Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vändningen – ryska idrottare portas nu

Ryska landslag och idrottsutövare stoppas från internationella tävlingar.
Internationella paralympiska kommitténs ordförande Andrew Parsons.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Internationella paralympiska kommittén har fått massiv kritik.

Nu gör de en chockvändning.

Ryssland och Belarus portas från spelen i Peking.

– Ni är offer för era regeringars agerande, säger ordförande Andrew Parsons.

I går meddelade den internationella paralympiska kommittén att ryska och belarusiska idrottare inte kommer att portas från Paralympics i Peking.

Ett sådant beslut skulle strida mot reglerna.

– Principen om politisk neutralitet och den genuina tron ​​på idrottens enande kraft måste vara vår ledstjärna, vår styrka eller kanske vår livbåt, sa ordförande Andrew Parsons då.

I stället beslutades att länderna skulle få tävla under neutral flagg. Bara timmar senare, under torsdagsmorgonen gör dock IPK en helomvändning. En sensationell sådan, enligt AP. 

Paralympics portar Ryssland och Belarus

Den internationella paralympiska kommittén mottog massiv kritik efter beskedet att tillåta tävlande från länderna som just nu invaderar Ukraina.

Och nu ändrar de alltså sig.

Andrew Parsons medger att påtryckningarna fått IPK att omvärdera sitt beslut.

– Under de senaste tolv timmarna har ett stort antal medlemmar varit i kontakt med oss. De har meddelat att om vi inte omvärderar vårt beslut kan det få stora konsekvenser.

– Vad som är solklart är att den snabbt eskalerande situationen har försatt oss i en unik och omöjlig situation väldigt tätt inpå invigningen av spelen.

Samtidigt passar Parsons på att visa sitt stöd för de idrottare, bland annat drygt 70 stycken från Ryssland, som nu stoppas från att delta i spelen.

– Till alla paraidrottare från de berörda länderna så är vi väldigt ledsna över att ni påverkas av de beslut som era regeringar fattat under den senaste veckan. Ni är offer för era regeringars agerande, säger han.


Ukrainska proffsboxaren slåss för sitt land

Oleksandr Usyk kämpar för Ukraina • Exklusiv intervju med CNN.