Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Werder: "Jag hade troligen varit död..."

1 / 7

Då: Svävade mellan liv och död efter en hästspark i ansiktet.

Nu: En av frontfigurerna när montésporten växer sig allt starkare i landet.

Nu berättar 24-åriga Stephanie J Werder om den hemska olyckan som kunde kostat henne livet.

– Läkaren sa att jag troligen hade varit död, eller en ”grönsak” om jag inte vänt bort huvudet, berättar hon.

Den norsksvenska tjejen Stephanie J Werder har gjort sig känd inom montésporten (travridning) då hon reser jorden runt för att nå sin dröm – att bli så bra som möjligt och få rida så många lopp som möjligt.

Satsningen kunde dock ha tagit slut för tio år sedan, något som Aftonbladet berättade i veckan.

Den då 14-åriga Stephanie råkade ut för en otäck olycka.

– Jag var ute och red på en häst som blev väldigt rädd för en trailer och då släppte personen som höll i hästen taget och jag hoppade av samtidigt som den började sparka bakåt. Och när jag låg på marken så ser jag att den börjar springa runt och tänker ”fan den springer över mig nu” och precis då så smäller det rakt i huvudet.

”Troligen varit död”

Följden blev hjärnskakning, kräkningar, dubbelsyn och ett stort ärr i pannan.

– Som tur var fick jag inte några invärtes skador direkt. Läkaren sa att jag troligen hade varit död eller en ”grönsak” om jag inte hunnit vända bort huvudet lite. Nu träffades jag på stället som tål mest.

Blev du inte rädd för hästar efteråt?

– Jo, alltså, det första jag tänkte på i sjuksängen var att jag måste upp på hästryggen så snabbt som möjligt så jag inte blir rädd. Mamma blev vansinnig på mig när jag var för ivrig och hade tagit på mig stallkläder i tidigt skede – då svimmade jag. Jag kunde inte ens stå upp. När jag väl red min egen häst som kan vara lite speciell kände jag en viss oro i magen men det gick över efteråt.

”Blivit mer ansvarsfull”

Förutom ärret i pannan, där 72 stygn sytts, har hon vissa men från olyckan.

– Jag kan få vissa koncentrationssvårigheter vid läsning och pluggande och så, därför blev jag tvungen att tacka nej till veterinärstudier.

I loppsammanhang fungerar dock allt bra.

– Man har blivit lite mer ansvarsfull och fått ett annat konsekvenstänk, men i lopp är olyckan inget som stör.

Tidigare i veckan släpptes en positiv nyhet för montésporten – Svensk Travsport i samarbete med Solvalla väljer att satsa på montén och placerar två stycken lopp inom den stora onsdagsspelformen V86 i sommar.

– Det är jättebra, ett jättestort framsteg för sporten och jag hoppas det kommer in på V75 framöver också, avslutar Werder.