Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turerna kring Abeba Aregawi

Etiopien stoppar Abeba Aregawi från att tävla för Sverige i London-OS.

Här nedan förklarar SPORT-Expressen turerna kring hennes nationsbyte - tills hon stoppades av det etiopiska friidrottsförbundet.

31 maj

Abeba Aregawi presenterar sig för världen med att springa på världsårsbästa 3.56,54 på Diamond League-tävlingen i Rom. Det uppdagas att hon kan hinna bli svensk medborgare innan OS i London, och därmed ge Sverige en stor chans till medalj.


2 juni

SPORT-Expressen kan berätta att Abeba Aregawi vill tävla för Sverige, men att det Etiopiska friidrottsförbundet vägrar samarbeta och släppa iväg stjärnan. Svenska friidrottsförbundet säger att de jobbar med fallet och "gör allt de kan" för att få Aregawi klar i tid.


7 juni

Abeba Aregawi berättar själv för SPORT-Expressen om sin ambition att representera Sverige i OS. Samtidigt vägrar Etiopien fortfarande att samarbeta, och det är oklart om hon kommer kunna tävla för Sverige även om hon hinner bli medborgare.


8 juni

Hon vinner sin andra Diamond League-tävling för säsongen i norska Bislett. Samtidigt kan SPORT-Expressen berätta att migrationsverket har snabbat upp processen, och internationella friidrottsförbundet IAAF har ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av Aregawi.


18 juni

IAAF inför en ny regel som möjliggör att Aregawi kan representera Sverige. Regeln innebär att idrottare som bott minst tre år i sitt nya hemland och fått medborgarskap ska kunna tävla direkt för det nya landet. Tidigare måste man ha varit medborgare i två år.


19 juni

SOK kommer med besked om att Abeba Aregawi inte kommer att kunna ställa upp för Sverige i OS. Presschefen Björn Folin säger att Aregawi har missat ett ansökningsdatum, och inte är tillgänglig även om hon får medborgarskap i tid.


20 juni

Trots att hon inte har hunnit få sitt medborgarskap kan Aregawi tack vare en motion från Hammarby Friidrott delta i SM. Hon tar två SM-guld, dels på 1500 meter, men även på 800 meter.


28 juni

Abeba Aregawi får sitt svenska medborgarskap. Nu återstår bara en process för att få hennes nationsbyte godkänt av IAAF. Vid det här laget har det etiopiska friidrottsförbundet inte längre något att säga till om.


6 juli

Vid Diamond League-tävlingarna i Paris kommer Aregawi på tredje plats. Direkt efter tävlingarna har hon ett möte med IAAF där de meddelar att hon är fri att välja mellan Sverige och Etiopien. Svenska ambassaden i Paris har extraöppet för att ta emot handlingarna.


7 juli

Aregawi meddelar tidigt på morgonen sitt beslut till IAAF. Hon kommer att tävla för Etiopien i OS i London 2012. Senare på kvällen reser hon från Paris till Etiopien för att reda ut de sista detaljerna.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.