Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi är jävligt utsatta av det som händer”

Adrian KolgjiniFoto: TB / TR Media
Joakim LövgrenFoto: MALIN ALBINSSON / TR BIL
Kenneth HaugstadFoto: Travronden / Travronden

Coronavirusets utbrott har inte undgått någon. 

Travsporten har, till skillnad från många andra länder, fortsatt att tävla. 

Men aktiva befarar ändå att sporten kan drabbas av ekominiska konsekvenser. 

– Vi är inte skyddade på något sätt. Tvärtom är vi jävligt utsatta av det som händer, säger Adrian Kolgjini. 

Utbrottet av Coronaviruset har fått stora konsekvenser i samhället och när regeringen tog beslutet att stoppa alla evenemang med över 500 personer var Svensk Travsport snabba med att stänga landets travbanor för publik. Det medan länder som Finland, Norge, Danmark och Frankrike ställt in sina tävlingar. 

Svensk Travsport har varit tydligt med att man fortsätter att tävla så länge inte nya restriktioner tillkommer. Men samtidigt börjar stora delar av ekonomin, i Sverige och världen att påverkas av Coronavirusets utbredning, bland annat har tre tiondelar av det totala värdet på Stockholmsbörsen har försvunnit sedan viruset bröt ut globalt.

Och trots att travsporten tävlar vidare så finns det risker med den rubbade världsekonomin. 

– Det är klart att det råder en stor ovisshet för dagen vad gäller allting från kommande auktioner, det är många hästägare som har förlorat mycket pengar på börsen och så vidare. Det är inget snack om att det kommer att ge ringar vattnet även för travsporten. Vi är inte skyddade på något sätt. Tvärtom är vi jävligt utsatta av det som händer, säger Jägersrotränaren Adrian Kolgjini.

”Jäkligt oroliga – satsat mycket pengar”

Kolgjini är dock starkt positivt till att det faktiskt går att tävla på landets travbanor fortfarande. 

– En riktigt bra grej är att vi kan fortsätta tävla på så länge det bara går. Som det är nu går inte starthästarnas aktier ner i och med att de kan fortsätta tävla. Det är räddningen. Nu gäller det för oss att vi håller oss till våra restriktioner och tar vårt ansvar för att vi ska kunna fortsätta med det här, att vi håller avstånd och inte har något onödigt folk på stallbackarna, säger han och fortsätter: 

– Det är klart att vi är jäkligt oroliga. Vi har en stor uppfödning hemma och en auktion som vi satsar mycket pengar för. Allt är jävligt ovisst nu.

Tränarkollegan Joakim Lövgren berättar att han ännu inte märkt några konsekvenser på sin verksamhet men menar att travsporten säkerligen kommer att påverkas. 

– När börsen dippar och det är osäkerhet i näringslivet så är det klart att det blir efterdyningar i vår bransch. Att äga travhäst är inte livsviktigt så vi kommer säkert att se effekterna framöver. 

– Vi märker direkt när det är högkonjunktur. Då stiger auktionspriserna och det blir flera hästar i träning. Det fungerar även omvänt. 

Haugstad: ”Viktiga att köra loppen” 

Att rusta sig för ekonomiska kriser är svårt, särskilt inom travsporten, menar Lövgren. 

– Vi har inga marginaler i vår bransch. Det har vi aldrig haft heller. Det är ett utsatt läge att vara professionell tränare med personal, hyror och gårdar. Varje gång det blir en kris i samhället så blir det ännu tuffare villkor att bedriva det här jobbet vi har. Det kommer förmodligen att märkas på alla ställen i samhället, även inom travsporten. 

Solvallatränaren Kenneth Haugstad betonar även han att det viktiga är att tävlandet fortsätter att rulla. 

– Jag tror att det är viktigt nu att vi sköter oss inom svensk travsport och att vi kan hålla tävlingarna i gång för då har vi en jättechans att det ska kunna gå bra ekonomiskt för oss. Det är inte bra om vi gör som i Norge och de andra länderna och stänger ned.

– Jag tycker att vi gjort de åtgärderna vi kan göra. Myndigheterna är de som får bestämma och vill de att vi ska köra tävlingar utan publik så är det bara att acceptera det. Det viktiga för oss är att få köra loppen. Annars är det ett mörker. 

Har du talat något med dina hästägare hur de ser på det här?

– Än så länge har jag inte märkt något och jag har pratat med alla mina hästägare. Det känns som att de sitter lugnt i båten än så länge i alla fall.