Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vacchi hyllas - av alla: "Det är surrealistiskt"

Roberto Vacchi efter att ha mottagit Kristallen 2015. Foto: OLLE SPORRONG
2015 kommenterade Roberto Vacchi skid-vm i Falun tillsammans med skidlegendaren Per Elofsson. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Roberto Vacchi är även speaker när fotbollslandslaget spelar sina hemmamatcher på Friends Arena. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Roberto Vacchi är i dag en av Sveriges mest uppskattade och folkkära sportkommentatorer. 

Men vägen dit har inte alltid varit spikrak för cykelsportprofilen. 

– Ibland behöver man bara en kram och någon som älskar en, säger Vacchi i en lång intervju med SportExpressen.

Roberto Vacchi stegar in på Stockholms Centralstation med kvicka steg, efter att ha anlänt med tåg. Han är nästan alltid på väg någonstans, denna gång från sitt hem i Katrineholm till kontoret i Stockholm. Vi slår oss ner på ett av alla caféer i folkmyllret. När Roberto Vacchi väl börjar prata är det som att trycka på en ”play”-knapp, Eurosports profilerade sportkommentator är van vid att hålla rösten i gång och det märks tydligt att han brinner både för sitt jobb och för idrotten som sådan. 

– Jag älskar cykelsporten, den är så vacker på något sätt, säger Vacchi, som för tillfället är inne i en väldigt intensiv jobbperiod med Tour de France. 

Totalt kommenterar han och radarpartnern Anders Adamson 110 timmar från tävlingen, som pågår i juli månad. 

– Det kan bli tufft mentalt. Man kommer hem efteråt och måste börja förberedelserna för nästa dag, det är som att äta en saftig middag och få matkoma, fast här är det kommenteringskoma.

Vem tror du tar hem det?

– Jag tror att Chris Froome tar det i slutändan, men det blir nog inte så himla enkelt. Det är många saker som måste stämma, svarar Vacchi när han får frågan före första etappen.

"Kommer få se fler dopingfall"

Cykelsporten har genom åren kantats av stora dopingskandaler, den största av alla när Lance Armstrong trädde fram 2013. Roberto Vacchi minns den där dagen. 

– Jag kände mest att ”äntligen berättar han det alla visste”. Men man var ju blåögd och tänkte att någon som drabbats av cancer och var en sådan människa aldrig skulle ta den vägen han tog för att lyckas som cyklist.

Är sporten renare i dag? 

– Jag har nog aldrig sagt att någon absolut inte är dopad, jag litar inte på någon i det fallet. Cykelsporten har varit hårt drabbad, men visst ser det otroligt mycket bättre ut i dag. Vi kommer dock att få se fler dopingfall i framtiden.

Kan du känna att det blev en vändpunkt när Armstrong trädde fram? 

– Lite så var det. Folk har blivit mer öppna, innan tjallade man inte utan man var en i gänget. Nu är det fler som vågar tycka att ”det här är fan inte okej”. Men jag hoppas verkligen att ingen har slappnat av efter Armstrong. Den intensiva jakten mot fusket måste fortsätta.

Roberto Vacchi har på senare år börjat få mer och mer uppskattning för sitt arbete. Så sent som i våras vann han Guldskölden som Årets Sportkommentator och han kom dessutom tvåa bakom Erik Niva som Årets Sportjournalist. 2015 vann han Kristallen. 

– Jag är jättelycklig över de här priserna, så klart. Det har känts jäkligt stort och overkligt. Att folk sitter och tycker att jag är Sveriges bästa kommentator, det är surrealistiskt. Jag är drygt 50 år, men jag känner mig som ett litet barn, det är verkligen jättestort. 

Varför gillar folk dig så mycket?

– Jag har egentligen ingen aning. Själv tycker jag ju att jag låter som någon jäkla kråka när jag kommenterar, säger Vacchi och skrattar. 

Har fått andra jobberbjudanden

För ett tag sedan skrev han nytt kontrakt med Eurosport, det sträcker sig över 2018. Discovery har satsat hårt och bland annat köpt in de kommande fyra OS-mästerskapen, där Vacchi åtminstone kommer att arbeta med det första.  

Har du fått andra jobberbjudanden de senaste åren?

– Ja, det har jag fått. 

Har du övervägt att tacka ja? 

