Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utslagna – kan inte vinna Jerringpriset

Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det blir inget nytt Jerringpris för vare sig Hanna Öberg och Sarah Sjöström.

Fjolårets vinnare och pristagaren från 2014 och 2015 är båda utslagna i årets omröstning. Samtidigt är två bowlare kvar i kampen om svenska folkets idrottspris.

Hanna Öberg tilldelades både Svenska Dagbladets Bragdguld och Radiosportens Jerringpris förra året. Men i år blir skidskytten utan något av de prestigefyllda prisen. Trots att hon följde upp OS-guldet på 15 kilometer från i fjol med att ta VM-guld på samma distans tidigare i år. Dessutom tog hon silver i stafett och brons i singelmixedstafett på världsmästerskapet som arrangerades i Östersund i mars.

Men i svenska folkets omröstning kring Jerringpriset 2019 var Öberg inte nära en pallplats. Hon slogs ut redan i den första röstningsomgången, som Radiosporten presenterade under fredagsmorgonen, och blev nia.

Åtta kandidater kvar

Även Sarah Sjöström är utslagen. Simstjärnan slutade på tionde plats, trots att hon blev historisk som första kvinna att ta fem VM-medaljer på samma mästerskap. I Gwangju, Sydkorea, i juli blev det ett guld, två silver och två brons.

Åtta kandidater kvarstår i kampen om Jerringpriset, som delas ut på Idrottsgalan i Globen i Stockholm den 27 januari. Mest överraskande är kanske att bowlarna Jenny Wegner och Josefin Hermansson, som i augusti blev världsmästare i dubbel i Las Vegas, är kvar i omröstningen.

Orienteraren Tove Alexandersson (årets Bragdguldsvinnare), damlandslaget i fotboll, friidrottarna Armand Duplantis och Daniel Ståhl, skidåkarna Frida Karlsson och Stina Nilsson samt bordtennisspelaren Mattias Flack är övriga kvarvarande nominerade.

Även Edin utslagen

Förutom Hanna Öberg och Sarah Sjöström hamnade även lag Niklas Edin utanför topp 8. I april försvarade curlinglaget – där även Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och reserven Daniel Magnusson ingår – sitt VM-guld i Lethbridge, Kanada (EM-guldet på hemmaplan i november kom efter det att laget nominerats till Jerringpriset).

Andra röstningsomgången till Jerringpriset är inledd och pågår till den 24 januari.


Jerringpriset 2019

Åtta kandidater kvarstår i kampen om Radiosportens Jerringpris:

Armand Duplantis, friidrott

Jenny Wegner och Josefin Hermansson, bowling

Frida Karlsson, skidor

Damlandslaget, fotboll

Mattias Falck, bordtennis

Stina Nilsson, skidor

Tove Alexandersson, orientering

Daniel Ståhl, friidrott

Utslagna:

9) Hanna Öberg, skidskytte

10) Sarah Sjöström, simning

11) Lag Niklas Edin, curling


Svenska folket kan rösta via telefon, mobilapplikation och internet fram att den andra röstningsomgången avslutas den 24 januari. Tre dagar senare delas priset ut efter en ytterligare omröstning i direktsändning på Idrottsgalan i Globen i Stockholm.

Tio senaste Jerringpristagarna

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Peder Fredricson, ridsport (andra gången)

2016: Peder Fredricson, ridsport

2015: Sarah Sjöström, simning (andra gången)

2014: Sarah Sjöström, simning

2013: Henrik Stenson, golf

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2010: Therese Alshammar, simning

2009: Helena Ekholm (tidigare Jonsson), skidskytte

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.