Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi var trasiga själar som hjälpte varandra”

El Sueco efter seger på V75.
Foto: MARIA HOLMÉN/ TR BILD
El Sueco lever ett härligt pensionärsliv nu.
Foto: Privat

Lantbrukaren Kristina Wiik var mitt i en period i livet då hon mådde dåligt. 

Och för att ta sig ut köpte hon travhästen El Sueco som sällskap. 

Men deras gemensamma resa tog dem på betydligt större äventyr än så: 

– Vi var kanske två trasiga själar som hjälpte varandra, säger hon. 

Favorithästen är en miniserie i fyra delar där Josefin Johansson har pratat med en travprofil som får berätta sin historia om en häst som betytt extra mycket utanför tävlingsbanan.  

Det var runt 2011 som El Sueco och amatörtränaren Kristina ”Kia” Wiik drog till sig stor uppmärksamhet efter att hästen tog sig till gulddivisionen efter fem segrar på V75.

”En travamatörs dröm” löd rubrikerna. 

Men El Suecos betydelse för Kia sträcker sig långt utanför tävlingsbanorna. 

Innan hon fann El Sueco, hade hon haft en period av intensivt arbete och kände sig sliten och utbränd. Hon fick rådet av sin sambo att åka och kolla på en häst – den skulle kunna hjälpa henne att ta sig ut. Dessutom hade hon erfarenheter av både hästar – och travsport sen tidigare.  

– Min svägerska jobbade inne på Umåker och fick höra att Krister (Söderholm) sökte en köpare till El Sueco. Jag for dit och så ringde jag till min sambo direkt och sa ”jag är kär - jag vill ha honom”. Jag köpte honom egentligen bara för att komma ut lite, inte som tävlingshäst, säger hon. 

”Förändrade mitt liv på så många plan”

Väl hemma på gården började de lära känna varandra, och ibland blev det en och annan intervall. Och efter några månader testade de att komma ut i ett provlopp på bana. 

– Sambon sa faktiskt att om du känner att du vill hålla på med det här, så kan vi väl köpa en liten bättre häst sen. Det har han fått äta upp några gånger, säger hon och skrattar.

När tävlingskarriären summerades 2017 så hade El Sueco sprungit in 2,1 miljoner kronor. I dag är han tävlingspensionär och är ”kung på gården” berättar Kia. 

– Han förändrade mitt liv på många plan, det var en fantastisk upplevelse på tävlingsbanan, vi åkte land och rike runt. Det var som vår semester och vi bodde över mycket när det var V75. Jag fick vara med om enormt mycket roliga grejer med honom. Men sen även på det personliga planet – hur bra han får mig att må.

”Vi hjälpte varandra” 

El Sueco var en häst som alltid sågs som kapabel men som hade svårt att komma till sin rätt. 

Hos Kristina Wiik föll allt på plats. 

– Han är väldigt speciell, om inte jag är hemma så äter han sämre. Under hans tävlingskarriär kunde jag aldrig vara borta under säsongen. Han är hur snäll som helst men det är inte alla som kan fånga honom i hagen. Han är ganska mänsklig, men i hästformat, säger hon och fortsätter: 

– Vi var kanske två trasiga själar som hjälpte varandra. Vi är väldigt nära varandra och jag kände alltid om något var fel, och likadant åt andra hållet så kunde han känna av om det var något med mig.