Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingas betala miljonböter efter beslutet om Charlotte

Se sportmagasinet ”Sportklubben” med NHL, motor och internationell fotboll.
Charlotte SelbekkFoto: PRIVAT
Selbekk spelar SM-final i bandy med VästeråsFoto: BILDBYRÅN

Charlotte Selbekk stoppades från att spela fotboll som 16-åring. 

För att häva förbudet gick svenska fotbollförbundet emot Fifas regler – och straffas nu med en miljonbot. 

– Jag blev förvånad och undrade vad som hade hänt, säger Charlotte Selbekk.

Fifa menar att det svenska förbundet felaktigt registrerat totalt 54 minderåriga spelare. 

Hösten 2013 flyttar då 16-åriga Charlotte Selbekk från Oslo till Vänersborg för att plugga på bandygymnasium. 

Selbekk vill spela fotboll parallellt med bandyn, och bjuds till in division 3-klubben Vänersborgs IF. Men det dröjer hela nio månader innan hon får chansen att spela matcher för laget. 

– Det var inte så att jag satsade. Jag ville spela, ha roligt, skaffa fler kompisar och komma in i staden snabbare, berättar Selbekk. 

Anledningen till att bandytalangen stoppas från fotbollen är att Fifas regelverk inte tillåter värvningar av minderåriga utländska spelare om flyttar utan sina föräldrar. Reglernas syfte är att framför allt stoppa utnyttjandet av afrikanska ungdomsspelare som kommer till Europa, vilket både Fifa och oberoende forskare har uttryckt sin oro för. 

SvFF gick emot Fifa

I april 2015 får Charlotte Selbekk till slut tillåtelse att börja tävla för division 3-klubben Vänersborg, när hon registreras som professionell fotbollsspelare i Sverige. Men det svenska fotbollförbundet har medvetet gått emot Fifas regelverk för att ge henne den möjligheten. 

– Då har det svenska förbundet struntat i vad Fifa har sagt och låtit mig spela, vilket många bara tyckte vara rätt. De gjorde det bästa och rätta för mig i det läget, men det var emot Fifas bestämmelser. Jag hade på ett sätt inte tillåtelse, men jag hade det från svenska förbundet. Men det var ju fel. 

Lars Helmersson, tävlingschef på förbundet, förklarar: 

”SvFF ansåg det orimligt och orätt att en liknande situation skulle få fortgå. I ljuset av detta beslutade SvFF:s Förbundsstyrelse att Selbekk skulle registreras som fotbollsspelare”, skriver han i en kommentar. 

Charlotte Selbekk blir det första fallet i en rad ärenden där 54 minderåriga spelare från utlandet registreras, i strid med Fifas regelverk. 

Svenska fotbollförbundet straffas

Och nu har det svenska fotbollförbundet straffats av Fifa. Förbundet bötfälls med en miljon kronor, och varnas av Fifa att se över den framtida verksamheten i liknande frågor. 

Fifa har sedan 2017 ändrat sina regler, så att de är mer anpassade för bland annat utbytesstudenter som Charlotte Selbekk. 

”SvFF ser det som att Fifa har insett det orimliga i att utbytesstudenter inte ska få registreras. På det sättet kan man säga att Fifa närmat sig SvFFs synsätt”, menar Lars Helmersson, som också menar att förbundet kommer att överklaga domen. 

”Vi har naturligtvis respekt för Fifas regelverk och den dom som meddelats. Samtidigt är det vår tydliga uppfattning att Fifa inte tillräckligt tagit hänsyn till vad som faktiskt gjorts och bakgrunden till detta, det vill säga ett barnrättsperspektiv och möjligheten för barn och ungdomar att spela fotboll på en ideell gräsrotsnivå”. 

”Jag blev förvånad”

Charlotte Selbekk, i dag 22 år gammal och bandyspelare för Västerås i elitserien, fick beskedet från sin pappa att hon var en del av Fifas dom. 

– Min pappa skickade den här listan med spelare häromdagen. Jag blev förvånad och undrade vad som hade hänt och hur det hade gått till. Men nu förstår jag. Och det spelar egentligen ingen roll, jag har inte märkt av det. 

Vad säger du om att Fifa har ändrat reglerna nu, så att inte fler ska hamna i samma situation som du? 

– Det tycker jag bara är rätt. Det finns kanske fler som är i min sits som flyttar för att hålla på med en idrott, men samtidigt vill hålla på med en annan vid sidan av bara för att det är roligt. Samtidigt tycker jag att regeln är bra, men det gäller mer för killarna där det är så mycket pengar inblandade. De pengarna finns inte riktigt inom damfotbollen. Man borde kunna ha en annan förståelse, det finns ju olika fall. 

Ett annat fall rör Helene Schjelderup, som började på gymnasiet i Umeå samtidigt som hon spelade för Umeå IK:s ungdomslagFoto: BILDBYRÅN

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.