Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

van der Poel: ”Det blir första steget”

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: THE WORLD OF SPORTS SC/SHUTTERSTOCK / THE WORLD OF SPORTS SC/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

HAMAR. I helgen gör Nils van der Poel sitt sista VM.

Sedan väntar bara världscupen i Heerenveen nästa helg innan den dubbla guldmedaljören slutar. 

Nu planerar han sitt nya liv – med nya idrottsgrenar. 

Men först ska han ordna det perfekta avskedet till sporten som gett honom två OS-guld.

– Första steget blir väl att stilla sitt behov som adrenalinjunkie, säger han.

Nils van der Poel har två stora tävlingar kvar, allround-VM i Hamar i Norge i helgen och sedan världscupen i Heerenveen. Därefter har han gjort sitt sista lopp som elitsatsande skridskostjärna. 

Hans nya liv? 

Efter världsrekord och två OS-guld har han så många erbjudanden och möjligheter att det stressar honom. 

Han önskar att det fanns en manual liknande den han skrev om sin resa till toppen. 

– Jag skulle ha behövt en manual för hur du hanterar ditt livs största framgång. Jag har mått bra, men jag har varit mer stressad än jag brukar vara. Jag har hört andra idrottare säga att man borde planera bättre hur man ska fira en framgång. Vi planerar väldigt mycket inom idrotten hur vi ska förbereda oss, men vi är inte lika bra på att planera efterfesten, säger han. 

Han har fått fler erbjudanden än han hunnit läsa igenom sedan han kom hem från Peking. 

– När man vinner två OS-guld och slår världsrekord förändras livet litegrann verkar det som, säger han. Du får exceptionellt många möjligheter att göra saker. Du får kontakt med människor som du inte hade haft kontakt med annars, så du blir betydligt mer upptagen.

Ultralopp nästa

Det är svårt att välja bort erbjudanden.

– Det är väldigt lätt att drunkna i potential för så så fort du ska utvinna den och kväva den med struktur, kväver du också möjligheter. I det finns en stress, så klart. Men det är ett champagneproblem, säger han och skrattar.

Nu har du förverkligat en dröm, vad är nästa dröm?

– Jag har fortfarande en del konditionsgrejor som jag har tänkt göra, några ultralopp som jag skulle vilja spinga. Jag skulle vilja testa multisport också, men mer på hobbynivå. Jag tror det skulle vara utvecklande för mig att få den typen av konditionsutmaningar som är längre, säger han. 

Han har inte känt någon tomhet sedan han vann OS-gulden, trots att han visste att det var en risk efter att ha uppfyllt sin dröm.

– Men frågar du mig igen om tre månader så kanske jag gör det. Men jag har en ganska utstakad idé om vad jag ska fylla livet med när jag inte cyklar sju timmar om dagen. Jag känner mig ganska upptagen med att jaga andra saker. 

Det kommande året ska han arbeta som föreläsare. Han tror att de principer som gett honom framgångar i idrotten kan appliceras på företag. 

Hoppas på det perfekta avskedet

– Ambitionen de närmaste åren är att försöka komma ut så mycket som möjligt i näringslivet och prata med dels företag jag jobbat med, men också andra företag . Men också få insikt i andra verksamheter. Vad som händer efter det året får vi se, men nu är jag taggad på det året. 

–Jag tycker att näringslivet är spännande.  Det är en utmaning på ett helt annat sätt. Det är ett helt annat liv. Det blir långt från flängandet över hela världen konstant för att träna och tävla framför arenor som applåderar när du är duktig. Det första steget blir väl att stilla sitt behov som adrenalinjunkie.

Han kommer till helgens allround-VM utan att vara i toppform. Han har varit förkyld den senaste tiden.

– Jag har inte åkt för publik på nästan fyra år så det hade varit roligare att vara i form här i Norge när det kommer många svenskar. 

Han hoppas vara i bättre slag veckan därpå i Nederländerna.

Hur skulle det perfekta avskedet till skridskon vara?

– Det hade nog varit att få en riktigt bra kamp i Heerenveen och komma segrande ur den, säger han och ler. 

Han utesluter dock ett sista världsrekord inför en fullsatt arena med fanatiska nederländska fans. 

– Det kommer inte gå att slå världsrekordet för det är 5 000 meter och en låglandsbana vi ska åka på. Världsrekordet är för bra för att slås där, säger han.