Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Vändningen: MTG utreder den utpekade chefen igen

Publicerad

En högt uppsatt chef på mediebolaget MTG friades av en internutredning efter anklagelser om kränkningar och trakasserier. 

Nu har MTG startat en andra utredning – och ett av vittnena har trätt fram i Dagens nyheter. 

Förra veckan rapporterade Dagens Nyheter att MTG startat en internutredning efter larm om kränkningar och en sexistisk arbetskultur på en specifik redaktion på bolaget. Flera personer vittnade om mobbning och personangrepp. Ett vittnesmål handlade om att kvinnor rangordnats efter "knullbarhet". 

"Psykisk misshandel"

En högt uppsatt chef pekades ut för mobbning och personangrepp. MTG inledde en internutredning – och kom då fram till att chefen skulle få stanna kvar på sin post. 

– Den här aktuella chefen har brustit i två saker. Att han inte varit hårdare mot personer som haft ett direkt oacceptabelt språkbruk, och att han använt dåligt placerad humor och ironi som absolut kan uppfattas som kränkande även om det inte är illa ment, sa MTG:s vd Anders Jensen till Expressen förra veckan. 

Före detta MTG-profilen Isabel Boltenstern upprördes av MTG:s beslut. 

"Ni som följt mig de senaste åren vet att jag pratat om utmattning, härskartekniker och dåligt ledarskap. Allt bottnar i hur jag blev behandlad av den chef som nu får stanna på sin post. Den psykiska misshandel han utsatte mig (och andra) för förklaras nu som 'dåligt placerad humor'. Jag kan inte vara tyst längre", skrev Boltenstern i ett blogginlägg i helgen. 

Ny utredning i MTG 

Nu har MTG inlett en ny utredning, rapporterar Dagens nyheter. Samtidigt har en tidigare MTG-anställd vid namn Sara Andersson valt att kliva fram och berätta öppet om anklagelserna mot MTG-chefen i fråga. 

– När jag berättade om min tidiga graviditet i förtroende, frågade han om jag berättat för någon annan. När jag sa nej skrek han ut nyheten över redaktionen för att i samma sekund vända sig till mig "Så, nu vet alla", säger Andersson till Dagens nyheter. 

Andersson hävdar också att MTG-chefen vid ett tillfälle ryckte åt sig hennes mobiltelefon, tog en bild och sa: "Så du aldrig glömmer vem som bestämmer över dig". 

Enligt Dagens Nyheter finns det en inspelning där Jensen benämner saken som "trakasserier". Jensen bekräftar att en ny utredning har inletts – men hävdar också att den utpekade MTG-chefen håller fast vid sin version. 

– Han blånekar till allt. Han känner överhuvudtaget inte igen sig de här beskrivningarna, säger Jensen till Dagens nyheter. 

Expressen har varit i kontakt med Sara Andersson, som inte önskar kommentera saken ytterligare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag