Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trippelmord på urspårad fest skakar Simone Biles

Simone Biles intervjuas i CNN om svåra tiden med bland annat depressioner.
”Jag vill uttrycka min uppriktiga deltagande till alla som drabbats av den här hemska tragedin”, skrev Simone Biles. Foto: AP
DeVaughn Gibson och hans mamma Cheria Hall-Hobbs. ” Jag är säker på att han skulle ha gjort massor med bra saker i sitt liv, han var en sån fantastisk kille”, säger hon.Foto: PRIVAT
DeVaughn Gibson, Toshuan Banks och Delvaunte Johnson sköts ihjäl på en fest här i Cleveland.Foto: JOHAN ERIKSSON
På Major League Barbershop finns DeVaughns stol kvar, tillsammans med hans namnskylt ovanför spegeln. ” Han var den unga, hippa killen som kom med energin här”, säger ”Milano”.Foto: JOHAN ERIKSSON

CLEVELAND. Simone Biles, 22, fortsätter att utklassa all världens konkurrens i gymnastik.

Men bortom tävlingsarenorna har superstjärnan dragits in i en tragedi – hennes bror Tevin misstänks ha begått ett trippelmord under en urspårad fest.

– Det är den mest overkliga, onaturliga tragedi som kan hända en förälder, säger Cheria Hall-Hobbs, vars son DeVaughn var en de tre som sköts ihjäl.

Amerikanska Simone Biles visade återigen att hon är världens överlägset bästa gymnast när hon i oktober krossade motståndet på VM i artistisk gymnastik i Stuttgart och tog fem nya VM-guld – i lag, mångkamp, hopp, bom och fristående. 

När hon poserade med medaljerna var hennes vinnarleende lika stort som efter tidigare triumfer på OS eller VM. 

Men 2019 har varit ett mörkt år för superstjärnan Biles efter vad som hände på nyårsafton i Cleveland, några timmar norr om Biles hemstad Columbus. 

Cleveland har förvisso flyttat fram sina positioner inom inte minst läkemedelsindustri och medicin, men staden är fortfarande märkt. Decennier av försvunna jobb och invånare sätter sina spår. Det märks inte minst när man kommer till stadsdelarna söder om centrum. Cayahoga river slingrar sig i nord-sydlig riktning och kantas av den stål­industri som har överlevt i rostbältet. Till väster om floden finns Brooklyn Centre, ett område som mest var i vägen när de nya motorvägarna skulle fram. Det var här festen hölls på nyår. 

I en lägenhet ovanpå LoVellee’s Restaurant & Lounge – en enklare krog granne med en bensinmack – hade ett kompisgäng hyrt en lägenhet på Airbnb för att fira.

Dit kom också Simone Biles bror Tevin Biles-Thomas. Han var inte välkommen. 

”Vid halvtolvtiden kom en inbjuden grupp och gick in i huset och en dispyt uppstod mellan de oinbjudna och de som var inbjudna. Dispyten ledde till skottlossning och flera offer besköts, varav tre med dödlig utgång”, meddelade Clevelandpolisen enligt New York Times. 

De som kunde flydde därifrån.

Kom till sjukhus – då var det för sent

Det kunde inte DeVaughn Gibson, 23. Herrfrisören Gibson togs från platsen i ambulans, men det hjälpte inte. Toshaun Banks och Delvaunte Johnson dog direkt.

– Det finns inga ord för det här. Det är det mest overkliga, onaturliga tragedi som kan hända en förälder, säger DeVaughn Gibsons mamma Cheria Hall-Hobbs, som skyndade till sjukhuset när beskedet kom. Men då var det redan för sent. 

– Han var en smart kille. Han var inte inblandad i några gäng eller något sånt. Han jobbade och gick i skolan och sen kom han hem. Jag är säker på att han skulle ha gjort massor med bra saker i sitt liv, han var en sån fantastisk kille, säger hon.

Hon tackar Gud för att ha tagit sig inom månaderna sedan hennes son dog – men det har naturligtvis varit en svår tid. 

– Det är bara hemskt. När folk tar livet av någon dödar de en hel familj. Vi sitter alla här och tänker på alla ”om”. Men det här är inte en enskild incident. Det här händer hela tiden. Och inte bara i Cleveland. 

Simone Biles mamma missbrukade

Mannen som misstänks för trippelmordet är Simone Biles bror Tevin Biles-Thomas, 24.

Han och Simone och de andra syskonen hade en tuff uppväxt. Deras mamma missbrukade droger och när Simone Biles bara var tre år togs hon och de andra barnen ifrån mamman. 

Under tre år åkte Simone Biles runt i olika fosterhem innan hennes morfar och hans fru adopterade henne och en av hennes systrar, och flyttade dem till Houston.

Simone Biles om tiden i fosterhem

Tevin Biles-Thomas hamnade till slut i Cleveland hos en annan släkting. 

”Trots att jag var ung när min tid som fosterbarn började, minns jag hur det kändes att skickas i väg och bli förbisedd. Som om ingen kände mig eller ville känna mig. Som om min begåvning inte räknades, och min röst inte räknades”, skrev Simone Biles i en text på CNN. 

