I juli 2005 vägde Marie Tunroth 77 kilo som 13-åring.I juli 2005 vägde Marie Tunroth 77 kilo som 13-åring.
I juli 2005 vägde Marie Tunroth 77 kilo som 13-åring.
I juli 2009 - bara fyra år sedan - hade Marie Tunroth gått ner till 46 kilo.I juli 2009 - bara fyra år sedan - hade Marie Tunroth gått ner till 46 kilo.
I juli 2009 - bara fyra år sedan - hade Marie Tunroth gått ner till 46 kilo.
Marie Tunroth på VM-banketten. Svenskan vann guldet i 72-kilosklassen i styrkelyft på junior-VM i Ungern. Hon blev även tredje bästa dam på poäng oavsett viktklass. Foto: Robert Eriksson.Marie Tunroth på VM-banketten. Svenskan vann guldet i 72-kilosklassen i styrkelyft på junior-VM i Ungern. Hon blev även tredje bästa dam på poäng oavsett viktklass. Foto: Robert Eriksson.
Marie Tunroth på VM-banketten. Svenskan vann guldet i 72-kilosklassen i styrkelyft på junior-VM i Ungern. Hon blev även tredje bästa dam på poäng oavsett viktklass. Foto: Robert Eriksson.
Här är Marie Tunroth med alla sina VM-medaljer.Här är Marie Tunroth med alla sina VM-medaljer.
Här är Marie Tunroth med alla sina VM-medaljer.

Vägde 46 kilo – nu är hon starkast i världen

Publicerad

Efter att hon började med styrkelyft för fem år sen har Marie Tunroths karriär gått spikrakt uppåt.

I början av september blev 22-åringen från Hjo juniorvärldsmästare - men livet har inte alltid varit enkelt.

Som tonåring drabbades Marie av ätstörningar.

– Jag var nere på en vikt på 46 kilo när jag var sjutton år, säger hon till SportExpressen.se.

I början av september tog Marie Tunroth guld i JVM i styrkelyft - en av många medaljer som hon har hunnit ta sedan hon började med styrkelyft för fem år sedan.

Hon lyfte totalt 552,5 kilo efter serien 220 kilo i knäböj, 127,5 kilo i bänkpress och 205 kilo i marklyft.

– Det var ju riktigt häftigt. Och svårt att ta in och förstå att den svenska nationalsången spelades för mig och att det var jag som hade vunnit min viktklass, säger hon till SportExpressen.se om stunden då hon fick kliva högst upp på prispallen efter triumfen i 72-kilosklassen.

Slutade äta

Maries karriär har gått spikrakt uppåt - men hennes liv har inte alltid varit enkelt. Hon berättar att hon som tonåring vägde mer än de andra i klassen, vilket till slut ledde till att hon fick ätstörningar.

– Jag var ju lite större än de andra i klassen och fick ju en hel del kommentarer om det hela och tänkte att "nej, nej nu får det vara nog". säger hon till SportExpressen.se.

– Så hittade jag en massa genvägar till en början med att både spy upp maten och börja träna lite och så. Men sen blev det värre och då slutade jag äta i stället. Jag var nere på en vikt på 46 kilo när jag var sjutton år.

Målet är att bli bäst

Men efter att ha hittat en blogg som handlade om träning vände det. Marie blev inspirerad och började träna styrketräning och det tog inte lång tid förrän hon var fast. Och efter det har hon skördat medaljer på löpande band - samtidigt som hon jobbar, pluggar och tar hand om sin son.

– Det är så jäkla roligt. Man har ju så himla höga målsättningar själv och det är ju det som får en att driva sig framåt. I och med att jag har så mycket runtomkring, så har jag ju ingen tid alls egentligen. Det hade varit skönt att få de här timmarna på kvällen som träningen tar till att få ta det lugnt och kanske umgås med kompisar i stället, säger hon till SportExpressen.se.

– Men så har ju jag det här målet att bli bäst och få ut de kilona jag är god för och det är ju det som driver en till att orka fortsätta.

 

Missa inga sportnyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag