Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har tappat kontrollen – det är inte okej av SVT”

Så här blir årets längdlandslag. Simprofilen Thomas Jansson menar att SVT borde lägga mindre fokus på sporten.
Thomas Jansson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Yvette Hermundstad och André Pops leder skidsändningarna i SVT.
Foto: SVT
Är det för mycket Charlotte Kalla och längdskidor i SVT?
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.
Foto: KARL NORDLUND / SVT

Simprofilen Thomas Jansson kräver att SVT ska granskas.

Han menar att bevakningen av sex utvalda idrotter gått över styr – och bidrar till ”ekonomisk doping”.

– De har tappat kontrollen på SVT, säger Jansson.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson svarar att Thomas Jansson baserar sin åsikt på faktafel.

Thomas Jansson, 67, är ett respekterat namn inom svensk simning. Han har varit både förbundskapten och sportchef på simförbundet och hörs ofta som expertkommentator i Eurosport.

Nu riktar han alltså skarp kritik mot SVT.

I en krönika på sajten Simma.nu skriver Jansson att SVT:s sportavdelning för några år sen tog ett inriktningsbeslut om att prioritera sex olika områden (friidrott, vintersport, motorsport, ridsport, fotboll och ishockey) för att nå en yngre målgrupp. Och enligt honom har de områdena nu prioriterats till den grad att idrottare i mindre sporter tagit skada.

”I desperat jakt på tittare under 50 år marknadsför man nämnda prioriterade områden hårt”, skriver Jansson i sin krönika.

”Detta skapar ett enormt försteg för dessa idrotter, och dess idrottsmän när de jagar sponsorer. Det blir näst intill omöjligt för övriga idrotters aktörer att finna sponsorer. Det innebär att SVT Sports val i någon mening bidrar till ekonomisk doping av de sex prioriterade idrotterna. Det är inte okej av SVT Sport som är uppbyggt av skattepengar.”

Svaret från SVT-chefen

Han skriver vidare: ”Ett public service-företag kan inte, får inte arbeta så. Men det kan ju vara som så att just sporten inom SVT inte lever under samma reglemente som övriga SVT. I så fall finns det ett gravt fel i uppdraget som SVT har.”

Framför allt tycker Thomas Jansson att SVT rapporterar orimligt mycket om längdskidåkning, sett till konkurrensnivå och antalet satsande individer. Han menar att de ”journalistiska avvägandena helt har satts ur spel”.

– De har tappat kontrollen på SVT, framför allt när det gäller skidorna. Jag tror att många håller med mig om det, säger Jansson när SportExpressen ringer upp honom.

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson svarar på sms när vi ber henne bemöta Janssons utspel: ”Krönikan är full av faktafel och jag kan inte bemöta alla som delger privata åsikter där åsikten dessutom inte är baserad på fakta. I detta särskilda fall, som SportExpressen nu gjort mig uppmärksam på, har krönikören inte ens bemödat sig om att ta reda på fakta genom att ta kontakt med oss på SVT Sport och ställa frågor. Självklart får en krönikör ha åsikter om vårt sportutbud och vår bevakning men det enda rimliga är att åsikten baserar sig på fakta. Jag kan inte lägga tid på att bemöta saker som inte stämmer.”

Stämmer uppgiften om att ni tagit beslut om att prioritera sex utvalda sporter, eller är det ett faktafel från Thomas Jansson?

”Ett av många faktafel i den texten”, skriver Åsa Edlund Jönsson.

”SVT borde granskas”

Thomas Jansson står dock på sig.

– Jag är inte förvånad över att Åsa svarar så. Men jag vet att SVT valt ut sex sporter som de prioriterar, för det har medarbetare på SVT skrivit till mig när jag ifrågasatt det här. Jag har det på sms, säger Jansson.

Tycker du att SVT borde rapportera mer om simning?

– Det här handlar inte om simningen. Tittar vi på alla förbund i Sverige så har simningen ändå en hyfsad plattform på SVT. Det här handlar om att de sex här prioriterade sporterna tar så mycket plats i SVT att det inte blir något kvar till sporterna som får ännu mindre uppmärksamhet än simningen. Och det är inte bra.

Thomas Jansson fortsätter:

– SVT prioriterar sex områden och maxar verkligen dem. Är det verkligen SVT:s uppdrag? På nyhetssidan är de väldigt noga med att inte vara partiska, men jag upplever inte att sporten lever under de villkoren… för då tror jag inte att utbudet skulle se ut som det gör.

– Jag tycker att SVT borde granskas.


LÄS MER: SVT tappar rättigheterna till längdskidor 

LÄS MER: SVT:s drag för att rädda ”Vinterstudion”

LÄS MER: Norge kritiseras efter bilderna: ”För dåligt”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.