”Att hitta en familj fick mig att känna att jag räknades. Att hitta en passion, någonting jag älskade och var riktigt bra på fick mig att känna som att jag betydde något. Att representera mitt land och vara en del av ett så fantastiskt olympiskt lag spelar roll, precis som att vara en förebild för dem som försöker uppfylla sina egna drömmar”, fortsatte Simone Biles. 

Hennes bror Tevin Biles-Thomas hittade en annan väg fram, och tog värvning i armén 2014.

”Att prata med min bror fick mig att verkligen sakna honom, Lycka till i armén, Tevin”, twittrade Simone Biles då. 

Tevin Biles-Thomas avancerade till ”specialist” i en artillerigrupp och tjänstgjorde i bland annat Sydkorea, skriver Washington Post. 

Oklara omständigheter kring festen

Varför den mördade DeVaughn Gibson var i lägenheten i Brooklyn Centre överhuvudtaget på nyår är oklart. 

Han var east side. Från Lee & Harvard, på andra sidan Cayuhoga river. 

Det var där han bodde, fortfarande hemma hos mamma Cheria Hall-Hobbs. 

Hon berättar att han egentligen skulle på en annan fest, med kompisar han hade gått i skolan med. Han brukade aldrig vara på andra sidan stan.

– Absolut inte. Vi känner inte ens någon på den sidan stan. Så han åkte bara dit för den här festen. DeVaughn gick i katolsk skola och sånt, han hängde inte i något dåligt sällskap, säger Cheria Hall-Hobbs.

Så minns kollegerna honom

DeVaughn Gibson behövde inte ens lämna Lee & Harvard-området när han skulle till jobbet. 

Major League Babershop ligger bara några kvarter från huset där han bodde.

– Han var den unga, hippa killen som kom med energin här. Vi andra är 30 plus och han var runt 20. Så han höll oss uppdaterade på den senaste musiken och kläder och sånt, säger Thad Franklin, som äger Major League Barber­shop sedan 15 år. 

På Major League hade DeVaughn Gibson sin egen frisörstol, med en skylt med hans ”frisörnamn” Gib. 

Skylten är kvar, men nu står det en mikrovågsugn på bänken vid hans plats i stället för saxar, kammar och hårspray. Kollegerna tar fram en t-tröja med Gibs namn och bild på och lägger på frisörsstolen. De blev förkrossade när beskedet kom.  

– Vi fattade inte riktigt… Det var en sån där fest där nån hade hyrt ett ställe och så dyker alla upp, liksom, säger Franklin (eller ”Milano”, som han kallar sig på jobbet). 

Foto: JOHAN ERIKSSON

”Han var bara en ladies’ man”

– DeVaughn, han var en sån kille som var ute tillsammans med tjejer, liksom. Han sa det: ”jag hamnar inte i nåt trassel, för jag är ute med tjejerna”, du vet? Det enda som kan bli problem när man är en sån kille, det är väl om någon kille kommer och ska hålla på med någons tjej, liksom. Och det jag hörde var att det inte var nåt sånt heller. Det här var några okända killar. 

De kände inte varandra? 

– Nä, inte som jag har förstått det. Det här var mer ”fel plats vid fel tid”. Folk är fulla och någon ska spela tuff. Men det var inte så att DeVaughn kände dem, eller oroade sig för nåt sånt. Han var bara en ladies’ man.

För att hedra DeVaughn och få hans minne att leva kvar har familjen startat en minnesfond, Barber Gibb’s Dream Memorial Scholarship. Pengarna som har samlats in räckte till två stipendier direkt.

– Det är en tröst. Man kan antingen sitta och gråta sig till sömns varje dag, eller så kan man, hur hemskt det här än har varit, försöka hjälpa någon annan, säger Cheria Hall-Hobbs. 

Simone Biles deltagande

Det dröjde till 29 augusti innan Tevin Biles-Thomas greps, på armébasen i Georgia. 

”Mitt hjärta värker för alla inblandade, speciellt för offren och deras familjer. Det finns inget jag kan säga som lindrar någons smärta men jag vill uttrycka min uppriktiga deltagande till alla som drabbats av den här hemska tragedin”, skrev Simone Biles på Twitter. 

https://twitter.com/Simone_Biles/status/1168697786596044800?s=20

Tevin Biles-Thomas sitter nu i Cuyahoga County Jail i väntan på rättegång. 

Den 20 november ska förberedande överläggningar hållas, men enligt domstolsdokument väntas rättegången inledas först i januari. 

Borgen är satt till en miljon dollar, nära tio miljoner kronor. 

– Jag såg Simone Biles meddelande och det kändes bra. Men det spelar ingen roll om någon döms för mordet. Ingenting kan ge mig min son tillbaka, säger Cheria Hall-Hobbs.

Kallades bästa gymnasten någonsin efter guldet

Simone Biles vann OS-guld i Rio 2016. Expressen TV:s ”Studio Copacabana” sammanfattar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.