TV-profilens ursäkt till Foppa efter tabben

Publicerad

Lotta Lundgren, 41, skulle nämna Peter "Foppa" Forsberg när hon introducerade de nominerade till årets manliga idrottare.
Då kallade hon honom för Patrik Forsberg - och på tv- bilderna syntes en förvånad "Foppa".

- Jag hoppas verkligen inte att han tog illa upp. Det var ett tråkigt misstag, säger Lotta Lundgren.

Först höll han ett bejublat tal när han introducerade de nominerade till årets nykomling. Sedan blev en av Sveriges största ishockeystjärnor genom tiderna kallad för Patrik Forsberg.

Och Peter "Foppa" Forsberg blev minst sagt förvånad.

- Som helhet var det kanon. Sen att de kallade mig Patrik var väl sisådär, säger han.

"Jättepinsamt"

Hon är mest känd för programmen "Landet brunsås" och "Historieätarna" på SVT.

Och mycket riktigt höll Lotta Lundgren ett matrelaterat tal innan hon presenterade de nominerade för årets manliga idrottare, André Myhrer, Zlatan Ibrahimovic, Håkan Dahlby och Rolf-Göran Bengtsson.

Efteråt var hon rejält skamsen över sin felsägning.

- Jag visste nästan att jag skulle säga fel. Det är naturligtvis jättepinsamt, och det är säkert många som är arga. Jag vet ju att han heter Peter Forsberg, säger Lundgren.

Efter Lundgrens felsägning svämmade Twitter över av reaktioner.

"NEEEEEEJ!!! PATRIK FORSBERG????!!!!! *hyperventilerar i papperspåse*", skrev AIK Hockeys David Lillieström.
Även från sportjournalister var tonerna hårda.

"Är detta tal som jag just nu ser på Sportgalan det sämsta jag har sett? Svar: ja", skrev TV4-profilen Jesper Hussfelt.

"Patrik Forsberg?? Säg att det var ett skämt.", skriver programledaren Jessica Almenäs.

"Foppa" är inte arg

Peter, inte Patrik, Forsberg hade ändå viss förståelse för Lundgrens misstag.
- Jag visste inte om det var mig de menade, men det var kul ändå. Jag skulle också kunna säga fel namn, och kan tänka mig hon kanske inte är så insatt i idrotten. Som helhet var det ändå bra, säger han.

Lotta Lundgren hoppades, trots de starka reaktionerna, att Peter Forsberg inte skulle ta illa upp. Och ishockeylegendaren verkade inte allt för modstulen efter galan.

- Haha, jag är absolut inte arg, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag