Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppvisning i Svenska rallyt: "Bra känsla"

Foto: Massimo Bettiol

Det är vacker, snöig, nordisk vinter i Värmland. Men två fransmän toppar resultatlistan i Svenska rallyt efter sju sträckor.

Sébastien Ogier har grepp om segern, med 32 sekunders försprång till Sébastien Loeb.

Sébastien Ogier är född i franska Alperna, och har gjort hyfsade resultat i Svenska rallyt tidigare. Han blev femma 2010, och fyra året efter. Nu kör han i Volkswagens nya rallysatsning, och har fått en utmärkt start. Ogier var tvåa i Monte Carlo-rallyt, efter niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb.

Fredagens sex sträckor i skogen blev en imponerande uppvisning av 29-årige Ogier. Han vann fem, och drygade ut sin ledning bit för bit. Riktigt varifrån farten kommer säger han sig inte veta.

– Jag hade en riktigt bra känsla med bilen i eftermiddag, säger han dock.

Oväntat försprång

Ogier är inte förvånad att det går så bra i utpräglade vinterförhållanden, men däremot över att ledningen snabbt blivit så stor. Ogier har drygt en halv minuts försprång till namnen Loeb och finländaren Jari-Matti Latvala, som vann Svenska rallyt i fjol.

– Det är ett bra försprång. Men det är två långa dagar kvar, konstaterar Sébastien Ogier.

Med så stor ledning är det ändå läge att börja tänka på segern. Det kan lägga en ny press på fransmannens axlar.

– Det är okej. Jag är van vid att hantera press numera. Det brukar inte vara något stort problem för mig, säger Ogier.

Lite bakom de allra bästa gjorde värmländske junioren Pontus Tidemand en bra dag. Han var sexa efter sju sträckor, nästan en och en halv minut efter ledaren.

– Kan vi hålla den positionen är det riktigt bra. Men det lär vi få kämpa för, säger 22-åringen från Charlottenberg, omringad av journalister vid servicen i Hagfors.

Publiken värmer

Han räds främst finländaren Juho Hänninen, som är 26 sekunder bakom – men medger att fredagen gått över förväntan.

– Men vi har haft ganska bra förberedelser, säger Tidemand, och berömmer det privata teamet han kör för i sin Ford Fiesta.

Han skrattar åt frågan om han tänker på att han är det enda svenska hoppet i rallyt.

– Nej, jag tänker inte på det. Men det värmer att så mycket folk och så många svenska flaggor ute på sträckorna, säger en glad Pontus Tidemand.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.