Hyllningen från J-O: ”Tillbaka på toppen”

Förlorade finalen i raka set
Truls Möregårdh förlorade singelfinalen i raka set.
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MAJO WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Kinesen Fan Zhendong blev för svår.
Foto: TT
”Han är världsetta av en anledning”, säger Möregårdh efter förlusten.
Foto: LESLIE PLAZA JOHNSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Truls med silvermedaljen runt halsen.
Foto: PER HÄLLSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Legendaren J-O Waldner.
Foto: JOHAN PAULIN / SVT

NEW YORK. Fan också…

Efter ett sensationellt spel i pingis-VM föll Truls Möregårdh i natt i finalen mot världsettan Fan Zhendong från Kina. 

– Jag känner inte att jag förlorade en guldmedalj, jag vann ett silver. Jag är glad ändå, säger Truls Möregårdh i tv direkt efter matchen.

Bordtennis-VM i Houston i Texas har blivit en större svensk succé än knappt någon kunnat tro. 

Under måndagskvällen slog Mattias Falck och Kristian Karlsson det sydkoreanska paret i herrarnas dubbelfinal, och tog Sveriges första VM-guld sedan 1997, och första dubbelguldet sedan 1991, när Thomas von Scheele och Peter Karlsson bärgade guldet. 

Och under natten mot tisdag gick så 19-åriga supertalangen Truls Möregårdh – som gick in i VM på en 77:e plats på rankningen – upp i singelfinalen mot världsettan Fan Zhendong, 24, från Kina. 

Fan Zhendong tog hem första set med klara 11–6.

– Man märker att Truls kommer från en match från Timo Boll, där det var mer skruv. Bollarna kommer mycket snabbare här. Fan Zhendong ligger över bordet. Truls hinner inte riktigt runt. Han måste chansa lite och hinna runt lite tidigare, säger J-O Waldner, som sitter som expert i SVT-sändningen.

”Men ta den då!”

Trots flera hoppfulla sekvenser kunde svensken inte stå emot och kinesen gick upp till 3–0 i set. 

Frustrationen växte hos 19-åringen – och det märktes. 

– Men ta den då! hördes Truls Möregårdh ropa till sig själv när han tappade en boll vid ställningen 7–3 i svenskens favör i fjärde set. 

Och kinesen fortsatte att plocka poäng. 

– Nej, nej, nej – 7–3 har blivit 7–7, och det kan vara så att Fan Zhendong kan vara på väg mot VM-guldet inom några minuter, sa Chris Härenstam i SVT-sändningen något senare. 

Och så blev det. Fan Zhendong vann med 4–0 i set (11–6, 11–9, 11–7, 11–8). 

”Det känns bra ändå”

Direkt efter matchen intervjuades Truls Möregårdh från ett podium i hagen. 

– Det känns bra ändå. Det är en besvikelse att förlora men han var en mycket bättre spelare, han är världsetta av en anledning. Det var en tuff match, säger Möregårdh. 

Han fick sedan en fråga om vad händer härnäst.

– Tja, jag ska åka hem och fira med familjen. Det är väl det. Jag ska fira silvermedaljen. Det blir något väldigt kul, med vänner och familj. Jag känner inte att jag förlorade en guldmedalj, jag vann ett silver. Jag är glad ändå. 

Tidigare världsmästaren Stellan Bengtsson som kom tillbaka som tränare i landslaget för VM säger att det blev en nivå upp för Möregårdh i finalen. 

– Fan Zhendong är fantastiskt spänstig och snabb. Allting går lite snabbare än vad Truls varit van vid mot nån spelare. Då får man ta lite mer på halvchans, och ta lite mer risker. Truls kanske spelade lite, lite för svårt. Men själv tycker han att om han inte gör det så vinner han inte poängen ändå, säger Stellan Bengtsson till SportExpressen efter matchen och försöker bearbeta besvikelsen med att konstatera: 

– Hade nån sagt ”ett guld och ett silver” före VM, då hade vi tagit det direkt. 

I en intervju med bordtennisförbundet säger silver-Truls att han inte riktigt har smält allt som hänt under detta genombrotts-VM.

– Det finns jättemycket att ta med sig. Det kommer nog ta ett tag innan jag landar… tills jag kommer till Sverige och har landat – då kommer nog allting bara slå till mig hårt i ansiktet vad som har hänt. Det kommer bli kul. 

Jan-Ove Waldner hyllade Truls Möregårdh och resten av VM-laget när han summerade VM-äventyret i SVT.

– Det är enormt stort. Hela turneringen är fantastisk. Ett guld och ett silver, vi är tillbaka i toppen, där vi ska vara, säger Waldner.


TRULS SEGRAR PÅ VÄG TILL FINALEN

Förstarundan: Ahmed Saleh, Egypten 4–0 i set

Andrarundan: Chuang Chih-Yuan, Taiwan 4–3

Tredjerundan: Patrick Franziska, Tyskland 4–3 

Åttondelsfinal: Lim Jonghoon, Sydkorea 4–3

Kvartsfinal: Quadri Aruna, Nigeria 4–2

Semifinal: Timo Boll, Tyskland 4–3

TV: ”Var inte helt ute och cyklade”

TV: Truls liv i hallen: ”Han sket i gymnasiet”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.