Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuffaste coachen vann Super Bowl åt Eagles

Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Doug Pederson.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Philadelphia Eagles coach Doug Pederson vågade och vann.

New England Patriots mirakelman Tom Brady lyckades inte vända på ännu en Super Bowl.

Superdramat i natt slutade med skrällen ingen trodde var möjlig.

New England Patriots coach Bill Belichick har gjort sig känd för några coola slogans som markerat lagets inställning.

I fjol var det "No days off" och i år hette det länge "Not done yet".

Men den här säsongen kan sammanfattas med ett enda ord: Underdogs.

När Philadelphia Eagles förlorade sin qb-stjärna Carson Wentz under slutet av grundserien räknade många bort Eagles. Under hela slutspelet var Eagles uträknade och borträknade. Inför finalen mot Tom Bradys New England Patriots skulle Eagles inte ha en chans. Men laget tog begreppet Underdogs till sitt med stöd av fansen som bar hundmasker och "skällde" och levde om.

Carson Wentz ersättare Nick Foles spelade bättre och bättre match för match. Och som mottagarna Nelson Agholor och Alshon Jeffery hjälpte sin qb i finalen. Vi var många som trodde att Foles inte skulle klara de långa och djupa passningarna men vi hade alla fel. 

En kombination vi inte alls räknat med var Foles och tight end Zach Ertz. Vi hade inte heller vågat tro att Eagles coach Doug Pederson verkligen skulle fortsätta att våga. Hela säsongen har Pederson satsat allt på ett kort och laget har varit bäst av alla på att ta fjärde försöket till fortsatt spel. 

Med fyra minuter kvar vågade också Pederson chansa med ett avgörande spel på fjärde försöket. Eartz tog emot bollen och lite senare kunde Eartz dyka in för lagets sista touchdown. 

Varken Eagles eller Patriots försvar lyckades alls i matchen och det blev ett poängdrama. Tom Brady passade bland annat för över 500 yards i matchen, en otrolig siffra. Ändå var det till slut ett försvarsspel som avgjorde matchen.

När Tom Brady skulle gå för de avgörande poängen klev Graham Brandon fram och tacklande Brady så att han tappade bollen. Där och då var matchen i praktiken över även om Brady fick en sista chans att få in bollen till poäng med matchens allra sista kast. Men så långt trodde inte längre Brady och Patriots på ett mirakel.

Philadelphia hade inför nattens final två förluster i Super Bowl och den här segern kommer att skaka om hela staden. Laget ser med en frisk Carson Wentz också ut att kunna behålla sin plats i toppen under ett par år framöver.

New England Patriots går tvärtom en mer osäker framtid till mötes. Brady fyllde 40 år under den här säsongen och Patriots bytte bort Bradys ersättare Jimmy Garoppolo till San Francisco 49:ers tidigare i år.

Patriots blir enligt alla tips också av med sina coacher Matt Patricia – ny coach i Detroit Lions – och Josh McDaniels – troligen till Indianapolis Colts – och Patriots fans bör vara oroliga för Tom Bradys vingliga bollar i första halvlek. Det kan inte gå i längden att om och om igen hoppas på mirakel. Det visade om inte annat Philadelphia Eagles och deras tuffa defensiv, vågade spel och förmåga att spela bort Patriots med deras eget vapen: precisa passningar och smarta spel.

Talande för matchen var hur Patriots och Brady misslyckades med det trickspel där Brady skulle agera mottagare medan Eagles med samma spel lyckades sätta bollen till Foles för en touchdown.

***

Eagles gick från sämst till allra bäst på ett par säsonger och vill ni ha ett tips inför den kommande säsongen så se upp för Los Angeles Rams och San Francisco 49:ers. De kan mycket väl göra om Eagles bragd.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.