Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vägde 46 kilo – nu är hon starkast i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I juli 2005 vägde Marie Tunroth 77 kilo som 13-åring.
I juli 2009 - bara fyra år sedan - hade Marie Tunroth gått ner till 46 kilo.
Marie Tunroth på VM-banketten. Svenskan vann guldet i 72-kilosklassen i styrkelyft på junior-VM i Ungern. Hon blev även tredje bästa dam på poäng oavsett viktklass.
Foto: Robert Eriksson.
Här är Marie Tunroth med alla sina VM-medaljer.

Efter att hon började med styrkelyft för fem år sen har Marie Tunroths karriär gått spikrakt uppåt.

I början av september blev 22-åringen från Hjo juniorvärldsmästare - men livet har inte alltid varit enkelt.

Som tonåring drabbades Marie av ätstörningar.

– Jag var nere på en vikt på 46 kilo när jag var sjutton år, säger hon till SportExpressen.se.

I början av september tog Marie Tunroth guld i JVM i styrkelyft - en av många medaljer som hon har hunnit ta sedan hon började med styrkelyft för fem år sedan.

Hon lyfte totalt 552,5 kilo efter serien 220 kilo i knäböj, 127,5 kilo i bänkpress och 205 kilo i marklyft.

– Det var ju riktigt häftigt. Och svårt att ta in och förstå att den svenska nationalsången spelades för mig och att det var jag som hade vunnit min viktklass, säger hon till SportExpressen.se om stunden då hon fick kliva högst upp på prispallen efter triumfen i 72-kilosklassen.

Slutade äta

Maries karriär har gått spikrakt uppåt - men hennes liv har inte alltid varit enkelt. Hon berättar att hon som tonåring vägde mer än de andra i klassen, vilket till slut ledde till att hon fick ätstörningar.

– Jag var ju lite större än de andra i klassen och fick ju en hel del kommentarer om det hela och tänkte att "nej, nej nu får det vara nog". säger hon till SportExpressen.se.

– Så hittade jag en massa genvägar till en början med att både spy upp maten och börja träna lite och så. Men sen blev det värre och då slutade jag äta i stället. Jag var nere på en vikt på 46 kilo när jag var sjutton år.

Målet är att bli bäst

Men efter att ha hittat en blogg som handlade om träning vände det. Marie blev inspirerad och började träna styrketräning och det tog inte lång tid förrän hon var fast. Och efter det har hon skördat medaljer på löpande band - samtidigt som hon jobbar, pluggar och tar hand om sin son.

– Det är så jäkla roligt. Man har ju så himla höga målsättningar själv och det är ju det som får en att driva sig framåt. I och med att jag har så mycket runtomkring, så har jag ju ingen tid alls egentligen. Det hade varit skönt att få de här timmarna på kvällen som träningen tar till att få ta det lugnt och kanske umgås med kompisar i stället, säger hon till SportExpressen.se.

– Men så har ju jag det här målet att bli bäst och få ut de kilona jag är god för och det är ju det som driver en till att orka fortsätta.


Missa inga sportnyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.