Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utviksdebatt i Norge: "Ångrar inte bilderna"

Kari Traa under sin tid som aktiv.
Foto: Laura Rauch

I Norge försöker tidningen VG dra i gång en debatt kring sexualiseringen av kvinnliga idrottare.

En som utfrågas i tidningens artikelserie är forne freestyleåkaren Kari Traa, som ställde upp på utviksbilder för tolv år sedan.

– Jag ångrar mig inte, säger Traa till VG. 

Tidigare i veckan skrev SportExpressen.se om ett blogginlägg signerat Jen Hudak, där den amerikanska freestylestjärnan protesterade mot objektifieringen av kvinnliga vinteridrottare.

"Kvinnliga idrottare borde få erkännande för sina sportsliga framgångar, inte för hur 'heta' de är", skrev Hudak i inlägget.

"De här sexiga bilderna av kvinnliga idrottare lever vidare för alltid och kan faktiskt skada idrottaren. Ju mer uppmärksamhet en kvinnas utseende får, desto mindre uppmärksamhet får kvinnan själv, hennes prestationer och idrottsliga framgångar. Hon blir bara ännu ett stycke ögongodis."

"Sex säljer"

Norska VG snappade också upp Hudaks blogginlägg. De har nu gjort en uppföljning på texten genom att fråga ut norska kvinnliga idrottare om hur de känner inför sexualiseringen – och att vissa av deras kolleger väljer att vika ut sig.

Sex säljer och det kommer det alltid att göra. Det är ett personligt val. Vissa klär av sig, jag vill bli presenterad utifrån min sportsliga sida och det jag presterar, säger snowboardcross-åkaren Helene Olafsen till VG. 

Skicross-profilen Hedda Berntsen tycker att fenomenet är extra utbrett inom snowboardvärlden.

– Det är en macho- och rockstjärnekultur där killarna får visa upp sig genom feta tricks, medan tjejerna framställs som "babes". De måste sexualiseras för att kunna ta sig fram, säger hon.

"Ångrar inte bilderna"

Någon som får sägas ha omfamnat objektifieringen är forne freestyleåkaren Kari Traa. Hon ställde upp på ett uppmärksammat utvik i skidtidningen Ultrasport 2001 – och står fortfarande för bilderna.

– Jag ångrar mig inte, för mig var de där bilderna bara positiva, säger Traa till VG. 

– Det viktiga för mig var att bilderna speglade mig. Jag kände mig stort och stark, det var inte "kom och ta mig"-bilder där jag låg utsträckt på en säng, snarare det motsatta. Dessutom var jag inte speciellt stolt över min kropp när jag ställde upp på bilderna, jag var inte smal eller alltför vältränad, jag var ganska normal.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.