Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Tyvärr var jag för naiv och blåögd"

Pernilla Wiberg möter upp på torget Place d'armes i ett av de äldsta kvarteren i Monaco. Foto: KRISTOFER SANDBERG
På nedre våningen av Pernilla Wibergs bostadshus ligger en restaurang. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Pernilla Wiberg har bott i Monaco i 23 år. Nu bor familjen i en fyra i området Condamine.Foto: KRISTOFER SANDBERG

MONACO. Inkompetenta rådgivare låg bakom Pernilla Wibergs flytt till Monaco.

Efter en skattesmäll på drygt åtta miljoner kronor kände sig den alpina stjärnan tvungen att lämna landet. 

15 år har gått sedan pengarna betalades in, men förlusten svider än. 

– Tyvärr var jag för naiv och blåögd. Jag gick på allt. Men jag har lärt mig otroligt mycket av de misstag jag gjorde. 

I dag sköter Pernilla Wiberg sin ekonomi från ett garderobskontor. 

För SPORT-Expressen berättar SVT-profilen om framtidsplanerna - och tävlingscomebacken som närmar sig. 

När prins Albert kör förbi på gatan vinkar han till Pernilla Wiberg. Efter 23 år i Monaco har Sveriges tidigare alpina fartdrottning hög status i furstendömet. 

Wiberg bjuds frekvent in till alpina galor och diverse event i Monte Carlo. Men det är ingen primadonna vi träffar på det monegaskiska torget Place d'armes. På flytande franska, i alldagliga kläder, slår sig 46-åringen ned på uteserveringen och beställer kaffe. 

– Vi har ingen Ferrari, vi har en Honda Civic som vi kör. Alla tror det är så flashigt, men det går att leva ett helt vanligt Svensson-liv här också.

Varje onsdag träffar Pernilla Wiberg sina vänner på anspråkslösa Eden Bar. Här blir det frukost innan de går ut på en dryg timmes promenad. 

– Vi är en salig blandning som vandrar tillsammans uppe i bergen. En är fotograf, en är brandman, och en är rektor. Jag har fått vänner från olika länder och kulturer. 

Skattesmäll tvingade fram flytt

Pernilla Wiberg trivs i Monaco. Annat var det för drygt tjugo år sedan då flyttlasset gick från Sverige. Då tyckte den alpina stjärnan att livet var orättvist. 

– Då sa mina äldre vänner till mig att jag var tvungen att flytta för att få behålla pengarna jag kunde tjäna på skidåkningen. Jag ville inte det, men de sa att jag måste. 

Pernilla Wiberg hade lyssnat på de rådgivare och agenter som felaktigt placerat hennes miljoner på Isle of Man, ett upplägg som inte accepterades av Skatteverket. 

För att få behålla framtida inkomster flyttade hon till Monaco sommaren 1994, efter en skattesmäll på drygt åtta miljoner kronor. 

När sonen Axel, 14 år, fick höra om mammas ekonomiska förlust blev han smått chockad. 

– Va har du betalt åtta miljoner i skatt? Tänk hur många spinner du hade kunnat köpa då, sa Axel.  

– Spinner är nutidens jojo. De billigaste kostar 5 euro, förklarar Pernilla Wiberg. 

Inbetalningen till Skatteverket har satt sina spår. 

I dag sköter Pernilla Wiberg sin ekonomi på egen hand i dag. 

– Behöver jag juridisk hjälp tar jag den per timme. Då får man betala för det man frågar om. Mycket kan man faktiskt göra själv.

Är det svårt för dig att lita på rådgivare i dag? 

– Ja. Jag blev så himla felbehandlad och lurad då. Jag trodde även efter att jag flyttat till Monaco att de kunde hjälpa mig, men de hjälpte bara sig själva så att inte de kunde bli stämda av mig. Och de tjänade pengar på mig under hela tiden. 

Vill bo kvar i Monaco

I dag har Pernilla Wiberg ett hemmakontor. I ett hörn i sovrummet står ett trekantigt garderobskontor från Ikea. Härifrån sköter hon sitt företag som är placerat på Isle of Man. Nu finns planer på att flytta det till Monaco. 

– Det är en liten förändring som kanske händer i år. Om jag flyttar företaget och bidrar till samhället här får man en liten pension i Monaco. 

Pernilla Wiberg tänker långsiktigt. Det finns en möjlighet att hon bor kvar på Franska rivieran när pensionsåldern slår in. 23 år efter flytten från Sverige känner hon sig som en världsmedborgare. 

– Jag var väldigt hemkär när jag var liten, men nu tror jag inte det spelar någon roll vart jag bor så länge jag har familjen med mig. Jag kan inte säga att vi kommer att bo här de kommande tio åren, det kan hända att vi flyttar till Sverige om fem år eller i morgon om vi skulle vilja. Men just nu bor vi här och lever för dagen. 

Är du ekonomiskt oberoende i dag?

