Vivid Wise As ägare Antonio Somma rasar mot Svensk Travsport

Foto: Lena Emmoth / TR Media / Lena Emmoth

Antonio Somma, ägare till stjärnhästen Vivid Wise As, är arg på Svensk Travsport. 

Anledningen: Somma tvingades betala Matthieu Abrivards drivningsböter i Elitloppet. 

”Ryktet om den svenska rättvisan kanske bara är en myt”, skriver han på Twitter.  

– Det är en rutin som missats här helt enkelt, svarar Svensk Travsports vd Maria Croon. 

Stjärnkusken Matthieu Abrivard dömdes till 50 000 kronor i böter efter en otillåten drivning med Vivid Wise As i Elitloppet. 

Kretsen runt hästen belönades dock med 625 000 kronor för fjärdeplatsen i superloppet. Eller det var i alla fall vad de trodde. 

I ett inlägg på Twitter skriver hästens ägare, italienaren Antonio Somma, att förbundet Svensk Travsport valde att dra bort Abrivards bötesbelopp från prissumman – vilket nu fått Somma att gå i taket. 

”Myten om den svenska rättvisan stämmer inte. Sverige lyfts alltid fram som ett positivt exempel, men ryktet om den svenska rättvisan kanske är en myt”, skriver Somma. 

I det långa meddelandet skriver han att Svensk Travsport i ett förstaskede inte bad kusken (Mathieu Abrivard) att betala böterna själv, utan valde den enligt Somma ”lätta vägen” att dra av det från prissumman. 

I inlägget skriver Antonio Somma även att det till slut löste sig då Mathieu Abrivard betalat tillbaka bötessumman till italienarens stall, Scuderia Bivans. 

”När han fick reda på det förde han över pengarna direkt”, skriver han. 

Croons svar: ”Rutin som missats”

Maria Croon, vd för Svensk Travsport, medger att det har blivit fel hos förbundet. 

– För ett par dagar sedan fick vi ett mejl från hästägaren. I samband med Elitloppet är det andra flöden med prispengar som betalas ut lite senare. Då har det ibland varit så när det också varit många utländska kuskar, att det i flera fall har önskats att man justerar (bötesbeloppet) när prispengarna betalas ut. I det här fallet fanns det ingen sådan önskan och ingen sådan uppgörelse men det gjordes från vårt håll ändå.

Enligt henne var också bötesbeloppet korrigerat mellan Somma och Abrivard innan de hunnit åtgärda misstaget. 

– Vi har kontaktat ägaren och sagt att vi tilläggsbetalar men det visade det sig att det redan var löst mellan kusk och hästägare. Rutinen är i grunden att det är kusken som betalar böter och görs inte det blir man i förlängningen spärrad. I de här fallen när det är många utländska kuskar och hästägare så har det här gjorts ibland men vi ska inte göra det om det inte är okej för båda parter. Det är en rutin som missats här helt enkelt. Det säkerställer vi framåt.  

https://twitter.com/antoniosomma8/status/1556732520397504513