Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vill inte avsluta som någon jävla pajas...”

Foto: TR Media
Jan Norberg i sulkyn Foto: TR Media

Två olyckor samma år blev droppen för Jan Norberg. 

Nu väljer han att sluta som travkusk, 73 år gammal. 

– Jag gör som Olle Goop, jag lägger ner, säger Norberg. 

2018 var ett minst sagt tufft år för den svenske travveteranen Jan Norberg. 

Först var 73-åringen med om en otäck olycka i mars, som slutade med frakturer i bäckenet, i ena handleden och flera brutna revben. 

Senare samma år, i november, var olyckan framme igen. Då i samband med ett träningspass. En olycka som resulterade i en bruten lårbenshals. 

Nu väljer Norberg att avsluta sin karriär som travkusk, det skriver Umåkers vd Robert Karlsson på travbanans hemsida.  

– Som kroppen känns nu blir jag aldrig helt återställd. Ska jag köra lopp ska jag vara alert. Jag vill inte avsluta min karriär som någon jävla pajas mitt i högen. Den första smällen var en lekstuga jämfört med den andra. Det är inget jag önskar min värsta ovän. Som tur var har jag inga ovänner, men det har varit ett helvete rent ut sagt, säger Jan Norberg när SportExpressen når honom. 

”Vore värre om jag var 25 år” 

Hur mår du idag? 

– Det går åt rätt håll, och jag vet att det tar tid. Jag har gått med kryckor och rullator, men nu går jag bara med en krycka. Så det är väl inget mer med det. Men jag vet hur tajt det är att köra lopp och jag ska inte köra lopp bara för att köra lopp. Jag måste känna en glädje och tycka att det är roligt. Det tror jag inte att jag kommer känna om kroppen inte är med mig.

Var det ett jobbigt beslut att fatta?  

– Allting har ett slut. Det kanske kommer klia lite i fingrarna när det blir sommar, men jag tror faktiskt inte det. Jag tittar mycket trav på tv, men får faktiskt inte suget att jag vill vara med. Vilket känns bra, säger han. 

– Nu har jag tagit det här beslutet och då måste jag stå fast vid det. Jag kan inte hålla på och tänka: ”Fan, jag kanske skulle vilja vara med...”. Jag har inte de tankarna. Någon gång måste det ta slut, jag är 73 år. Det vore värre om jag var 25 år. 

Fortsätter som tränare

Norberg fortsätter nu i stället med att enbart vara tränare. 

– Jag lämnar aldrig travet. Aldrig i helvete. Jag kommer träna häst ganska snart igen känns det som. Men att köra lopp har jag lagt åt sidan. Det finns så mycket duktiga ungdomar som är på gång, varför ska jag då fortsätta när jag inte har kroppen med mig? Det är dumt. Jag gör som Olle Goop, jag lägger ner. Det är en klok man. 

Jan Norberg kommer att tackas av på Umåkers travgala den 16 februari. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!