Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vissa dagar är man mentalt nere i källaren”

Foto: Maria Holmén / Tr Bild
Foto: Travronden / TR Media / Travronden

Nyheten slog ner som en bomb i trav-Sverige under fredagskvällen. 

Nu berättar Gunnar Melander om sorgen efter att stjärnhästen Månprinsen A.M. gått bort. 

– Det är klart att det är tufft, vissa dagar är man mentalt nere i källaren, säger tränaren. 

Det var under fredagskvällen som Travronden uppmärksammade att kallblodstjärnan Månprinsen A.M., enligt förbundets hemsida, uppgavs vara död. 

En nyhet som uppfödaren Anders Bodin sedan bekräftade. 

Under lördagens V75-sändning i TV12 intervjuades delägaren Anna Maria Öberg, som även är sambo med Gunnar Melander – och brast ut i tårar. 

– Det var inte längre den underbara hästen vi kände. Han var farlig för sig själv och sin omgivning. När en hingst är så pass gammal hjälper det inte att kastrera. Det fanns ingenting mer att göra och han mådde inte bra, sa hon i TV12. 

Nu berättar Gunnar Melander själv om sorgen – och om orken att fortsätta. 

– Det är klart att det är tufft, vissa dagar är man mentalt nere i källaren naturligtvis. Jag har varit med länge och jag har varit med om en livskris tidigare, då trodde jag inte att jag skulle kunna fortsätta leva, men hästarna hjälper en tillbaka. I går skulle vi ta det lite lugnare men tillslut for jag till stallet. Jag sladdade lite banor och grejade. Då fick jag någonting annat att tänka på en stund, säger Gunnar Melander. 

”Han som gjorde att jag fortsatte”

Månprinsen A.M. fanns där när Gunnar Melander behövde honom som mest när hans fru precis gått bort – och det är som den fina kompis han var som tränaren minns honom. 

– Han förmedlade att ”kom igen, kom igen, det här går bra”. Jag tränade honom och han var så positiv. 

En särskild upplevelse var när hingsten, som då bara var fyra år gammal, vann Sleipner Cup på Romme. Gunnar Melander ville egentligen inte ställa upp men blev övertalad av sin yngsta dotter att ändå vara med. 

– När jag värmde honom kände jag att jag fick energin tillbaka. Under loppet vilade jag från den sorg jag hade. Jag bröt ihop först efter loppet. Då trodde de att jag hade fått en stroke. Det var han som gjorde att jag fortsatte och kom ur det. Den sorgen finns alltid kvar, men han hjälpte mig ur det. Sen har vi haft så enormt mycket glädje av honom. Varje dag vi har tränat så har han varit positiv. Hela dagen har varit räddad när man varit ute med honom. 

Anna Maria Öberg berättade i TV 12 att de var för ett och ett halvt år sedan som de märkte att något var annorlunda med Månprinsen A.M.

– Min första tanke var att han var stressad, för han var stressad när jag körde och stressad överhuvudtaget. Vi försökte göra allt som gick men det bara ökade på. 

”De som inte förstår är inget att göra något åt” 

Tillslut gick det inte att göra någonting längre, de hade försökt men kom till vägs ände när hästen blev aggressiv mot dem. 

– Man såg att han började få indikationen på det – och då var vi tvungna att ta det här beslutet innan det skulle hända något. 

Stjärnhingstens bortgång har berört många – inte minst efter intervjun med Anna Maria i lördags. Men det finns även en skara som har svårt att ta in varför de valde att ta bort hästen. 

Gunnar Melander med sin gedigna kunskap inom travsporten låter sig dock inte beröras av sådant utan konstaterar lugnt att de som inte vet – kommer aldrig förstå. 

– Vi kan bara säga som det är. De som inte förstår är inget att göra någonting åt. Den där hästen har vi älskat så enormt och Anna Maria har haft honom som sin son. Han har blivit omhändertaget kanske mer än någon annan häst. Han har fått all kärlek som finns.