STOLT MOSTER. Som tusentals andra följde Ingemar Johanssons moster Märta matchen mot Floyd, tillsammans med maken Ingvar, framför radion.
STOLT MOSTER. Som tusentals andra följde Ingemar Johanssons moster Märta matchen mot Floyd, tillsammans med maken Ingvar, framför radion.

Ulf Nilson: Det var natten när Ingemar fick ett fattigt Sverige att explodera av lycka

Publicerad
Uppdaterad
Vi levde i en fattigare tid, den där sommaren 1959 när Ingemar drog in högern - KLIPPET, som han sa - och fick Floyd i golvet för första gången.
Vi såg det inte, vi bara hörde. Internet fanns inte och knappt TV, så vi fick nöja oss med att höra.
Vi som inte hade råd att flyga till New York - och vem hade det? - fick nöja oss med att sitta uppe mitt i natten och lyssna på Lars-Henrik Ottosson (hej, gamle kompis!) i Radio Luxemburg. Inte en tv-bild och inte ett ord i den vanliga radion. Idioterna i styrelsen (förlåt att jag talar klartext!) hade beslutat at proffsboxning var "vulgär och förråande". Att Sverige kunde få en världsmästare - ja, skit samma! Att Dagens Eko onekligen berättade om mord och våldtäkter - skit samma där också! Allmänhetens rätt att veta fick väga lättare än chefernas behov av att bestämma. Vi, det vanliga folket, ansågs inte moget att lyssna på en boxningsmatch!
Naturligtvis lyssnade vi ändå. Vi vrålade, hötte med knytnävarna och drog efter andan så att taket höll på att störta in varje gång Floyd verkade få till en kombination.

Efteråt, när saken var klar, exploderade vi. Öl och renat flödade och whiskey med, bland dom som hade råd. Vi gick ut i sommarnatten och skrek, även tjejerna, alla som inte redan var för hesa för att skrika mer. Nästa dag fanns det inget annat samtalsämne, för - så blev det ju! - "vi" hade blivit bäst i världen, vunnit den finaste titeln av alla "Champ alla kategorier".
Sen dess har jag sett dussintals VM-matcher med Floyd, Liston, Ali, Foreman, Frazier och många till. Boxningen har dragit mig många gånger runt jorden och gång på gång till det galna Vegas. Jag såg "The thrilla in Manilla" - det var en kamp på liv och död! - och "The rumble in the jungle" när två svarta män kastade bomber på varandra, klockan tre på natten i Afrikas svartaste mörker.
Allt detta har jag sett och mycket, mycket mer och många gånger har jag sänt min gode vän Ingemar en tacksamhetens tanke.
Hade du inte, käre vän, dragit in den där högern i den tunga och fuktiga kvällen i New York, så skulle jag, liksom du en arbetargrabb från Västkusten, inte fått se alls lika mycket av världen som jag nu fick. Det där med att få en världsmästare - och i TUNGVIKT! - gjorde Sverige boxningstokigt. När du, rätt snart, försvann från toppen, blev din överman, Floyd - SVENSKE Floyd - plötsligt Sveriges idol. Många svenskar flög faktiskt över till Vegas för att se den andra Liston-matchen. Många grät när de såg Patterson misshandlad och utslagen - jag vet, för jag var där...

...ÅTTA, NIO, TIO. Saken är klar – Ingemar Johansson har knockat Floyd Patterson inför 30 000 chockade åskådare på Yankee Stadium i New York.Foto: Arkiv Bonnier
Ingemar och jag
satt vid samma ringside många gånger - i ett par fall som tv-kommentatorer tillsammans med Steffen Tangstad. Den fattiga tiden då Ingemar vann i sommarnatten gled över i en guldålder som kan sammanfattas i två ord: MUHAMMAD ALI och BETAL-TV.
Businessgrabbarna kom på att man kan visa tv mot betalning, till exempel i biolokaler. Regeln blev att New York, den största marknaden, bestämmer. Antingen går matchen där, i Madison Square Garden, den mest klassiska av alla arenor, klockan nio på kvällen eller också går den någon annanstans, t ex i Kongo, då matchen kan ses i tv i just New York - klockan nio på kvällen. Nio på kvällen i NY är lika med tre på natten i Kinshasa eller Stockholm eller nio på morgonen (om jag minns rätt) i Manilla.
Matcher vid alla tänkbara tider världen runt - men alltid på bästa tid i NY där stålarna finns.
Och vilka stålar!
- Om du fötts tio-femton år senare och blivit Champ då, skulle du kanske ha blivit miljärdar, sa jag till Ingemar.
- Det gick bra ändå, flinade han.
- Jag vet en del om det, sa jag, och påminde honom att de första avslöjandena om hans skatteproblem (som drev honom i landsflykt i Schweiz) gjordes av mig, händelsevis i en tidning vid namn Aftonbladet. Han blev inte förbannad. Faktum är att han nästan aldrig retade sig på vad man skrev.
- Du såg det la så, sa han, även när han tyckte att jag hade alldeles fel. Du gör ditt jobb och jag gör mitt.

SVENSKE HJÄLTEN. Ingemar Johansson behövde bara 125 sekunder för att vinna titelmatchen mot Floyd Patterson. En skräll som gav eko i boxningsvärlden.Foto: - -
En gång gick
jag upp i gryningen i Miami och joggade med Muhammad Ali. Jag upptäckte att han hade tjocka blysulor i kängorna.
- Men herregud, sa jag. Ingen doktor skulle godkänna det där. Du kan ju skada lederna. Inga moderna idrottsmän tränar så.
- Kanske inte, sa Ali, men jag vet ingen annan som ska göra mitt jobb!
Jag berättade för Ingemar en kväll i en sån där väldig vinterträdgård i Las Vegas.
- Han hade rätt, sa han. Ni kan skriva och snacka så mycket ni vill, men i boxning är det boxaren som gör jobbet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag