Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Travloppet var uppgjort"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Påstådd skandal på Bergsåker. Internetbolaget Unibet har misstankar om riggade travlopp på Bergsåker. Hästarna och kuskarna på bilden har dock inget med artikeln att göra.
Foto: JENNY JENNY

Unibet misstänker att ett spelsyndikat fixat travlopp. Det börsnoterade bolaget har därför stoppat vinstutbetalningar och lämnat in en polisanmälan.

  Vi är övertygade om att något är fel, säger Unibets vd Pontus Lesse.

  Jag gillar inte Unibet och hoppas att de krånglar till det för sig, säger Robert Bergh, en av kuskarna i loppet.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är det fyra män i mellan-Sverige som misstänks ligga bakom den påstådda skandalen på Bergsåker förra torsdagen. De fyra satsade 100 000 kronor på så kallade "head-to-head"-spel, där man tippar vilken av bara två hästar som inbördes är först i mål. När de fyra männen, enligt uppgift en tung spelare och tre småspelare, försökte satsa ytterligare 100 000 drog bolaget i handbromsen. – Vi har ogiltigförklarat loppen och polisanmält händelsen, säger Pontus Lesse, VD i Unibet. Vet ni vilka spelarna är? – Vi har en mängd uppgifter och detaljer om vad som har hänt, och allt har vi lämnat till polisen.

Två kuskar inblandade

 Enligt uppgift till SPORT-Expressen körde kuskarna Robert Bergh och Ulf Eriksson varsin häst i ett av loppen som Unibet påstår varit uppgjorda. SPORT-Expressens källa uppger att spelsyndikatet satsat på att just Berghs och Erikssons hästar skulle förlora sina respektive "head to head", vilket också blev fallet. Misstänker Unibet att kuskarna Robert Bergh och Ulf Eriksson medvetet kört för dåliga placeringar? – Ingen kommentar, och jag vill inte kommentera några namn, säger vd:n Pontus Lesse. En av de misstänkta spelarna äger även en häst i Robert Berghs stall. Bergh, en av Sveriges mest framgångrika travprofiler, är mycket irriterad över Unibets polisanmälan om att loppet skulle vara uppgjort. – Det var synd att det hände en häst som förknippas med mig, men jag hoppas att min ägare får ut sina pengar. Sen är jag glad för ATG:s räkning att det krånglar till sig för de utländska bolagen. – Jag hoppas att alla slutar att spela på Unibet efter det här.

Bedyrar sin oskuld

 Även Ulf Eriksson bedyrar sin oskuld. – Hästen kändes ju dålig från start. Det var inte mycket att säga om, säger Eriksson. Pontus Lesse, hur vet man att Unibet inte gör det här för att skydda er själva från att betala ut pengarna? – Det här handlar om 400 000 kronor, och vi hanterar miljoner varje dag. Skulle vi försöka tjäna pengar på sånt här så skulle man göra det oftare och det skulle inte funka.

Detta är head to head

 Det handlar inte om att tippa vem som är först av alla hästar i loppet. Istället ska man tippa vilken häst som vinner en inbördes kamp mot en annan. Om häst A är femma och häst B blir sexa, så är häst A vinnare i "head to head"-spelet. Det har blivit mycket populärt hos internetbolagen. På Bergsåker i torsdags hade stora pengar satsats på att Savoy Simb, med Ulf Eriksson i sulkyn, skulle vara efter Tip Top Gossip i mål – samt att Robert Berghs Simb Signature skulle förlora mot Giant Fruit.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.