Förre konståkningsstjärnan Tonya Harding 1999. Foto: RANDY SNYDER / PRESSENS BILD , APFörre konståkningsstjärnan Tonya Harding 1999. Foto: RANDY SNYDER / PRESSENS BILD , AP
Förre konståkningsstjärnan Tonya Harding 1999. Foto: RANDY SNYDER / PRESSENS BILD , AP
Foto: / REUTERSFoto: / REUTERS
 Foto: / REUTERS

"Tror folk kommer känna mer sympati för henne"

Publicerad

NEW YORK. Det är en av idrottsvärldens största skandaler någonsin.

Nu kommer filmen “I, Tonya” om Tonya Harding som ska ge en ny bild av den hatade konståkaren. 

– Jag tror att folk kommer känna mycket mer sympati för henne, säger Allison Janney som spelar Tonya Hardings mamma i filmen.

Den australiska skådespelaren Margot Robbie som spelar Tonya Harding i den nya filmen “I, Tonya” avslöjade inför premiären att hon trott att Tonya Harding var en påhittad karaktär. Men om vi bortser från henne känner de flesta till historien. Och nog är den som påhittad – och gjord för en Hollywoodfilm.

Den 6 januari 1994 misshandlas konståkaren Tonya Hardings största konkurrent Nancy Kerrigan av en då okänd man efter hennes träningspass i Detroit. Syftet tycktes vara att krossa Nancy Kerrigans knä och därmed också hennes karriär.

Tonya Hardings kupp mot Nancy Kerrigan

Snabbt riktades misstankarna åt Hardings håll och snyftande erkände Harding att hon visste vem gärningsmannen var. 

Skadorna var inte värre än att Nancy Kerrigan bara en månad senare lyckades ta ett OS-silver i Lillehammer. Även Harding deltog men efter att ett skosnöre gått av slutade hon på en förnedrande åttonde plats. Stora delar av världen följde dramat, intresset för konståkning växte till rekordhöga nivåer och skadeglädjen var stor. 

Intresset minskade inte av Hardings exmake Jeff Gillooly pekades ut som beställare av attacken. Tillsammans med sina medhjälpare Shane Stant, Shawn Eckhardt och Derrick Smith dömdes han till fängelse. Harding erkände att hon känt till attacken, men påstod att hon försökt stoppa den. Hon erkände också att hon försvårat utredningen för att själv slippa fängelse och dömdes till 3 års villkorlig dom, 500 dagars samhällstjänst och 160 000 dollar i skadestånd. Men det största straffet var att hon för all framtid portades från alla större nationella och internationella mästerskap.

Hardings stora förvandling

Tidigare i år spreds bilder på den förra konståkningsdrottningen i USA. På bilderna syntes hur den i dag 46-årige Harding satt utanför sitt hus i Washington och drack kaffe, iklädd ett par Musse Pigg-byxor. Flera amerikanska medier, bland annat New York Post, påtalade hur olik sig den tidigare vintersportstjärnan var.

 

Tonya Harding i januari 2017.

 

Filmen har premiär

I lördags hade filmen av Craig Gillespie premiär på Toronto International Film Festival. En film full av svart humor – som till stor del handlar om Hardings liv som allmän slagpåsen. 

The Daily Beast återberättar en scen där rollfiguren Tonya Harding sitter i köket i en scen som ska föreställa en dokumentär nutida intervju. I intervjun säger Harding att hon växte upp med att bli misshandlad av sin mamma, att hon sedan träffade en våldsam man som fortsatte misshandlade henne och att hon sedan fann den ultimata misshandlaren – alla oss andra. I recensionen konstateras att Harding genom filmen får tillbaka lite av sin värdighet som en stor skridskoåkare och ”en människa med drömmar som aldrig hade slutat om inte världen tvingat henne”. 

Andra amerikanska tidningar beskriver hur filmen tar fasta på hur Harding, som kom från arbetsklassen, målades ut som ”white trash” i medierna. Hon beskrevs som en oregerlig kvinna i skarp kontrast till den välanpassade och vackra Nancy Kerrigan med perfekt bakgrund. 

– Filmen övertygar oss om att Harding var mycket mer oskyldig än vad USA trodde och låter henne för en gångs skull få sista ordet, skriver Hollywood reporter

I en intervju med People 2008 förklarade Tonya Harding att hon var oskyldig även om hon "självklart känner skuld för det som hände" men att hon var tvungen att gå vidare med sitt liv. 

Tonya under boxningskarriären.Foto: DAVE MARTIN / AP

Livet spårade ur

Men livet blev ändå inte som hon hoppats. Enligt People har hon gripits för rattfylla och försökt ta livet av sig. Ett tag livnärde hon sig som kändisboxare på Foxs tv-program Celebrity Boxning där hon bland annat boxades mot Paula Jones, kvinnan som stämde Bill Clinton för sexuella trakasserier. 

2014 deltog Harding i ESPN-dokumentären ”The Price of Gold” där hon fortsatte hävda sin oskuld: 

– Folk får tro vad de vill tro. Men som jag har sagt tidigare, jag bryr mig verkligen inte ett dugg.

Samtidigt säger hon i dokumentären att hon är besviken att bilden av henne som ett monster lever kvar.

– Nancy är en prinsessa, ni vet. Det är så alla ser på henne. Hon är en prinsessa och jag är en skithög. 

Tonya Harding var i kontakt med filmmakarna under arbetet med den nya filmen men avböjde att själv medverka, avslöjar Allison Janney som spelar Hardings mamma i filmen i en intervju med BravoTV

– Jag tror att folk kommer att känna mycket mer sympati för Tonya Harding, säger hon om filmen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag