Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wiklund tog historisk dubbel: ”Helt otroligt”

Foto: Privat
Foto: Foto-Finish
Foto: Foto-Finish

Under onsdagskvällen hade den välkände mentala coachen Stig Wiklund en mäktig dag som hästägare.  

Hans delägda hästar vann de klassiska derbylöpningarna på Östersundstravet – och sprang tillsammans in 1.150 000 kronor. 

– Vi ska fira i kväll och vi ska fira i morgon. För en sak jag har lärt mig och det är att man måste stanna upp och fira, säger han. 

Den mentale rådgivaren Stig Wiklund kom i kontakt med travsporten när han började arbeta med Robert Berghs stall. Hos "Bergharn” hade han sina första travhästar. 

I onsdags på Östersundstravbana fick Stig Wiklund uppleva sitt största ögonblick som hästägare när hans båda delägda hästar Stjärnblomster och Philip Ess vann de klassiska kallblodslöpningarna.  

– Det är så kul med de här kallblodsloppen. Det är nog så stort att bara ha hästar i Derbystoet och Kallblodsderbyt. Att dessutom att få vinna loppen som delägare i båda hästarna det är så jäkla stort, säger han. 

”Samma känsla”

Wiklund har i sin karriär coachat några av Sveriges största idrottsstjärnor, däribland den OS-vinnande längdskidåkaren Johan Olsson. 

– När Philip Ess vann, då hade jag samma känsla som när Johan Olsson skrev svensk idrottshistoria när han vann femmilen i VM 2013, säger han och fortsätter:

– Inför det pratade jag och Johan om att göra det omöjliga möjligt och det var exakt den känslan som jag hade i kroppen i går. Stjärnblomster var en av favoriterna. Men det var inte Philip Ess när han vann. 

Revanschen i Derbystoet

Stjärnblomster ägs i av Stall Rabatt som är en ägarkonstellation av många framstående travprofiler, som bland annat Remy Nilsson och Markus Myron. 

De äger även Järvsö Blomster, hästen som skadade sig i Derbystoet och betäcktes. 

Resultatet av det? Stjärnblomster. 

– Det är helt otroligt och sen att Järvsö Blomster sen kom tillbaka mot alla odds till banan och vann två raka Sto-SM, det hade vi aldrig kunnat tänka oss. 

I februari fick Wiklund frågan av sin gode vän Leif Lindholm om han inte ville vara med på Philip Ess. Sagt och gjort, hästen gjorde ett par starter och Öystein meddelade att man siktade på Kallblodsderbyt. 

”Stanna upp och fira”

Philp Ess besegrade Jan-Olov Perssons Tekno Eld, men efter loppet var det inga sura miner. 

– Det kändes så speciellt och ibland blir man positivt överraskad. Den första som kom och gratulerade Öystein var Jan Olov Persson, det tycker jag är stort. 

Han fortsätter: 

– Då berättade Jan-Olov att jag är den första i historien som har vunnit både derbyt och derbystoet som hästägare samma dag. Det har ju han bra koll på och det är helt otroligt. 

Wiklund berättar att firandet blev sent inpå kvällen och det förväntas fortsätta. 

– Vi ska fira i kväll och vi ska fira i morgon. För en sak jag har lärt mig och det är att man måste stanna upp och fira. Det är så små marginaler, då gäller det att njuta.