Tuffa familjebeslutet under Jerebkos flytt

Jerebko är klar för ryska Chimki.
Foto: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN
Jonas Jerebko och familjen vid huset i Kalifornien, som man nu lämnat. Frun Johanna håller dottern Celine, och Jonas har Izabel i famnen.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Jerebko i Golden State förra året.
Foto: D. ROSS CAMERON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KEVIN SOUSA / BILDBYRÅN

NEW YORK. Jonas Jerebko tröttnade på att vänta in NBA-bud – så när budet från Ryssland kom kunde han inte säga nej.

Den svenska basketstjärnan har skrivit på ett tvåårskontrakt med ryska Chimki, och lämnar frun Johanna och barnen hemma i Sverige när han drar till Moskva.

– Den där ”drömmen om att spela i NBA”, den är över sen länge, säger Jerebko till SportExpressen.

Jonas Jerebko är fortfarande kvar i huset i Onsala på Västkusten, där han har tillbringat sommaren med familjen: Frun Johanna och döttrarna Izabel, 3, och Celine, snart sju månader. 

Uppgifterna som började komma tidigt i augusti har precis blivit bekräftade:

Jerebko lämnar NBA för spel i ryska BC Chimki. 

Han hade kunnat vänta längre för att få ett kontraktsförslag från något NBA-lag – Jerebko var ”free agent” efter året i Golden State Warriors och kunde skriva på för vilket lag han ville. Men nu går flyttlasset österut i stället. 

– Det var väl mer NBA-lagen som inte tar några beslut, så… För egen del så, den där ”drömmen om att spela i NBA”, den är över sen länge när man har spelat där tio år. Och när Chimki lägger det kontraktet på bordet, då är inte NBA lika intressant längre. 

https://twitter.com/JonasJerebko/status/1161602003623133189

Kontraktet är på två år – med en klausul som gör att Jerebko kan bryta efter ett år för att gå tillbaka till NBA. Summorna är dock inget som offentliggörs. 

– Det är inte som i NBA, så man kan säga vad som helst, haha! Det är så vi klarar oss. Men pengar var det ett tag sen man spelade för, säger Jerebko, som förra säsongen tjänade cirka 2,1 miljoner dollar i stjärnlaget Golden State, drygt 20 miljoner kronor – och knappast lär få mindre nu. 

Jerebko om Chimki: Vet att klubben vill ha mig

32-åringen från Kinna säger att han har andra saker i sikte än pengarna. 

– Jag är jättenöjd att få denna chansen i ett topplag i Euroleague, och få en större roll i laget. Det känns som man varit tillbakahållen i många år i NBA, och inte fått spela ut riktigt. Jag vet ju att klubben vill ha mig när de ger ett sånt här erbjudande, och att coachen vill ha mig, och ser mig som en stor del i deras spel. 

– Och det är en möjlighet att få spela i Euroleague, med ett av de bästa lagen i Europa. Så den utmaningen... Och att få komma tillbaka till Europa och komma närmare familj och vänner, så de kan komma och kolla lättare. Allting väger ju in, när man väl tänker på det. 

Eftersom allt är så färskt har han och familjen inte hunnit bestämma hur man ska göra med flytt och sådant – men åtminstone inledningsvis lämnar Jerebko fru och barn hemma i Sverige. Själv åker han om några veckor.

– Vi har väl inte tagit det beslutet än. Vi får se. De kommer vara i Sverige först – jag kommer ha försäsong, och man ska hitta lägenhet i Moskva och såna grejer, så vi har inte kommit så långt än, så vi får väl se efter årsskiftet vad som händer. 

Jerebkos beslut med familjen

De funderade igenom hela flytten innan han skrev på.

– Det är ju inte bara mitt beslut. Jag har ju tre tjejer också, så självklart är det ett beslut vi tog tillsammans. Men möjligheten som Chimki ger mig, att spela i Euroleague och hela kontraktssituationen. Och att ha den säkerheten, den betyder mycket för både mig och Johanna. Och att det är 2,5 timmar med flyg till Stockholm hjälper ju också, det är ju nära och bra. 

Det är onekligen närmare än förra säsongen, när familjen Jerebko var nio tidszoner bort från Sverige, i Kalifornien. Även om det kunde framstå som en drömtillvaro – spel med ett av världens bästa lag, och med metropolen San Francisco runt knuten – så verkar inte Jerebko särskilt brydd över att lägga det kapitlet bakom sig. 

Har du haft nån kontakt med Warriors efter säsongen, hur såg det ut där?

– Du kan ju kolla på deras löneutrymme, det slukades upp ganska snabbt när man signade två maxspelare (Klay Thompson och Draymond Green skrev kontrakt för sammanlagt cirka 2,9 miljarder kronor i sommar, reds anm.), så även om de hade velat behålla mig, så… Och för egen del, jag är i det skedet av min karriär – jag känner att jag är den bästa spelare jag kan vara och jag vill använda det här, så nu få chansen att verkligen göra det känns kul.

https://twitter.com/Khimkibasket/status/1161636964505985024

Nu blickar han framåt. Han har fått bättre koll på Chimki genom att snacka med NBA-bekantingarna Alexej Sjved och Sergej Karasjov, och ser även fram emot en ny tillvaro utanför planen.  

– Moskva är en stor stad, så du kan säkert gå ut och äta vad du vill och äta gott, så jag ser bara fram emot det, som ett äventyr. Det ska bli intressant och åka dit, och få bo där och ta del av deras kultur.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.