Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tung dag för Sverige: Tog det andra silvret

Lag Edin.
Foto: GEIR OLSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skottland tog dubbla EM-guld.
Foto: GEIR OLSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Lag Edin missade guldet i Lillehammer.

Motståndet blev för hårt – och Skottland, som briljerat hela vägen i curling-EM, vann med 8–5.

– När de tar ledning är de väldigt starka i överläge, säger Christoffer Sundgren till TT efter matchen.

Lag Edin inledde starkt och tvingade Skottland, som hade hammaren i start, att ta en poäng i första omgången. I andra omgången knep svenskarna taktiskt två poäng, och tvingade återigen skottarna att ta ett poäng i tredje.

I fjärde omgången stal Skottland poäng och intog plötsligt ledningen med 4–2, och fortsatte i samma stil och stal ytterligare två i femte omgången. Efter två tunga omgångar tappade svenskarna plötsligt greppet efter en taktisk inledning.

”De får övertaget”

Sverige tog revansch efter nederlaget och tog två poäng i sjätte omgången. Men det dröjde inte länge innan Skottland gjorde samma sak och slog svenska stenar ur boet. Efter en nollomgång avslutades matchen med en poäng, men det räckte inte hela vägen till guld.

– Det är inte så mycket mer vi kan göra i finalen. Vi spelar väldigt bra från början, lite olycklig fjärde omgång som vänder hela matchen. De får övertaget och sen behöver vi chansa mot ett väldigt bra spelande lag, säger Christoffer Sundgren.

Silver även till damerna

Lag Edin var regerande Europa- och världsmästare, och hade tagit sju tidigare EM-guld. Den här gången får svenskarna nöja sig med silver.

I senaste vinter-OS i Pyeongchang 2018 tog de svenska herrarna silver. Samma år tog damerna, lag Hasselborg – som även är regerande Europamästare – ett OS-guld. I Lillehammer blev dock motståndet för starkt även under svenskornas guldfinal tidigare under lördagen. Skottland vann med 7–4 i finalen och även lag Hasselborg får därmed lämna Norge med en silvermedalj.

 TT: Vad tar ni med er till Peking?

– Att vi kan höja oss ännu mer mot tidigare matcher. Vi kommer ut väldigt starka och sätter alla stenar de första tre omgångarna. Det tar vi med oss mot ett väldigt bra spelande lag – att vi kan nå den toppnivån som de har oftare än vad vi haft de senaste åren i alla fall, säger Christoffer Sundgren.

Paret Jönsson Haag testar curling