– Det är en relativ fråga. Det beror på. Vad pengarna är värda i dag är inte säkert de är värda i morgon beroende på hur man investerar och hur räntor går. Men det gick ganska bra efter 1994 också då jag tog fler OS- och VM-medaljer så att jag hann tjäna ihop lite grann. Men det är inte så att jag känner mig helt säker, jag tänker nog jobba ett tag framöver. Och i och med att vi bor här nere har vi inget pensionssystem, det är viktigt att vi tänker på det. 

Pernilla Wiberg

Ålder: 46 år

Bor: En fyra i Monaco

Familj: Maken Bödvar Bjerke, barnen Axel, 14, och Sofia, 10

Sysselsättning: Alpin expertkommentator för SVT, delägare i Pernilla Wiberg Hotel i Idre Fjäll. 

Sportsliga meriter: OS-guld i storslalom och kombination, OS-silver i störtlopp. 4 VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons. Totalseger i världscupen 1997. 

Barnen fick inte satsa på skidåkning

Pernilla Wiberg håller upp en palsternacka och frågar vad den heter på svenska. Den ekologiska affären vid Place d'armes är en av butikerna hon ofta besöker. Här finns färsk ingefära och aloe vera. 

– Du kan tugga ingefära som snus, säger Pernilla Wiberg när samtalet glider in på sortimentets hälsosamma effekter. 

I slutet av gatan ligger Monacos enda tatuerare. Mitt emot bor Pernilla Wiberg med maken Bödvar Bjerke och barnen Axel och Sofia. 

En dryg timme från bostaden ligger Alperna. Barnen kan åka skidor, men Pernilla och Bödvar har aktivt styrt bort dem från backarna. 

– Vi har faktiskt försökt hålla dem undan från skidåkningen. För om de skulle vilja gå hela vägen tror vi att det är jobbigt att hela tiden bli jämförd med sina föräldrar. 

Bödvar Bjerke är tidigare landslagstränare. I dag är han hemmapappa sedan sju år tillbaka.

– Han tar hand om allt medan jag reser, speciellt mycket på vintern. När barnen blir äldre kanske han börja jobba som tränare igen. 

Pernilla Wiberg har inga planer på att bli tränare. Hon trivs bra med expertrollen SVT har gett henne. Det nuvarande kontraktet sträcker sig över hemma-VM i Åre 2019. 

Däremellan hade Wiberg gärna kommenterat OS i Pyeongchang, men SVT äger inte rättigheterna. 

Och några lockrop från konkurrenterna har inte kommit:

– Det har faktiskt varit mindre än man hade kunnat tro. Antingen är det att jag inte gör ett bra jobb, eller att jag har jobbat med SVT så länge att de ser på mig som SVT:are. Sedan finns det många andra ute på marknaden som Anja Pärson som också är jätteduktig. Hon har kört för SVT, fyran, Viasat och nu ska hon köra OS. Då tar man kanske hellre de som har flyttat runt lite. 

Pernilla Wiberg utanför bostadshuset i Monaco. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Eftermiddagssolen har försvunnit bakom bostadshusen. Pernilla Wiberg pekar ned mot havet, där poolen hon simmade i på förmiddagen ligger. Tillsammans med Bödvar tränar hon fem gånger i veckan. De varvar simning med löpning, cykling, gympass och vandring. 

Wiberg är vältränad. I slutet av maj kommer hon att göra tävlingscomeback i en helt ny sport. 

För att lyfta kvinnors intresse för segling kommer den tidigare skidåkaren att tävla tillsammans med Volvo Ocean Race-seglaren Anders Lewander under loppet Seapilot2star som har start och målgång i Oxelösund. 

– Jag pratade med Anders häromdagen. Han sa: "Det här ska vara trevligt, men jag antar att du också gillar att vinna". Så det är klart vi kommer göra allt för att åka fort. 

Kan du segla?

– Jag seglade alltid när jag var liten med min familj. Vi hade en maxi 77:a. Det är ingenting mot en sportbåt, men jag kan kryss, bidevind, läns, halvvind och allt sånt. 

Hur ser du på era segerchanser?

– Anders Lewander är en erkänd skeppare så vi ska nog kunna ha en bra chans. 

"Behöver inte göra det för pengarna"

Pernilla Wiberg frågar hur vädret är i Sverige. Om björkarna har slagit ut än. 

Familjen återvänder ofta på lov och långledigheter. 

För Pernilla Wiberg blir det ytterligare resor till hotellet i Idre som bär hennes namn. Och till hösten är tanken att hon ska delta i minst ett svenskt underhållningsprogram. 

– Det är mycket nu till hösten, men inget är klart. 

Vilken sorts program lockar dig?

– SVT:s framför allt för att de har höga tittarsiffror. Sedan betalar de inte lika bra som reklamkanalerna. Men jag behöver inte känna att jag gör det för pengarna, utan jag ska känna att det är ett bra program som ger mig någonting. 

SVT:s "Det stora fågeläventyret" är ett av programmen som har fått nobben. 

– Fågelskådning tackade jag faktiskt nej till. Det kände jag inte att det skulle passa mig. Jag väljer max två grejer per år, för man kan inte vara med för mycket på tv. Jag fick det rådet när jag började som expertkommentator att se till att inte synas för mycket med mitt ansikte. Det är ganska bra. Att håll lite grann på det, så att folk inte tröttnar. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.