Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utspelet: ”Jag kunde inte bry mig mindre”

Nils van der Poel har världsrekorden både på 5 000 och 10 000 meter.
Foto: GEORGE FREY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
31 januari åker guldfavoriten Nils van der Poel till Peking.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hans två VM-guld gjorde att Nils van der Poel fick pris för Årets prestation vid Idrottsgalan i måndags.

Något han struntade i – han låg och sov.

– Jag kunde inte bry mig mindre, säger han. 

Han hade chansen att ta hem tre priser på Idrottsgalan i måndags: Årets manlige idrottare, Årets prestation och Jerringpriset.

Det blev ett. Nils van der Poels två guld och världsrekord på 10 000 meter vid VM i fjol utsågs till den bästa prestationen under 2021.

Just nu befinner han sig i södra Tyskland, där han finslipar OS-formen på isen i Inzell.

Under en digital presskonferens på tisdagsförmiddagen fick Nils van der Poel först frågor om just Idrottsgalan.

Åker till Peking sista januari

Ett program som Nils van der Poel inte brydde sig om. Han låg nämligen och sov för att ställa om tiden inför avresan 31 januari till Peking.

– Jag kollade inte på Idrottsgalan alls. Jag scrollade igenom resultaten nu på morgonen, men mer än så har jag inte sett, säger 25-åringen från Trollhättan.

Nils van der Poel fick frågan om han ville kommentera det pris han fick – och vad det betyder inför Peking.

– Jag tycker det är superskoj att jag lyckats få massor av svenskar att engagera sig i om jag ska få en utmärkelse. Sedan vad några farbröder och damer i en jury tycker om jag är bättre på att åka skridsko än Sarah Sjöström är att simma med en skada; jag kunde inte bry mig mindre. Utmärkelser är inget jag är särskilt intresserad av.

Hur länge sov du?

– Jag sov till klockan var ett (på natten). Sedan vaknade jag och såg att det kommit en massa meddelande på mobilen. Jag tänkte att jag säkert vunnit något, sedan somnade jag om. Jag vaknade igen klockan tre, kollade vad det var. Och somnade åter om. 

Vad känner du inför det genomslag du fått det senaste året?

– Det är smickrande att folk röstade på mig när det gäller Jerringpriset. Men när det gäller prestationen jag gjort som skridskoåkare vet jag om den som ingen annan. Några människor i en jury har inte en aning om vad jag åstadkommit. 

– Jag behöver inte att folk berättar det för mig, eller ställer mig på en (upphöjd) sten, det var inte därför jag ville göra det. Jag har fått två medaljer och ett diplom för mitt världsrekord (på VM) som bekräftar att jag gjort det. Det är så klart kul att juryn vill dela ut ytterligare ett pris för att visa att de också uppskattar det, men min tidsomställning till Kina var viktigare än att följa galan.

TV: Duplantis årets manliga idrottare 2021

Duplantis medverkade på idrottsgalan

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.