillräckligt många gånger för en hel livstid - börjar energin ta slut. Kallt är det också. Ändå känner jag mig på något sätt varm inombords. Visst har jag sett lite för många fyllhundar, både på fyrhjulingar och på alla fyra, men de allra flesta jag har träffat har haft passion som bränsle. Inte alkohol.

 Folk har varit hjälpsamma. De har pekat ut de bästa ställena längs banan, bjudit på korv och visat tålamod när jag har ställt dumma frågor.


Medan de förare          som fortfarande är någorlunda hela ger sig ut på nattens sista sträckor har jag blivit mycket smutsigare och lite klokare. Jag har fått uppleva min första Novemberkåsa och i ett infall frågar jag presschefen Maud Holm Jacobsson var den avgörs nästa år.

 - Eskilstuna, svarar hon.

 Jag antecknar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.