– Ja, det har jag väl gjort. Men det som är viktigt för mig är ju cykelsporten. Jag har aldrig tänkt att ”om jag går dit är det så stort och så många människor kommer titta på mig”. Jag har inte haft ambitionen att byta kanal för att ta några steg i min karriär, för mig har cyklingen varit viktig. Att jag får kommentera någonting som jag verkligen brinner för och vet att jag behärskar jäkligt bra. Och de erbjudandena har aldrig kommit, så det har fallit på det helt enkelt.

Är det sporrande för dig att kanalen nu storsatsar? 

– Jo, absolut. Det är även sporrande att de fortfarande tror på mig, att man inte blir undanknuffad när det tas in nya profiler. Jag ser fram emot att få sätta tänderna i OS.

De allra flesta vet vem tv-kommentatorn Roberto Vacchi är. Men inte lika många känner till människan bakom den brinnande rösten och det stora engagemanget.

– Jag är väldigt engagerad i andra människors liv och öden. Jag försöker också vara en så bra pappa som möjligt och lägger ner mycket tid på mina barn, jag gillar att skämma bort dem lite. 

På vilket sätt då? 

– Jag kanske sopar lite väl mycket framför. Men jag har alltid varit en sådan person, en lagspelare som vill att alla runtomkring ska må bra. 

– Jag lägger också ner mycket av min fritid på att samla in pengar till olika organisationer. Jag är en offentlig person i miniatyr. Jag har chansen att hjälpa andra människor som kanske inte har det lika bra som jag har. Jag hjälper Kvinnojouren, Ria, Rädda Barnen och även olika cancerfonder. Det lägger jag ner mycket tid på, anordnar olika auktioner. 

Hur mycket betyder det att du kan använda ditt varumärke till att hjälpa andra? 

– Jag ser det som ett privilegium att kunna göra det. Men det är tack vare att andra välvilliga människor skänker pengar och budar på auktionerna som det gör skillnad. Att se i folks ögon vad de här slantarna betyder, det är obetalbart. Jag blir rörd varje gång. 

Du pratar mycket om att få andra att må bra, men hur mår du själv? 

– Livet går ju upp och ner. Mitt liv har inte varit spikrakt, jag har genomgått ett par svåra perioder där man inte gjort saker rätt. Men jag har ändå otroligt mycket kärlek runt mig, det är det som får mig att lämna det där jobbiga och må bra igen. Ibland behöver man en kram och någon som älskar en, och det har jag. Jag har min mamma, mina systrar, min sambo, mina tre barn. 

Brukar bli stoppad på stan

En må bra-faktor är just cyklingen. Han cyklar mycket själv, runt 800-1000 mil per år brukar han samla ihop. Det är där han finner sin ro.

– Jag behöver lägga ungefär en timme på mig själv varje dag för att må bra. Jag var i en period ett tag där jag vägde över 100 kilo och rörde mig minimalt. Då mådde jag inte bra. Det blev en vändpunkt för tio år sedan när jag kände att jag inte kunde fortsätta leva på det sättet. 

I dag mår han mycket bättre. En av anledningarna till det är alla snälla ord han får från människor, både sådana som han känner, men kanske framför allt från de han inte känner.

– Jag blir lite förvånad över att det är så mycket människor som känner igen mig, med tanke på att cykelsporten är en ganska tajt sport i Sverige. 

Brukar folk komma fram till dig på stan?

– Senast här om dagen var det en bil som stannade till, vevade ner rutan och ropade: ”Tjena Vacchi!”. En annan gång satt jag på en uteservering och käkade, då var det någon som tvärnitade med bilen, åkte över på fel sida vägen och tackade för alla sändningar. 

– Jag tycker att det är roligt att folk kommer fram och morsar på en. Men jag kan tänka mig hur livet ser ut för de största tv-profiler vi haft, där kanske folk kommer fram lite för ofta och det kan nog bli påfrestande. Det är dock en liten skala för min del och så länge folk inte kommer fram och tycker att man är en jävla idiot är det bara roligt. 

I slutskedet av intervjun tar Roberto Vacchi av sig sin långärmade tröja på grund av den påträngande värmen på Centralstationen. Nu skymtas en svart t-shirt med texten: ”no shortcuts” – inga genvägar. 

Är det ditt livsmotto?

– Haha, ja det är väl bra om man inte tar för mycket genvägar, speciellt inte när man gör det på bekostnad av andra. 

– No shortcuts, det är nog bäst så. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!